Artikkel

Vi har lekt med Raspberry Pis kameramodul

En kjekk sak for deg som ønsker å lære litt.

Tidligere har vi sett at den lille datamaskinen Raspberry Pi kan settes opp til å bli et glimrende og lydløst lite mediesenter, men det stopper naturligvis ikke der.

Mange har jo også interesse av foto og video, og digitale fotoløsninger lar seg fint kombinere med programmering og datamaskineri. Å koble et kamera til Raspberry Pi høres derfor forlokkende ut for mange.

Pi pluss kamera kan i hovedsak gjøres på to måter. Den ene er å koble til et webkamera med USB – kjekt om du har et egnet USB-kamera liggende – eller du kan gå for den dedikerte Raspberry Pi Camera Module som kobles til datamaskinen gjennom CSI (Camera Serial Interface)-kontakten.

De to løsningene har sine klare fordeler og ulemper.

Velg webkamera med omhu

Ikke alle USB-webkameraer vil fungere med Raspberry Pi.

For et vanlig USB-webkamera er den første utfordringen å finne et som faktisk fungerer med Raspberry Pi. Det viser seg nemlig at noen kameraer vil virke fint, mens andre får begrenset funksjonalitet og/eller oppløsning – om du da får noe bilde fra dem i det hele tatt. Krever kameraet mye strøm, kan det hende du må koble det til en USB-hub med egen strømforsyning.

Og skulle du slippe en slik hub, er ulempen at disse kameraene vil legge beslag på en USB-port. Som vi var inne på i artikkelen om bruk av Raspberry Pi som mediesenter, er ikke de to USB-portene i B-modellen spesielt mye – men det vil selvsagt komme helt an på bruken og om du har tenkt å fjernstyre den eller ikke.

Først og fremst er det nok en fordel å gå for et slikt kamera dersom du har et liggende brakk i en skuff – det vil spare deg for penger og verden for ressurser. Men ikke forvent deg like god kvalitet med et rimelig webkamera som med den dedikerte kameramodulen til Raspberry Pi.

En annen fordel er at webkameraet gjerne har litt god lengde på ledningen, slik at du ikke nødvendigvis trenger klemme kameraet og selve Pi inn på samme sted. Men dette vil igjen være helt avhengig av hva du har tenkt å gjøre med det.

Hvis ikke penger eller avstand er førsteprioritet, vil nok en Raspberry Pi Camera Module være et greiere valg. Denne lille kameramodulen har en vekt på tre gram og kobles til Pi med en femten centimeter lang flatkabel (FFC). I teorien skal du dog kunne bytte ut kabelen med en lenger utgave.

Tilkoblet Raspberry Pi Camera Module. Plasten foran linsen skal fjernes før bruk.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Selve kameraet er på fem megapiksler og støtter stillbilder opp til 2592 x 1944 piksler, eller 1080p video med 30 bilder i sekundet.

Ved siden av at du originalt ikke har all verden å gå på når det gjelder plassering, er også prisen på kameramodulen et spørsmål. I nettbutikkene ligger den på det samme som selve Raspberry Pi, altså omtrent 300 norske kroner. Og dette er uten noen form for beskyttelse av komponentene, noe som betyr at kameraet er sårbart for statisk elektrisitet dersom du ikke bygger det inn på en eller annen måte. Ferdige kamerakabinetter i plast er å få kjøpt, men da må du ut med minst enda en hundrelapp.

En artig ting med kameramodulen er at den også finnes i versjon kalt «Pi NoIR». Denne er likt priset som det vanlige kameraet, men mangler filteret som fjerner det infrarøde lyset. Slikt lys kan jo ikke kan sees med det menneskelige øye, og må derfor filtreres ut for at vanlige bilder skal skal se normale ut.

Med eller uten kabinett, det er spørsmålet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men i visse tilfeller kan infrarød fotografering likevel ha noe for seg. Tidligere kunne vanlige fotografer plukke opp en rull infrarød film dersom de ønsket den spesielle effekten, så du har det kunstneriske aspektet.

Ellers er det en del som ønsker seg et kamera som kan brukes sammen med en infrarød lyskaster, slik at det er mulig å ta bilder i mørket. I tillegg er det flere spesielle tilfeller der fotografering i det infrarøde spekteret kan gi verdifull informasjon som ellers ikke er synlig – alt fra arkeologer til botanikere skal ha ønsket seg et slikt alternativ.

Ingen utløser

Uansett hvilket kamera du går for, gjenstår likevel den lille detaljen at Raspberry Pi ikke har noen utløserknapp. Hovedpoenget med Pi er jo å være et grunnlag eller en plattform for å lære programmering og hvordan ting er skrudd sammen. Er du bare ute etter noe å ta bilder med, får du et fiks ferdig kompaktkamera til litt over prisen av en Raspberry Pi med kameramodul.

Ønsker du deg en fysisk utløser er det selfølgelig mulig å mekke dette også, men i siste instans vil uansett et elektronisk kamera trenge en kommando fra operativsystemet for å ta et bilde.

Dersom du bruker et USB webkamera, vil du kunne installere egnet programvare – eksempelvis fswebcam – og ta bilder med dette. Går du for Pis egen kameramodul, er dette innebygd i blant annet Raspbian, som nok er det vanligste operativsystemet for Raspberry Pi.

Å koble selve kameraet til CSI-kontakten er kjapt og enkelt, men å bare plugge inn ledningen holder likevel ikke, ettersom Raspberry Pi først bør oppdateres og kameramodulen aktiveres (enable) i innstillingene.

Dette velger vi å ikke gå inn på her, da en fyldig guide til dette allerede finnes på hjemmesidene for Raspberry Pi.

Si hei til raspistill

Med kameramodulen koblet til og aktivert, er det «bare» å knipse i vei – i den grad du da føler at det å skrive inn kommandoer i et terminalvindu kan kvalifisere som knipsing. Avhengig av om du skal ta stillbilder eller gjøre videoopptak, bruker du henholdsvis kommandoene raspistill og raspivid.

Jepp, nå føler vi oss avanserte.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Disse kommandoene bruker du sammen med en fyldig rekke parametre som gir deg full kontroll på kameraet.

Med dette som basis kan du la kreativiteten flomme. Har du ingen ideer til noe spesielt prosjekt, kan neste steg være å snekre seg sitt eget GUI (Graphical User Interface) – altså et grafisk brukergrensesnitt som hjelper deg med kamerakontrollen. Er du mer bedagelig anlagt står du selvfølgelig også fritt til å benytte deg av andres arbeid, og da kan GUI-et Pi Vision kanskje være et greit sted å starte.

Red LED district

Det onde, onde LED-lyset.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Oppe i høyre hjørne av Raspberry Pi Camera Module sitter en liten rød LED (Light Emitting Diode). Denne er satt til å lyse opp når kameraet er i aktivitet. Det hadde i og for seg vært greit nok, hadde det ikke vært for at lyset er så sterkt at det faktisk blir med på bildene i større eller mindre grad ettersom hvor mørkt det er i rommet.

Enten snakker vi da om en ganske så imponerende designtabbe, eller så er problemet noe som forhåpentligvis er begrenset til vårt eksemplar.

Heldigvis er dette et problem som kan løses på flere måter. Du kan fjerne dioden dersom du er litt handy, eller ganske enkelt klistre over lyset med en mørk teipbit. Det beste er nok likevel å slå det av ved å legge til følgende linje i datamaskinens konfigurasjonsfil config.txt:

disable_camera_led=1

Dette kan du gjøre fra terminalen ved å skrive inn sudo nano /boot/config.txt, men du kan selvsagt bruke en annen tekstbehandler enn Nano dersom du ønsker det. Husk at du også må kjøre en omstart etterpå.

Vår ryddige testlab. På bildet til venstre er LED-en avslått, mens bildet til høyre er påvirket av lyset.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Apper, selvfølglig

Med RaspiCam Remote har du mange muligheter.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Som vi allerde har vært inne på, kan du gjerne bruke et fiks ferdig GUI for kameraet dersom du ikke har lyst til å lage et selv. I tillegg til dette finnes det egne apper for å ta bilder med Raspberry Pi, og akkurat dette er kanskje den aller enkleste måten å ta i bruk Pi som et kamera.

Av de mer kjente appene har vi BerryCam for iOS og den lignende Pi Sight for Android. Men selv med disse på smartdingsen din er du nødt til å installere et Pythonskript på Raspberry Pi for at den skal lytte etter kommandoer sendt fra appene.

En annen app som da er enda enklere å ta i bruk er RaspiCam Remote for Android. Ved siden av at den ikke krever noe ekstra installasjon på selve Raspberry Pi-enheten, kan den også brukes til å ta bilder med USB-kameraer. Sistnevnte krever dog at Pi har den nevnte fswebcam installert.

Nesten nødt til å lære

Våre små eksperimenter med Raspberry Pi og kameramodulen har på ingen måte vært noen «plug and play»-opplevelse. Men det er jo heller ikke poenget – uten utløserknapp, brukergrensesnitt eller for den saks skyld automatisk bildeopplasting til nettskyen er meningen at du skal bli inspirert til å lære deg noe nytt.

Både programmerere og de som bare vil eksperimentere litt med Linux vil kunne få litt å prøve seg på med denne kombinasjonen.

Men skulle ikke det være så veldig interessant, har altså andre utviklet apper og grafiske brukergrensesnitt du kan velge å ta i bruk i stedet. Merk deg at det likevel er langt unna en ferdig løsning for å ta bilder, filme eller drive overvåkning. Raspberry Pi og kameraet er å se på som byggesteiner i dine prosjekter, ikke noe kjøper inn for å ha «noe som bare virker».

Så dersom du bare ønsker deg noe å ta bilder med, vil du kunne spare deg selv for både penger og hodepine ved å hanke inn et rimelig kompaktkamera i stedet. Du vil få bedre bilder også.

Virker alt dette for komplisert?
Bruk Raspberry Pi som mediesenter i stedet >>>

Raspberry Pi er på lån fra Digital Impuls.

Les også
Slik lagde vi vår egen Raspberry Pi-fotoboks for fest
Les også
Denne Google Glass-konkurrenten kan du lage selv
Les også
Slik har du neppe sett knøttemaskinen Raspberry Pi før
Les også
Sjekk denne kraftige Raspberry Pi-klonen
Les også
Slipper «miniversjon» av Raspberry Pi
Les også
Nå får Raspberry Pi flere lydmuligheter
Les også
Raspberry Pi kan være et supert mediesenter
Les også
Kom i gang med knøttemaskinen Raspberry Pi
Les også
Sjekk dette tre-nettbrettet laget med Raspberry Pi
Les også
Dette kameraet med berøringsskjerm er laget av Raspberry Pi
annonse