Tek.no

Artikkel

Får du feilmelding fra godspillet?

Vi har rådene som lar moderne PC-er drive gamle spillklassikere som om ingen tid var gått.

Mange dataspilleres første møte med interaktive opplevelser var på 1990- og 2000-tallet. Da gikk vi man av huse for å sikre oss Voodoo-kort så vi kunne spille 3D-spill, og vi fikk for første gang bli kjent med spennende karakterer og ta del i uforglemmelige historier som satte oss i hovedrollen. Vi har alle et favorittspill eller ti, og ofte er det en grei antakelse at de fleste gode spillminnene stammer fra barndommen eller ungdomsårene.

Problemer på rekke og rad

Dette begynner nå å bli en stund siden, og når en senere ønsker å sette seg ned foran den toppspekkede spillriggen anno 2014 for å gjenoppleve disse minnene, ender det dessverre alt for ofte i fortvilelse og hjelpeløshet.

Spillet installerer ikke, starter ikke, eller lever rett og slett ikke opp til forventningene over hodet. Grunnene til dette kan være mange og sammensatte. Selv om dette ikke er noen komplett orakelguide har vi likefullt samlet våre beste stalltips slik at du kanskje atter en gang får spille favorittene dine igjen – selv om de var laget for Windows 98 eller du ikke har fått de til å fungere de siste 10 årene.

Tips #1 – Nedgrader prosessoren

Max Payne var mørkt og dystert da det kom i 2001. I dag er det en kult-favoritt, men om du skal spille det i dag må du emulere at du har en enkeltkjernet prosessor, noe du kan få hjelp til av RunFirst.

I dag får du nesten ikke kjøpt en datamaskin med mindre enn fire prosessorkjerner, langt mindre med kun én. For mange ville likefullt sistnevnte prosessor vært et svært så interessant funn. De var kanskje primitive og enkle, men de klarte i det minste å kjøre både Max Payne og andre tidløse kult-klassikere uten å få komplett hetta. Ved flere tilfeller gir dagens prosessorer rett og slett bare opp når de støter på spill som er skrevet for sine enkjernede forfedre. Denne oppførselen går det heldigvis an å rette opp på få minutter.

Den hissige flerkjerneprosessoren din trenger faktisk bare noen enkle instrukser fra programmet RunFirst for å atter en gang kjøre spillene fra 90- og 2000-tallet som om ingen tid var gått. RunFirst er et kommandolinjeprogram som lar deg starte et spill på den første prosessorkjernen på en flerkjernet eller flertrådet prosessor og lurer det til å tro at det kun har én kjerne tilgjengelig.

Mange vegrer seg kanskje for å tukle med kommandolinjer, men det er ikke store jobben som skal til. RunFirst kan hentes ned fra utviklernes hjemmesider. Etter å ha pakket ut programmet må dette kopieres over til rotmappen, der .exe-filen ligger, for spillet som du ikke får startet.

RunFirst kan overtale mange spill til å starte på dagens flerkjernede prosessorer.

Deretter oppretter du en ny tekstfil med navn «Start spill», også denne i rotmappen. I tekstfilen skriver du følgende tekst hvor du bytter ut «spillnavn» med navnet på spillets .exe-fil – som ligger i rotmappen:

ECHO ON
runfirst spillnavn
EXIT

Så er det bare å finne frem til «Lagre som»-menyen og endre filendelsen fra .txt til .bat slik at du nå har en fil i rotmappen som heter «Start spill.bat». Siste steg blir å dobbeltklikke på den nye «Start spill»-filen, og håpe på at spillet ditt vil kjøre på din nye enkjernede prosessor.

RunFirst støtter både Windows XP, Windows Vista, Windows 7 og Windows 8 – også i 64-bit-utgave. Det er ikke anbefalt å aktivere kompatibilitetsinnstillinger for spill som du samtidig bruker RunFirst for.

Et alternativ til FirstRun, om du ikke vil laste ned programvare fra Internett, er å låse prosessoren din til én kjerne ved hjelp av Winows’ innebygde verktøy, Msconfig.

Du kan også låse prosessoren til å bruke kun én kjerne rett fra Windows, men dette går utover ytelsen til hele systemet.

Msconfig kan søkes opp fra startmenyen, og fra det første vinduet må du finne frem til «Oppstart»-fanen og deretter «Avanserte alternativer». Her huker du av i boksen for «Antall prosessorkjerner» og finner tallet 1 i rullgardinmenyen for å låse flerkjerneprosessoren din.

Merk at du her ikke bare låser ett spill til å kjøre på én kjerne, men alle programmene dine inkludert operativsystemet. Dette vil med andre ord gå utover ytelsen til datamaskinen din og nettopp derfor er ikke denne løsningen anbefalt. Du må også starte om maskinen før innstillingene trer i kraft.

Syntes du det er tøft med flere kjerner?
Vi hadde to prosessorer!

Tips #2 – Fil litt på sikkerheten

DEP er en sikkerhetsmekanisme som kan stikke kjepper i hjulene for eldre spill.

Datakjøringsforhindring, eller DEP, er et nytt sikkerhetsverktøy som ble introdusert i Windows Vista og som fortsatt holder koken den dag i dag.

DEPs oppgave er å stoppe programmer i å utnytte programfeil til å kjøre kode som kan skade maskinen din. Dessverre går DEP ikke særlig godt overens med enkelte eldre spilltitler. I de tilfellene hvor et gamelt spill krasjer og sender deg rett tilbake til skrivebordet, kan det være verdt å forsøke å omgå hele sikkerhetsmekanismen.

Ved å ta turen til «Systemegenskaper», «Avanserte systeminnstillinger» og deretter «Ytelse», finner du innstillingene for datakjøringsforhindring. Her kan du endre mekanismen fra å alltid være aktivert for alle programmer, til å tillate unntak som du selv velger.

Unntak fra datakjøringsforhindrings-listen kan enkelt velges ved å gå via knappen «Legg til» og bla deg frem til programfilen, eller .exe-filen, til spillet du ønsker å prøve lykken med. Programfilene finner du som oftest i mappen «Programfiler» på hoveddisken din

Tips #3 – Rydd opp i dårlig programmering

I 90 prosent av alle tilfeller gjør ikke kompatibilitetsmodus filla forskjell om et spill først har satt seg på bakbeina. Det er likevel verdt å prøve, bare i tilfelle kraften er med deg akkurat der og da, for bak den tilsynelatende udugelige funksjonen ligger faktisk en hel del magi.

Det kompatibilitetsmodus gjør er å forsøke å kalle inn eldre DLL-filer, altså filer som alle programmer deler med hverandre i Windows, for å komplimentere et programs egne filer. Noen DLL-filer er laget for å kjøre sammen med 16-bit-programmer, andre for 32-bit-programmer, mens i nye utgaver av Windows foreligger en del DLL-filer i 64-bit-varianter.

Kompatibilitetsmodus forsøker å bøte på dårlig programmering og gir deg mulighet til å kjøre spill som i dag ansees som en sikkerhetstrussel.

Om du for eksempel starter Thief, som er et 32-bits program, på en moderne datamaskin med Windows 8 installert, vil spillet få servert 64- eller 32-bits DLL-filer der det egentlig har behov for 32- eller selv 16-bits DLL-filer. Spill og programmer bruker nemlig ofte DLL-filer som er litt eldre enn egen programtype, og problemene starter når Microsoft faser ut og erstatter gamle DLL-filer med nye.

I tillegg skal vi ikke fullstendig avskrive dårlig programmeringshåndtverk fra det hele. Tidligere var det nemlig vanlig å hardkode inn hvilken Windows-versjon et program skulle kjøre på. Når en senere oppgraderte Windows-versjonen, sluttet dermed programmet å fungere fordi Windows rapporterte at det forelå i Vista- eller 7-drakt, fremfor for XP-drakt.

Disse to elementene forsøker kompatibilitetsmodus å rydde opp i. Det er blant annet grunnet hardkodingen av Windows-versjon operativsystemet ber deg om å oppgi hvilken Windows-versjon spillet ditt sist fungerte under om du tar turen inn i kompatibilitetsinnstillingene.

Med Windows Vista satte Microsoft en solid stopper for å la alle programmer ha fritt spillerom på datamaskinen din. De ble satt i en såkalt sandkasse, der de hadde begrenset med rettigheter og bevegelsesfrihet, fremfor å ha administratorrettigheter. Dette skapte skikkelig klinsj for mange spill, som hadde forsynt seg med ressurser som nå plutselig lå utenfor muren de selv lå bak. Noen spill fikk for eksempel ikke lenger lov til å installere seg eller legge filer i bestemte mapper, så Microsoft måtte rykke ut og tilby valget «Kjør som administrator» i kompatibilitetsinnstillingene.

Enten spillet ditt ikke vil åpne installasjonsfilen, nekter å starte, ser ut til å mangle lyd eller raskt avslutter med en eller annen feilmelding, da bør kompatibilitetsinnstillingene forsøkes. Du finner dem ved å høyreklikke på spillets .exe-fil og velge «Egenskaper».

Tips #3 – gå manuelt til verks

Enkelte eldre spill går svært dårlig overens med 64-bit operativsystemer som Windows 7 og 8. Dette kommer av at 64-bits operativsystemer bare er bakoverkompatibelt med 32-bit-filer, ikke 16-bit-filer. Du tenker kanskje at det ikke gjør noe, for du har ingen steingamle 16-bit-spill? Vel, en rekke 32-bit spill bruker faktisk 16-bits installasjonsveivisere, og dette er mer enn nok til å sette en stopper for dine spillplaner.

Om du skulle være så uheldig å treffe på en vrang 16-bits installasjonsveiviser trenger du likevel ikke å resignere av den grunn. Det finnes én annen måte å få spillet ditt på gli, selv på et moderne og topptrimmet system.

Dessverre krever den at du har tilgang til en datamaskin som kjører en 32-bit-utgave av Windows. På denne må du installere spillet som vanlig, og deretter manuelt kopiere over alle installasjonsfilene fra Programmer- eller Program Files-mappen, alle relevante filer som legger seg i brukermappen, samt alle .dll- og .ini-filer som er knyttet til spillet. Disse må legges i de riktige mappene i 64-bit-systemet ditt. Du kan ofte få et hint om riktig plassering ved å se etter eventuelle loggfiler som etterlates i programmappen etter en mislykket installasjon.

Dette er med andre ord tidkrevende pirkearbeid, og du må også være klar over at om spillet bruker så mye som én eneste 16-bit spillfil, da er løpet kjørt siden disse ikke kan kjøre under 64-bits Windows.

En løsning på sistnevnte problem kan være å installere en 32-bit-versjon av Windows XP på en ny partisjon på harddisken din. 32-bitutgaven av Windows XP kan nemlig fint lese 16-bits spillfiler, og denne kan selvsagt leve i harmoni med eksisterende Windows-installasjon.

Tips #4 – Oppdater spillene

Du har sannsynligvis dine gamle spill vel lagret på sin originale CD- eller DVD-ROM, og som om ikke det i seg selv kan by på problemer på dagens drevløse systemer, er dataene på disse skivene garantert utdaterte. Selv på tampen av 90-tallet var spillfikser, eller såkalte patcher, relativt utbredt. Disse småfiksene til spillene, som blant annet forbedret kompatibiliteten deres, kunne enten fås gjennom å kjøpe datidens spillmagasiner, eller hentes ned fra spillutviklerens Internettområde.

I dag er det imidlertid få utviklere som holder liv i servere med 10 år gamle spillfikser som du kanskje trenger for å få en problemfri spillopplevelse. Heldigvis mangler det ikke på viljen til flere tredjepartssider. På både megagames og atomicgamer finner du et rikt utvalg av spillfikser for eldre spilltitler, og disse er absolutt verdt å sjekke ut først som sist.

For mange spill er det også essensielt at den rette versjonen av Microsofts .Net-bibliotek er installert, for eksempel versjon 3.5, som Windows 8 ikke inkluderer som standard.

Tips #5 – Ikke bli skuffet

Slik kan Half Life 2 se ut med en teksturpakke fra FakeFactory. Foto: FakeFactory Cinematic Mod

Det er ikke mye poeng å bruke flere timer på å få et spill til å kjøre om du ikke kommer til å spille det. Om du er så heldig og får spillet ditt til fungere er det nemlig en liten fare for at det plutselig slår deg: Grafikken er elendig, oppløsningen helt feil og spillet er rett og slett nedtynget av det siste tiårets raske grafikkutvikling. Da er det på tide å se seg om etter teksturpakker før all nostalgi renner ut.

Det formelig tusser av engasjerte personer ute på Internett som lager spillforbedringer på fritiden og tilbyr deg dem helt gratis. Blant disse spillforbedringene er høyoppløste teksturmodifikasjoner av de mest populære, og flere barndomsminner kan bli reddet ved å ta turen innom arkiver som Nexus og ModDB.

Her er det bare å søke opp favorittspillet og slenge inn noen oppussede teksturer eller modifikasjoner som gir deg bredskjerm-oppløsning, og igjen leve seg inn i fantasiverdenen som du pleide å gjøre. Vi har samlet noen av våre favorittmodifikasjoner under, men listen er mye lenger og selvsagt høyst individuell.

Trodde du at du hadde sett Skyrims golde landskap i all sin prakt?
Tro om igjen: Så lett fikk vi bedre grafikk enn utviklerene ville gi oss »

GTA 4 imponerte ved lansering men kan i dag se litt slitent ut:
Har du PC-kraften som skal til for å gjøre spillet fotorealistisk?

Tips #6 – Lær av gamle feil

Med for eksempel et Nvidia GTX 8600GTS PCIe-kort og rette drivere kan du spille flere titler som de splitter nye skjermkortene ikke forstår seg på. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Så du solgte den grå Pentium-maskinen fra 2000 for noen hundrelapper så du kunne kjøpe en ny CD-brenner? Gjort er gjort, men nå bør du vite bedre. Neste gang du tenker på å selge ditt nåværende spillbeist for noen lusne slanter, spar heller på delene slik at du kan bygge en egen retro-spillmaskin. Da er du garantert å ikke møte deg selv i døra igjen om nye 10 år.

Det er likevel ikke alle som har mulighet til å lagre gamle datamaskiner på loftet, så et mer ideelt tips er å spare på skjermkortene dine. De er lette å lagre, tar liten plass og er ofte alt som skal til for å spille gamle favoritter selv på det nye gliset ens. Ofte er nye grafikkort nemlig så høye på pæra av rå kraft og nye teknologier at de ikke lenger bærer med seg støtte for gamle teknologier som eldre spill benytter.

Om du skifter ut grafikkortet ditt er det selvsagt også nødvendig å sjekke hvilke drivere som er anbefalt for både skjermkortet og spillet ditt. Det er ikke sikkert at det er den aller nyeste driveren som gjør susen, så grav litt i arkivene til enten Nvidia eller AMD, så kanskje du treffer gullfuglen.

Tips #7 – Lur maskinen din

DOSBox lar deg spille gamle spill på moderne datamaskiner. Foto: Gamer.no

Om skipet virker å ha seilet er det flere mulige løsninger. En emulator lar deg for eksempel lure de gamle spillene dine til å tro at de kjører på en like gammel datamaskin. Vårt søsternettsted Gamer har en grundig gjennomgang av hvordan du kan spille 8-bits DOS-spill i DOSBox.

Spillbutikken Good Old Games er også verdt å stikke hodet innom for den nostalgibefengte spilleren.

Om ikke dette er noe alternativ, eller spillet ditt er av nyere dato, er det på tide å speide etter nyutgivelser. Den siste tiden har det blitt utrolig populært for utviklere å gi ut gamle klassikere til nye plattformer, hvor feilfikser og kompatibilitetsproblemer i alle fall skal være en saga blot.

Et godt eksempel på hvordan en nyversjon av et spill kan gjøres er Age Of Empires II HD. Mindre vellykkede er nyversjonen av Command & Conquer-spillene, i form av The Last Decade, som ofte er en kilde til frustrasjon på Internett – så pass på. Selv spillutviklerene kan ikke alltid få sine eldre perler til å kjøre problemfritt på akkurat din datamaskin.

Hva skal du egentlig med en kraftig spill-PC om du ikke spiller nye spill?
Flere ting faktisk. Her har vi samlet noen av våre forslag »

Les også
Trodde du Walkmanen var død?
Les også
Slik får du langt bedre grafikk i PlayStation-klassikerne
Les også
Slik får du langt bedre grafikk i Nintendo-klassikerne
Les også
Slik utnytter du din nye monster-PC
Les også
Se den utrolige utviklingen i PC-grafikk
annonse

Les også