Til hovedinnhold
Artikkel

Vi ga testbenken noen 4K-spill å tygge på...

Det ga oss vondt i øynene og benken tryna et par ganger, men spesielt ett skjermkort leverte også varene.

Varg Aamo, Tek.no

Introduksjon

Skjermer med 4K-oppløsning har nå for alvor begynt å komme på markedet, og med dem følger mye høyere krav til maskinvare enn før. En enslig 4K-skjerm har nemlig like mange piksler som skal tegnes opp som fire HD-skjermer sammenlagt – noe som krever sitt av skjermkortene især.

Da er det heldig at maskinvareprodusentene tar utfordringen på alvor. Når det gjelder skjermkort har særlig AMD snakket mye om hvor overlegne deres nye Radeon-kort er på den skyhøye 4K-oppløsningen, men holder selvskrytet vann? Og hvordan gjør konkurrenten Nvidias toppkort det?

Vi bestemte oss egentlig for å teste hvordan de råeste skjermkortene på markedet gjorde det i 4K-oppløsning for å forbedre grunnlaget til testriggen vår til kommende skjermkorttester. Resultatene var likevel såpass spennende at vi fant ut at vi kunne dele dem med dere.

Over de neste sidene får du dermed kort og godt en pekepinn på hvordan skjermkortet du kanskje har i dag, eller det du muligens vurderer å skaffe deg, yter i en rekke populære spilltittler i den aller høyeste oppløsningen. Kanskje får du også fasiten på hvorvidt du må belage deg på å oppgradere skjermkortet ditt før du kan hoppe over til spilling i fremtidens oppløsning.

Vi kan allerede nå avsløre at 4K-oppløsning og svært høye grafikkinnstillinger ikke var noe de fleste skjermkortene i testen satte særlig stor pris på, og den uhøytidelige men soleklare vinneren er absolutt ikke for alle.

På neste side starter vi forsiktig med Batman: Arkham Origins, før vi fortsetter til Battlefield 4, Hitman: Absolution og til sist Metro: Last Light før vi oppsummerer.

Batman: Arkham Origins

Det bildeskjønne Batman: Arkham Origins gir skjermkortene i denne lile 4K-runden nok å slite med, til tross for at det snart er et par år gammelt. Kvaliteten er imidlertid skrudd helt til topps. Kantutjevningen er satt til MSAA 8x og alle effekter som støtter DirectX 11 er stilt inn til å bruke dette i det vi kjører i gang det innebygde testverktøyet i 4K-oppløsning.

Enkelte PC-spillere har fullstendig forakt mot alt som rører seg i nærheten av den magiske 30 FPS-grensen, noe vi absolutt ser poenget av. Derfor, når vi ser hva dagens toppkort presterer i Batman: Arkham Origins, er det lett å bli en smule skuffet. Vi skal imidlertid huske på at grafene her er et uttrykk for ytelsen med alle innstillingene skrudd helt til topps, og da er plutselig ikke resultatene til noen av kortene noe å kimse av lenger.

Mens for eksempel Nvidia GTX 970 klarer 29 FPS og gir en i alle fall spillbar opplevelse, skal vi nok ikke mer enn lire litt på kantutjevningen før vi er i nærheten av 40-tallet og det hele blir enda mer interessant. Det er jo en kjennsgjerning at med høyere oppløsninger synker nytteverdien av krevende kantutgjenvning.

Det er verdt å merke seg ytelsen til AMDs Radeon R9 290X. Dette kortet lar deg slippe unna med halv pris i forhold til et GTX 980, men følger hakk i hel på ytelse i høy oppløsning.

AMDs R9 295X2, med dobble grafikkjerner, var svært lite samarbeidsvillig og krasjet tidlig i hver av Batman-testene våre.

Battlefield 4

Turen har kommet til Battlefield 4, som fortsatt har mange aktive spillere. Vi benytter oss her av den medfølgende innstillingen for ultrahøy kvalitet på grafikken, noe som virkelig får frem gliset hos dem som har maskinvare til å kjøre det helt glatt.

4K-testen vår utføres ved at vi starter oppdrag nummer to i spillets kampanje, hvor vi sitter i en bil som kjører gjennom Shanghais gater, med masser av lys, refleksjoner, modeller og en del partikler i bildet til enhver tid. På samme måte som vi alltid tester spillet med andre ord, så om du besøker testen vår av Nvidias GTX 980 kan du jo selv se hvor stor påvirkning den høye oppløsningen faktisk har for bildeflyten.

Her bestemte AMDs dobbeltkjernede R9 295X2 seg for å gjøre opp for flausen i forrige runde. Kortet leverer det som absolutt må kunne beskrives som en fullverdig og silkemyk spillopplevelse i 4K-oppløsning med alle detaljer skrudd opp til maksimum.

Det at du med kantutjevning skrudd av nok kan spille i 4K-oppløsning med en slik detaljgrad i omtrent 60 FPS er en bragd som nesten ikke en gang lar seg forsure av kortets svært stive pris.

Nok en gang lar vi oss også imponere av R9 290X' gode ytelse til en fraksjon av prisen til både sin dobbeltkjernede storebror samt GTX 980. Ved så høy oppløsning fryktet vi en ustabil bildeflyt, men som vi kan se av målingene ligger minimumsregistreringene våre relativt tett inntil gjennomsnittlige verdier for de fleste av kortene – bare med unntak av R9 295X2 som til tross for litt hikke nå og da redder skinnet og vel så det ved hjelp av rå muskelkraft.

Hitman: Absolution

Hitman: Absolution er det nest mest krevende spillet vi tester på spilltestriggen vår, noe som blant annet skyldes at vi har skrudd alle innstillinger opp til øverste nivå. Enkelte skjermkort klarer ikke en gang å kjøre spillet flytende på 2560 x 1600 piksler, så at vår lille 4K-gjennomkjøring ikke går så glatt som vi skulle ønsket oss overrasker egentlig ikke.

Også i Hitman Absolution-spilltesten vår gjør R9 295X2 rent bord med nøyaktig 100 prosent bedre bildeflyt enn nestemann på lista. Her har de to kjernene jobbet godt sammen. Ingen av de enkeltkjernede kortene kommer i nærheten av å levere holdbar bildeflyt, og absolutt verst ble belastningen for Nvidias GTX-kort.

Metro: Last Light og konklusjon

Metro: Last Light er det desidert mest krevende spillet vi plager spilltestriggen vår med. Som i de andre spillene testet vi også her ytelsen med grafikkinnstillingene skrudd til topps, noe som fikk enkelte skjermkort helt ned i knestående.

Mens R9 295X2 virkelig har imponert i de to foregående spillene viser det som i første spiltest at det ikke er helt til å stole på. Igjen kollapser nemlig kortet totalt i vår Metro-test, noe som er leit med tanke på hvordan det en stund så ut til å kunne ta hjem den overlegne seieren i vår uhøytidelige 4K-test.

AMDs kort virker i denne runden å ha mistet piffen, kanskje fordi stjerne på laget også røk ut med skade (eller mer trolig fordi Metro er utviklet i samarbeid med Nvidias ingeniører), og Nvidias GTX-flåte inntar lederposisjonene. Med GTX 900-seriens bildeflyt på omtrent 15 FPS er resultatet likevel ikke noen å skrive hjem til Nvidia om, og enn så lenge må vi nok bare innse at visse spill ikke er praktisk mulige å nyte i den høyeste tilgjengelige oppløsningen. I alle fall ikke uten å trikse med flere skjermkort i SLI- eller CrossFire-oppsett. Se bare på bildeflyten under de hardeste scenene, hvor de blir tvunget ned i seks FPS for samtlige enkeltkjernede kort.

Noen ord til slutt

Om de foregående rundene har lært oss noe om spilling i 4K er det tre punkter som utmerker seg:

  • Du må ha et grafikkort av nyeste generasjon (GTX 900- eller R9 29X-serien)
  • Du må belage deg på å kutte ned på detaljnivået for å holde bildeflyten over 30-tallet
  • Det kan virke som du får den beste 4K-opplevelsen (i forhold til investeringskostnaden) ved å velge AMDs R9 290X

Den eneste måten å spille i 60 FPS i 4K-oppløsning og grafikkdetaljene skrudd i taket er ved å håpe på at AMDs R9 295X2 ikke kollapser under presset og tidvis dårlige drivere, eller å anskaffe et SLI-eller CrossfireX-oppsett. Enkeltkjernede skjermkort er nemlig ikke nok alene for å få i pose og sekk hva gjelder grafikkdetaljer, høy oppløsning og jevn bildeflyt.

Som en avslutningsnote skal det nevnes av det stadig viskes og tiskes om at nye skjermkort fra AMD er i anmarsj, og med mindre Nvidia tenker å la konkurrenten være i fred den kommende tiden kan de neste månedene potensiellt by på svært spennende tider for deg som håper å rettferdiggjøre å kjøpe en av de mange lekre høyoppløste skjermene som etter hvert har kommet på markedet.

Gir AMD eller Microsoft deg den beste spillopplevelsen?
Vi satte AMDs Mantle opp mot Microsofts DirectX »

Mer om
annonse