Tek.no

Artikkel

Derfor skal din neste TV være buet

Vi forklarer hvorfor produsentene satser så stort på dette.

Samsung
30 Mar 2014 16:00

Denne artikkelen er publisert for første gang 30.mars i 2014. I år kommer det flere nye TV-er med buede skjermer slik at denne artikkelen fortsatt er veldig aktuell.

Det er i år 130 år siden Paul Gottlieb Nipkows oppdagelser rullet i gang utviklingen av det som skulle bli den første TV-en. Siden den gang har fjernsynet forandret seg drastisk, både hvordan den brukes, og ikke minst hvordan den er utformet.

Vi trenger dog ikke spole tiden langt tilbake for å huske at bilderørs-TV-en var en gedigen koloss i stuen. Den gang var de fleste TV-ene svakt buet mot deg på midten av skjermen. Nå derimot, er siste skrik på TV-fronten at sidene av skjermene skal være buet mot deg – for å levere den samme dybdefølelsen du får ved et kinobesøk.

Vi har igjennom de siste månedene fått se en rekke av de nye TV-ene som er buet. Ved første øyekast kan buede skjermer virke som en gimmick produsentene bruker som et salgsargument. Selv om dagens buede skjermer ikke nødvendigvis gir deg mye valuta for pengene, tror vi dette er en teknologi som har kommet for å bli.

Inspirert av kinoene

Lerretet i Colosseum er buet.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Tar du turen innom Norges største kino, Colosseum, vil du se at det gedigne lerretet er ganske kraftig buet. Grunnen til at duken har denne fasongen er blant annet for at avstanden fra projektoren til lerretet skal være like lang i ytterkant som midt på. Dette gjør jobben med å få et skarpt bilde enklere, og du unngår at områder av bildet blir dårligere opplyst enn andre. Samtidig reflekteres mer av lyset fra det enorme lerretet tilbake til publikum enn hva som ville vært tilfelle ville vært med en flat duk.

Det er dette fenomenet TV-produsentene nå prøver å overføre til flatskjermene. Du har sikkert opplevd at en flatskjerm blir blassere i bildet desto lengre ut på sidene du ser på den. Ved å trekke seg inn mot midten så kommer kvaliteten tilbake igjen, spesielt når du sitter i samme høyde som skjermen.

Ved å bue skjermen slik at ytterkantene har like lang avstand til øynene dine som midten, vil mer av kontrasten fra bildet treffe deg, selv når du sitter litt vekk fra selve «sweet spoten» midt foran skjermen. Men det er mange faktorer som skal være riktige for at dette skal fungere i stuen din i praksis.

Blant annet er avstanden fra skjermen avgjørende i forholdet til hvor mye skjermen er buet. Her har produsentene tatt utgangspunkt i et gjennomsnitt av hvor langt unna du sitter TV-en, som er omtrent tre til fire meter. Ut i fra dette har de funnet en gylden middelvei som skal dekke flesteparten av forbrukernes behov – dog ikke alle.

Vil trenge store TV-er

Jo større TV, jo bedre syns vi buede TV-er er.Foto: LG

En annen faktor som er viktig for at du skal ha glede av en buet TV er størrelsen på selve skjermen. Etter vår erfaring må du nemlig sitte ganske så nærme en 55-tommers TV for å få fullt utbytte av at den er buet.

Derfor tror vi at det ikke er et skrikende marked for buede skjermer akkurat nå, og at du bør kjøpe en av de aller største modellene for å få noe glede av den nye trenden. Under vårt opphold i Las Vegas tidligere i år fikk vi se flere konseptskjermer som var over 100 tommer store, og disse ga oss en bedre opplevelse med formatet.

I tillegg fikk vi se et spennende konseptprodukt som lot deg kurve TV-en etter eget ønske. Med denne funksjonen vil produsentene slippe å lage modeller som tar utgangspunkt i den gjennomsnittlige sitteavstanden til TV-en, slik at du selv kan stille inn hvilken bøy som passer deg best.

Under kan du se video av hvordan konsept-TV-en fungerte.

Buede TV-er skal «sluke» deg

Et annet av salgpunktene til produsentene for å kjøpe en buet flatskjerm er at den gir deg en følelse av at TV-en «omfavner» deg. Det er en følelse vi fikk oppleve under våre dager på messegulvet i Las Vegas, og igjen syns vi at størrelsen på skjermen er avgjørende for at opplevelsen skal merkes på kroppen.

Samsung viste frem denne 105-tommers kjempen under årets CES-messe.Foto: Samsung

For å forsterke opplevelsen av å se på en buet TV, bruker Samsung en en teknikk som gir enda mer dybde i bildet. Det er nemlig den motsatte effekten av det 3D-TV-ene gir deg som er målet, der objektet skal oppleves så langt inne i bildet som mulig – med andre ord er effekten av at noe krabber ut av skjermen og opp i fanget ditt helt ut.

Det gjøres ved at TV-ene analyserer bildet som vises på skjermen, og skiller mellom hva som er i fokus og hva som utgjør bakgrunnen. Når det er gjort legger den på ekstra kontrast rundt de forskjellige elementene for å få frem en økt dybdefølelse i bildet.

Vi må si at effekten er merkbar og gjør at TV-en «sluker» deg i større grad. Men igjen vil du trenge en stor skjerm for at effekten skal gi uttelling, etter vår mening.

Buede TV-er virker større enn de er

Illustrasjon.Foto: Niklas Plikk / Hardware.no

Det kommer flere modeller på markedet de neste par månedene som er buet, og størrelsene på disse skjermene varierer fra rett i underkant av 50 tommer til nærmere 80 tommer. En av fordelene du får ved å kjøpe en av disse skjermene, er at de virker større enn tradisjonelle flatskjermer.

Om du tar en kikk på grafikken til høyre i artikkelen, har vi prøvd å illustrere hvorfor buede skjermer oppleves større.

Hvis du sitter rett foran begge skjermene og trekker en linje fra der du sitter til ytterkantene av de to skjermene, vil du se at det vil trengs en større tradisjonell flatskjerm for å fylle det samme synsfeltet som den buede skjermen gjør. Ergo virker de større enn tradisjonelle TV-er.

Buede TV-er – er de fremtiden?

Opp igjennom historien har det kommet en rekke nye teknologier som har blitt slått opp som både revolusjonerende og nødvendig, men som allikevel ikke ble noen hit over tid. Eksempelvis ble 3D lansert med brask og bram for noen år siden, men i dag er ikke funksjonen lenger et hett tema.

Det er derimot buede skjermer, men vil de nye skjermene slå an, eller er dette nok en døgnflue som vil forsvinne etter en stund?

Vi tror at buede skjermer har noe for seg – ihvertfall når store størrelser blir tilgjengelig til en fornuftig pris. Med store skjermer mener vi TV-er som kryper over 80 tommer, og de bør samtidig ha støtte for 4K-oppløsning slik at du kan sitte nærme nok uten å måtte telle piksler.

Samtidig venter vi spent på om konseptene vi fikk se under årets CES-messe tar steget videre til produksjon. Her tror vi nemlig at buede skjermer får et sterkt kort på hånden, i og med at det åpner for at forbrukerne individuelt kan justere bøyen på skjermen i forhold sitteavstand selv.

Hva tror du om buede flatskjermer? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor!

En annen av trendene som kommer for fullt i år er såkalte 4K-TV-er:
Her kan du lese det du trenger å vite om den nye oppløsningen »

Les også
– De kurvede TV-ene vil selge bedre enn vanlige TV-er i år
Les også
Denne TV-en er like dyr som en seilbåt
Les også
Så mye koster Samsungs kurvede 4K-monster
Les også
Derfor satses det sånn på buede TV-skjermer
Les også
– Snart vil TV-ene også bli angrepet av hackere
Les også
Her er årets toppmodell- TV fra Samsung
Les også
Se alle de helt nye Samsung TV-ene
Les også
Bli med bak lerretet i en av Europas beste kinosaler
Les også
LG 55EA980W: Vi opplever en bildekvalitet du aldri har sett maken til
Les også
Ser man egentlig at en TV har OLED?
Les også
I år kommer 4K til å få sitt store gjennombrudd
Les også
Butikkhyllene skal flomme over av kurvede TV-er i år
Les også
LG og Samsung med hvert sitt kinomonster
Les også
Nå kommer den første kurvede OLED-TV-en til Norge
Les også
Nå kommer Samsungs kurvede OLED-TV
annonse

Les også