Til hovedinnhold
Artikkel

Dette kan du gjøre med den gamle harddisken din

At SSD er inn, betyr ikke at HDD er ut.

Vi vet godt at en SSD er overlegen harddisken på de fleste områder, og det er også grunnen til at mange bytter ut den gamle mekaniske sliteren med en lydløs minnedisk. Men det betyr ikke nødvendigvis at snurredisken din er moden for pensjonisttilværelsen riktig ennå – vanlige harddisker har nemlig fremdeles en del å bidra med.

La oss derfor se på fem ting en vanlig harddisk fint kan brukes til. For dere mest erfarne der ute vil mye av dette være selvsagt, men vi håper da at noen av våre lesere kan snappe opp et tips eller to.

1. Fin som sekundær disk

Når SSD-en går inn, kan det være fristende å ta harddisken ut. Har du en bærbar PC med kun én harddiskplass, har du heller ikke noe valg. Men snakker vi om din stasjonære PC, er det smart å la den stå.

Med mindre du har rumpa full av penger, har du nemlig ikke spandert på deg en SSD med så stor kapasitet – vi vil si maks 256 GB. Dette virker kanskje mye til å begynne med, men det drøyer ikke så lenge før den fylles opp med film, musikk og spill.

Trikset er å kun ha operativsystemet og de mest brukte programmene på SSD-en, og da klarer du deg kanskje med en mindre SSD også. Filmer, bilder, musikk, spill og gigabyteslukere som spillsentralen/-butikken Steam, vil trives like godt på en HDD satt opp som sekundær disk.

Det er forresten også mulig å la en SSD og en HDD jobbe sammen som én hybriddisk – enten gjennom Intels SRT (Smart Response Technology), eller med en cache/akseleratorløsning.

2. Ekstern og portabel kamerat

En ekstern harddisk kan være kjekk å ha.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Har du en bærbar PC, eller av andre grunner ikke ønsker eller har plass til to disker i datamaskinen din, tar en gammeldags HDD gjerne en ny jobb som ekstern harddisk. Slike harddisker er ment å kobles til ved behov, og da gjerne over USB, et grensesnitt som uansett ikke fullt kan utnytte farten til en SSD.

Det er for øvrig som regel enkelt å bytte ut harddisken på en bærbar PC selv.

En 2,5-tommers harddisk, altså størrelsen som sitter i bærbare datamaskiner, er det aller enkleste å hanskes med. Du får eksterne kabinetter for harddisker til godt under to hundrelapper, og med USB-grensesnittet får de også nok strøm. Flere såkalte «SSD-oppgraderingspakker» kommer også med et slikt kabinett av den rimeligere typen.

En slik liten ekstern harddisk kan for eksempel fylles opp med filmer og musikk. Da har du en lommevennlig kamerat å trylle frem litt underholdning fra når det trengs.

3,5-tommers harddisker er adskillig tyngre og større. I tillegg må de forsynes med ekstra strøm, noe som gjør at de egner seg bedre hjemme enn på reise. Det kan dog være et godt alternativ til en NAS eller annen nettverkslagring, dersom du ikke har en veldig stor film- og bildesamling.

En alternativ skjebne for en stor eksterndisk har vi i neste punkt.

3. Hjemlig sikkerhetskopiering

Backup er for pyser, ikke sant?Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Mange av oss er for sløve til å sikkerhetskopiere filene våre, et trist faktum som fort kan ta en U-sving og smekke oss hardt i bakhodet. En gammel harddisk, enten den er intern eller ekstern, gjør mer enn gjerne nytte for seg som backupdisk.

Tidligere kunne dette være et knot å sette opp, og/eller du måtte satse på tredjeparts programvare. Men med dagens moderne operativsystemer har det hele blitt langt greiere.

Hos OS X, Windows og flere Linuxdistribusjoner har det nå blitt så enkelt å sette opp en eller annen form for sikkerhetskopiering at selv Far kan gjøre det. I OS X er det Time Machine som gjør jobben, mens Windows 8 både har en såkalt fillogg og en mer omfattende sikkerhetskopierings-/filgjenopprettingsfunksjon.

4. Sikkerhetskopi på utplassering

Backupdisk på jobbutplassering.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Å ha sikkerhetskopien hjemme er greit nok, og kan være redningen dersom datamaskinen skulle bli stjålet eller du kommer i skade for å slette feil filer.

Men skal vi ta høyde for en katastrofe som brann eller oversvømmelse, må vi ha en annen strategi. Det hjelper lite å ha bildene dine på to forskjellige harddisker, dersom begge er en tilstand av aske.

I tillegg til en hjemlig plan for sikkerhetskopiering, er det derfor en god idé å også ha de aller viktigste dataene eksternt. Og hva er vel enklere enn å bare fylle opp en gammel harddisk med en kopi av de filene du er redd for å miste?

Sleng inn alt fra barnebursdagsbilder til viktige jobber, og hør om den ikke kan ligge i en skuff hos naboen, svigers eller opphavet. Eller hvorfor ikke ha den på jobben? Bankboksen fungerer også, dersom du har en slik.

Er du bekymret for at noen skal snoke i innholdet, er det mulig å kryptere dataene, eksempelvis med TrueCrypt.

5. Mer plass i NAS

Vanlige harddisker gjør seg bra i en NAS.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Stadig flere satser på lagring i nettskyen, men slett ikke alle synes det er noe stas. Tross alt ser det ut til at mye rart overvåkes nå til dags, noe som igjen betyr at kryptering må til for det som skal lagres på nett.

Men ønsker du å jobbe mot filene, er ikke kryptert innhold på en ekstern server en god løsning.

Vil du altså ha alle dine filer lett tilgjengelig, kan det da bli aktuelt med nettverkslagring, og her kommer den vanlige harddisken til sin rett. Ikke bare fordi den gir deg langt mer lagringplass for pengene, men også fordi vanlige hjemmenettverk er såpass treige at du uansett ikke vil få noe spesielt bedre ytelse dersom du bruker SSD-er i en hjemmeserver eller NAS.

En enkel NAS trenger ikke koste mer enn en drøy tusenlapp. I tillegg til sikkerhet i form av backup og redundans med RAID, får du i tillegg et nettverkslager som gjør det enkelt å dele filene over flere datamaskiner, nettbrett og andre enheter på nettverket.

Bonustips: Tant og fjas

Sånn kan det gjøres. Foto: Alexander Tøgard, Hardware.no

Hvis du rett og slett ikke har bruk for den gamle harddisken, og du ikke finner det bryet verd å selge den eller gi den bort, trenger likevel ikke elretur være neste og siste stopp for din gamle venn.

Ved siden av at det kan være interessant og lærerikt å skru en slik snurredisk fra hverandre, finnes er det jo også slik at den har en motor. Er du da velsignet med litt fantasi og noe annet enn kun ti tommeltotter, er det fullt mulig å ha det litt moro med den – vel å merke på eget ansvar.

Tidligere har vi her på Hardware.no lagd en slags slipemaskin av en gammel HDD – et eksperiment som formelig slo gnister.

En harddisk kan også modifiseres, dersom du våger å leve litt farlig og har en passe støvfri tilværelse. Vi satt en gang inn et vindu i harddisken, slik at vi kunne skue mekanikken i aksjon.

For den fingernemme er det altså mange muligheter. Et enkelt søk på YouTube forteller oss at deler fra harddisken kan gjøre tjeneste i alt fra roterende LED-klokker til modellfly.

Hvem hadde vel ant at din gamle harddisk hadde sånt i seg?

Få også med deg:
Disse SSD-ene anbefaler vi >>>
Her er våre anbefalte harddisker >>>

annonse