Tek.no

Artikkel

Månedens varp, september

4 Sept 2007 10:42

På grunn av lite bevegelse i prisene i det siste har vi valgt å la månedens varp i sin sedvanlige form gå ut denne måneden, men vi kom frem til at det likevel var enkelte produkter vi burde nevne, selv om de kanskje strengt tatt ikke kan sies å være varp.

Nikon D200 har i det siste sunket under ti tusen, takket være lanseringen av etterfølgeren D300 som er et svært spennende kamera. Nikon D200 er imidlertid fremdeles et svært godt kamera, og en pris på ti tusen for dette kamerahuset er om ikke et varp, så i alle fall en meget god pris. Hittil er det ikke så mange forhandlere som har redusert prisen så langt ned som dette, men vi forventer at flere følger etter og setter ned prisen tilsvarende. Vi vet ingen ting sikkert, men vi anser det som lite trolig at prisen på D200 vil falle ytterligere før kameraet blir utilgjengelig. D300 er aggressivt priset, og Nikon vil nok sannsynligvis ikke ødelegge for salget ved å selge billige D200 til kunder som kanskje ellers ville ha gått for D300, som tross alt ikke er så veldig mange tusen kroner dyrere.

Canon EOS 30D har ikke falt like dramatisk i pris, men vi forventer egentlig at den gjør det, takket være at Canon har annonsert etterfølgeren Canon EOS 40D som forventes i hyllene i midten av måneden. Vi snakker altså om et potensielt varp som det kan lønne seg å holde øye med, selv om det ikke kan sies å være et varp riktig ennå.

På objektivfronten har lenge Canons og Nikons 50mm f1.8-objektiver vært det beste kjøpet. Det er de nok fremdeles, siden man faktisk her får svært god optikk for en billig penge, men prisen til tross er disse objektivene ikke de billigste på markedet. De må se seg slått av blant andre Nikons kit-objektiv, 18-55mm AF-S som kanskje ikke er like godt optisk, men fungerer helt greit som et første zoomobjektiv. Fokusmotor har det også, og når enkelte krever over to og et halvt tusen for dette objektivet, må FotoVideos tilbud på kr 795,- sies å være et varp.

Når vi først er inne på normalzoomer vil det være dumt å ikke nevne zoomen med det velklingende navnet Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF), selv om det har en temmelig flat prisutviklingskurve. Likevel, om du ikke er sykelig opptatt av merkevarer, bør du vurdere dette om du trenger en lyssterk normalzoom til Canon EF-S, Nikon DX eller Sony/Minolta. Til rett under 3500,- er dette et svært godt kjøp, og våre brukererfaringer tyder på at det er mange kjøpere av dette objektivet som er storfornøyde med sitt eksemplar.

I enden av skalaen som er mer kjent for stivere priser finner vi Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM, som i aller høyeste grad er et supert objektiv og som har falt jevnt og trutt i pris i det siste. Man får det nå for kr 15000,- i Norge, og selv om dette utvilsomt er mye penger, så er det også mye objektiv, og som vil gi mye fotoglede for sine kjøpere.

På videofronten er kanskje Canon HV10 HDV noe å vurdere. I vår test høstet det lovord for svært god bildekvalitet, men fikk kritikk for dårlig ergonomi og batterikapasitet. Likevel, et lite og lett HDV-kamera med optisk bildestabilisering og mange muligheter for 4995,- hos Yaha.no er et meget bra tilbud.

Har du smalt budsjett men lyst på kamera, er kanskje HP Photosmart M437 noe for deg. Okay, så er det ikke mye til kamera, men det er et fullt fungerende 5-megapikslers kamera med 3x zoom (tilsvarende 38-114mm) som kan bli ditt for snaue 600 kroner. Det lå tidligere på rundt tusenlappen, men er nå det desidert rimeligste kameraet i Akams produktguide.

annonse