Artikkel

Kan en klatt gi oss en kjøligere prosessor?

Vi har satt vår gamle smøremetode opp mot en «nymotens» pastaklatt.

Det finnes mer enn én måte å flå en katt på, noe vi om ikke annet fikk merke da vi byttet prosessorkjøler på kollega Espens støyende PC. Smøre den termiske pastaen utover? Det var jo helt feil, fikk vi sporentreks vite i forumtråden – pastaen skulle da påføres i form av en klatt eller dråpe, som da vil presses ned og utover prosessorens varmespreder når kjøleblokka festes.

Dette metoden skal visstnok føre til jevnere spredning, og ikke minst at vi unngår luftlommer og eventuelle ujevnheter som kan oppstå når pastaen smøres manuelt.

Dette hørtes jo ikke direkte ulogisk ut, men en slik metode vil også spre den termiske pastaen i en rund form fra sentrum, mens de fleste prosessorer har firkantede varmespredere. Sånn sett vil ikke denne smøremetoden spre pastaen over hele varmesprederen, noe som høres mindre effektivt ut. Men tanken bak er at pastaen i det minste skal dekke selve prosessorkjernen under, som jo vil være det varmeste området.

Ny og bedre metode?

For undertegnede, som siden midten av 90-tallet har brukt den «gammeldagse» metoden med å smøre pastaen utover manuelt, er denne «nymotens» klattmetoden interessant nok – men er det nå egentlig noen forskjell å snakke om? Og i så fall – hvor stor?

Heldigvis er dette noe som lar seg teste ut, så vi dro nok en gang fram kollegaens gamle PC, hvor vi altså brukte smøremetoden i forrige uke. Men denne gangen konsentrerte vi oss ikke om støyen, nå var det varmeutviklingen som stod i fokus.

Cooler Master Silencio 5500 er rimelig og støydempet, men blir varm og har begrenset med vifteplasser. Foto: Alexander Tøgard, Tek.no

Vi brukte programmet SpeedFan for kunne se hvilken temperatur prosessoren lå på når systemet gikk på tomgang, og etter omtrent en halvtimes tommeltottvinning stabiliserte denne seg på 42 grader når den ikke hadde noe å finne på.

Dette er jo ganske høyt, men så snakker vi altså her om en sekskjernet AMD Phenom II med 125 watt TDP som kjøles av en Corsair H60 med uoriginal og særdeles stillegående vifte, som sitter i det ganske så dårlig pustende kabinettet Cooler Master Silencio 550.

Ikke akkurat noe termisk drømmeoppsett med andre ord.

Så var det tid for å sjekke temperaturene under belastning. Først kjørte vi Hyper PI, som gjør det mulig å kjøre Super PI på samtlige prosessorkjerner samtidig. Her noterte vi 61 grader når tallene sluttet å tikke oppover.

For å gi prosessoren enda mer å tygge på avsluttet vi like godt med IntelBurnTest, som også fungerer fint med AMD-prosessorer. Nå kom vi opp i 68 grader, som jo ligger litt over komfortsonen til prosessoren.

Ny giv

Med tallene fra den gamle smøremetoden trygt notert ned, var det på tide å løsne kjøleblokka og tørke øverflatene rene – det var på tide å se om klattmetoden hadde noe for seg. Lenkene fra våre bidragsytere på forumet guidet oss omsider til Arctic Silver, som har en guide til påføring av kjølepasta for forskjellige prosessorer. For vår Phenom II AMD var det vitterlig en klatt på midten av prosessoren som skulle til.

Vi benyttet oss naturlig nok av den samme typen pasta som under smøringen, som tilfeldigvis var Antec Formula 7.

Med stor spenning monterte vi kjøleren på nytt. Var dette alt som skulle til for lavere prosessortemperatur? Ville vi merke noen stor forskjell?

Vi fyrte opp skaberakket og lot prosessoren slappe av en halvtimes tid før vi noterte 40 grader på blokka. To grader ned altså, dette var jo lovende.

Nå var det på tide å få opp temperaturen, først med Hyper PI og igjen den tøffere IntelBurnTest. I begge tilfeller ble resultatet det samme – to grader lavere enn med den gamle smøremetoden.

Vår mening blir derfor at påføring av termisk pasta med klattmetoden er den bedre – for ikke å snakke om enklere.

Sideprosjekt: Snu luftstrømmen

På dette tidspunktet hadde vi full kontroll på temperaturene, og klarte ikke å styre oss for fristelsen til å knekke i gang et lite sideprosjekt. Hva ville skje dersom vi snudde retningen på viftene – Corsair anbefaler oss jo å plassere vifta og radiatoren på sine vannkjølingssett slik at den kan suge inn «frisk» luft fra utsiden av kabinettet.

Grunnen til dette er naturligvis at temperaturene blir lavere, ettersom radiatoren da får tilgang på kaldere luft enn den som allerede har blitt varmet opp av de andre komponentene i kabinettet.

Det er forskjell på å blåse luft ut og suge luft inn. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vi har testet dette før med godt hell, men vi vet også at det fort kan bety høyere temperaturer for de andre komponentene. Hvordan ville vårt oppsett reagere dersom vi snudde luftstrømmen?

Ikke så veldig bra, viste det seg.

Cooler Master Silencio 550 er nemlig et kabinett med særdeles dårlige luftemuligheter – én vifte i bakkant og opp til to i fronten er mulig, men da er det også slutt. Strømforsyningen i bunnen suger inn luft fra undersiden av kabinettet og har således sin egen lukkede luftstrøm.

Men det begynte ganske optimistisk. Etter å ha snudd retningen på de tre viftene noterte vi en tomgangstemperatur på 36 grader for prosessoren – fire grader ned. Men her merket vi oss også at både harddisken og grafikkortet lå et par grader høyere enn de gjorde med luftstrømmen den andre veien. På henholdsvis 35 og 46 grader var det dog langt fra noe å snakke om.

Men under last viste den bakre vifta seg til å ikke klare å suge inn nok luft til å holde radiatoren kjølig nok, så den varme luften bidro til å varme opp selve kabinettet. Dette førte til at prosessoren ikke tjente noen grader under Hyper PI-testen, og faktisk ble en grad varmere under IntelBurnTest. Samtidig steg temperaturene fort på både harddisk og grafikkort, så dette var tydeligvis ikke veien å gå.

En klatt for AMD, en stripe for Intel

Hittil har vi bare tatt for oss metoden med å plassere en liten klatt med kjølepasta midt på prosessoren, som jo viste seg å fungere i vårt tilfelle. Ifølge Arctic Silver-gjengen er også dette måten å gjøre det på for alle AMD-prosessorer for stasjonære PC-er.

Men for andre prosessorer er det ikke nødvendigvis alltid det mest optimale, hvis vi da skal ta det de hevder for god fisk – noe vi jo kanskje burde gjøre.

Slik skal stripa legges på de fleste Intel-prosessorer, ifølge Arctic Silver. Merk retningen i forhold til trekanten nede til venstre. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For nyere Intel-prosessorer er det visstnok langt bedre å påføre en en tynn stripe med pasta fremfor en enkel klatt – dette for å dekke en større del av selve prosessorkjernen under varmesprederen.

Merk bare at det da ikke er hipp som happ om du legger stripa horisontalt eller vertikalt. Du kan enkelt sjekke dette ved å snu prosessoren, eventuelt kan du se an retningen i forhold til den lille retningsindikerende trekanten som sitter i ett av hjørnene.

Slutt på smøringen

Å gi kjøleblokka jobben med å presse og spre den termiske pastaen utover prosessorens varmespreder gir etter våre målinger og andres erfaringer et bedre resultat enn å bruke den gamle metoden med å smøre pastaen utover manuelt.

Kanskje ikke like jevnt og fint, men både enklere og mer effektivt. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I vårt tilfelle sank prosessortemperaturen to grader både med og uten belastning. Men den faktiske forskjellen vil kunne være både større og mindre enn dette, helt avhengig av prosessor, kjøleløsning, typen termisk pasta og hvor god jobb som eventuelt ble gjort med gammeldags utsmøring.

Undertegnede kommer uansett ikke til å demontere alle sine datamaskiner for å legge termisk pasta på nytt – besparelsen er ikke nødvendigvis stor nok til at det er verd bryderiet. Men skulle vi komme over en PC i det litt varmeste laget der pastaen er smurt på, kan det altså være noen grader å spare på å prøve en klatt eller stripe i stedet.

Neste gang det skal lekes med prosessorer for stasjonære PC-er, blir det i hvert fall helt uten smøring for vår del.

Prosessoren er fantastisk:
Slik designes brikkene som brukes i PC-er og mobiler >>>

(Kilder: Klikk.no | Arctic Silver)

Les også
Slik ble vi kvitt støy fra prosessorviften
Les også
Denne lar deg vannkjøle skjermkortet uten søl
Les også
Cooler Master Silencio 550: Vi tester Cooler Master Silencio 550
Les også
Corsair H60: Så liten kan en vannkjøling bli
Les også
Phenom II X6 1055T
annonse