Artikkel

Dette er tidenes mest fryktede virus

De har kostet samfunnet milliarder av dollar.

Dette er et virus og en orm

Dataviruset – fryktet av databrukere i over 40 år og skaper av en milliardindustri. Men ironisk nok er selve viruset er i seg selv helt harmløst.

Så lenge det får ligge inaktivt på harddisken din kan det nemlig ikke gjøre så mye som en flue fortred. Det er først når du kjører vertsprogrammet som bar viruset med seg til datamaskinen din at det blir skummelt.

Det ligger i menneskets natur å være nysgjerrig, og dette vet dessverre viruset å benytte seg av. Derfor er det for mange den naturligste sak i verden å åpne vedlegget til e-posten som nettopp dumpet ned i innboksen, eller kjøre programmet som lovet deg gull og grønne skoger på Internett.

Om dette programmet ble det siste man kjørte på datamaskinen før den takket for seg, eller om samtlige bilder plutselig begynte å åpne seg speilvendt, da forstår man at man har blitt holdt for narr.

Viruset kan altså gjøre skikkelig ugang på maskinen din, eller bare et lite pek. Viruset kan spille på fornuft, følelser og lyst, der det gjør alt i sin makt for å spre seg. Dataviruset er nemlig i likhet med virkelige virus, avhengige av mennesker for spre seg.

Forskjellen på et datavirus og et vanlig virus er at i stedet for å bryte seg inn i en celle, fester dataviruset seg til et annet program eller en fil som det bruker som en forkledning. Og i motsetning til virus som sprer seg med vinden eller ved dråpekontakt, spres datavirus ved at en bruker sender det infiserte programmet til en ny datamaskin, hvorfra hele prosessen forhåpentligvis gjentas.

Gå til neste side for å se noen av de farligste og morsomste virusene gjennom tidene »

Det er forskjell på orm og virus

VirusOrm
InfeksjonsmetodeGjennom et kjørbart programUtnytter svakhet i program eller operativsystem
SpredningBrukere sender infiserte filer til hverandre manueltAutomatisk gjennom nettverket
SymptomerEndrer, flytter og sletter filerTar beslag på systemressurser
SpredningshastighetTregRask
Fjernstyring av datamaskinByttKrysse av

Ormer er også et slags virus, men har én viktig forskjell. I motsetning til virus må nemlig ikke ormer aktiveres av brukeren for å gjøre skade. Ormene kommer inn gjennom nettverksporten din helt uten av du merker det. Dette skjer enten via sikkerhetshull i programvaren som er installert på maskinen din, eller sammen med e-post.

Det er nettopp derfor det er viktig å alltid holde programmene dine oppdatert til nyeste versjon. Eksempler på kjente ormangrep er gamle kjenninger som «Blaster» og «Loveletter», som vi skal stifte bekjentskap med i denne artikkelen.

Vel inne på disken din starter ormen å formere seg. Dette er ormen ekspert på, og det er denne selvrepliseringen som gjør ormeangrep så farlige, ikke datatap som virus fører til. Der virus herjer med systemfilene på maskinen din, løper ormen løpsk i et eksponentielt tempo hvor den til slutt legger beslag på alle systemressursene dine. I tillegg er ormer programmert til å sende kopier av seg selv til andre datamaskiner på nettverket ditt, eller personer i e-post-listen din.

Dermed kan ormen i tillegg til å konsumere alle kreftene til datamaskinen din, også skape skikkelig problemer for nettverk og infrastruktur. Som vi senere skal se av herjingene til SQL Slammer-ormen sørget denne for at hele Internett gikk tregere i perioden den angrep.

Er personene bak virusene slemme?

Det aller første dataviruset var «The Creeper». Denne ormen så lyset allerede i 1971, mange år før Internett ble født. I stedet var ARPANET virusets lekeplass, der det plutselig hoppet opp og presenterte seg selv på skjermene til de sammenkoblete DEC PDP-10-maskinene med teksten «I'm the creeper, catch me if you can!». Det ble med denne ugangen, og noen skade var det ikke snakk om.

I 1981 ble Apple Macintosh II den første datamaskinen som ble rammet av et virus utenfor det typiske forskningslaboratoriet. «The Elk Cloner» spredte seg via disketter og var en spøk signert 15 år gamle Rich Skrenta fra Pennsylvania. Etter at oppstartsektoren på operativsystemet var infisert, ventet viruset til den femtiende gangen et spill ble kjørt. Da presenterte et dikt seg på skjermen, og her er et utdrag:

Elk Cloner: The program with a personality
It will get on all your disks
It will infiltrate your chips
It will stick to you like glue
It will modify RAM too

Det er altså mange grunner til at folk lager datavirus, og mens mange i dataalderens barndom laget datavirus for å vise seg frem, eller å tulle med folk, har man i nyere tid gått bort i fra dette. I dag er det pengene som rår, og siden Internett-bruken formelig har eksplodert det siste tiåret, har produksjon av virus blitt en ganske lønnsom aktivitet. Se bare for deg verdien av å sette IT-systemet til den konkurrerende bedriften ute av drift i en uke, eller desperasjonen man kan sette i en befolkning ved å lamme strømtilførselen.

Bli med over på neste side, så kikker på vi på noen av de farligste og morsomste virusene gjennom tidene »