Tek.no

Artikkel

Slik blir neste generasjon lydløse laptoper

Vi har fått se Intels nye Core M-prosessor i aksjon.

27 Sept 2014 12:00

San Francisco/Tek.no: – Don't touch! Take pictures first, before they get greasy fingerprints, sier en myndig monsieur med såpass bred fransk aksent at vi nærmest kan høre livlig trekkspillmusikk i bakgrunnen.

Vi er i en suite 31 etasjer over San Franciscos gater, hvor en håndfull teknologijournalister nå ser brydd opp fra tre nettbrett – eller kanskje vi skal kalle dem PC-er – plassert på et lite bord.

Nærmest pliktoppfyllende blir det knipset bilder av treenigheten, som tydeligvis er prototyper med forskjellige bakplater. Den ene er i kobber, den andre er av aluminium og den tredje består av gullbelagt aluminium.

– Vi ville gjerne se om det var noen stor forskjell mellom metallene når det kom til kjøling av Core M-prosessoren, smiler mannen med aksenten.

Han er ingen ringere enn Francois Piednoel, en av sjefsingeniørene (principal engineer) hos Intels «Performance group». Han er med på å forbedre og designe arkitekturen på flere av Intels prosessorer, så vi får jo nesten bare tro at han vet hva han snakker om.

Aluminum, gullbelagt sådan, og kobber.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I de tre brettene på bordet sitter en Core M-prosessor. Enn så lenge er det ikke noen produkter der ute med den nye prosessorfamilien innabords, så vi i pressen er invitert hit for å se litt hva en slik kan levere i praksis.

Mot en vifteløs æra

De tidligere datamaskinene hadde ikke behov for aktiv kjøling, men ettersom utviklingen skjøt fart ble komponentene nødt til å utstyres med vifter. Heldigvis har utviklingen ført oss tilbake igjen også – nå er det endelig på tiden med helt vifteløse PC-er igjen.

Joda, datamaskiner uten vifter har vi da riktignok hatt i årevis, men det har typisk vært snakk om svake stasjonære, bærbare med Atom-prosessor og bruk av spesielle kabinetter – i de fleste tilfeller for spesielt interesserte.

Men nå har vi altså fått Core M – en prosessor som takket være sin arkitektur og 14 nanometer prosessteknologi bruker lite nok strøm til at passiv kjøling er ikke er noe problem – selv på små og tynne enheter.

Francois Piednoel.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

– Det var ingen stor forskjell på disse tre når det kom til å kjøle Core M-prosessoren, forteller Piednoel, som holder frem en annen bakplate i aluminium – et metall vi nok får se hos en rekke hybrider når datamaskiner med Core M-prosessoren begynner å dukke opp nærmere juletider.

Med opplevelsen i sentrum

Francois Piednoel er en bestemt mann som til å begynne med ikke vil gå for langt inn på de tekniske detaljene.

– En vanlig person bryr seg jo ikke om antall hertz, han eller hun bryr seg om brukeropplevelsen. Spørsmålet blir da om dette går kjapt nok, sier han.

Og det mener Piednoel selvfølgelig at det gjør. Vi får derfor flere demonstrasjoner der det er tydelig at Core M fint kan hamle opp med en Atom-prosessor, som har vært det reelle alternativet for lydløse laptoper enn så lenge.

Blant annet får vi se en liten bildebehandlingsduell mellom en firekjernet Intel Atom-Z3740 med turbo på 1,86 GHz mot en Core M-5Y10 med turbo på 2,0 GHz.

Her er riktignok datamaskinen med Core M ustyrt med 4 GB minne mot 2 GB for den Atomdrevne PC-en, men det ser jo uansett svært lovende ut.

Vi vil for øvrig unnskylde for litt dårlig lyd og kameraføring, men akkurat dette ble tatt veldig på sparket.

Resultater å glede seg over

Til slutt ble det likevel kjørt noen benchmarktester av Core M, og la oss gå rett på: Brettet med Core M-5Y70, som har en basefrekvens på 1,1 GHz og turbomodus på 2,6 GHz, klarte en poengsum på 2,67 i Cinebench 11.5.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Dette er et program også vi bruker i våre tester, og således vet vi at dette resultatet er litt bedre enn vi fikk med Intels egen Core i5-4300U, en prosessor som vi blant annet finner i Microsoft Surface Pro 3, eller Core i5-4260U som sitter i innstegsmodellen til Apple MacBook Air.

Med 15 watt TDP krever naturligvis Core i5-4300U eller i5-4260U at datamaskinen den sitter i har en vifte – men dette er altså ikke nødvendig for 4,5-watteren Core M. Vi kan med andre ord fort se en vifteløs versjon av både MacBook Air og Microsoft Surface til neste år.

En annen benchmark som ble kjørt var «Ice Storm» i nye 3DMark. Her havnet Core M på over 50.000 poeng – det er mer enn 8000 poeng over det vi fikk med Surface Pro 3, og rundt 5000 poeng mer enn hos MacBook Air.

Dette kan vi takke Intel HD Graphics 5300 for, som altså har litt mer muskelmasse enn HD Graphics 4400 og HD Graphics 5000 som sitter i respektive Surface Pro 3 og MacBook Air.

Bedre på to kjerner

Intel Core M ser altså ut til å være en kapabel prosessor, men det er også noen punkter som er uavklarte. Ett av disse er hvor godt den vil klare seg mot Core i5- eller i7-prosessorer når det kommer til enkeltkjernet prosessering.

Core M er nemlig lagd slik at den kjører den samme frekvensen på turbomodus enten den bruker kun den ene eller begge kjernene. Core i-prosessorer med turbo vil på sin side ha høyere hastighet dersom bare én kjerne er i bruk.

Intels integrerte grafikkløsninger blir stadig litt bedre.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Tar vi da for eksempel den nevnte Core i5-4300U, vil den tøffe av gårde på 2,6 GHz med begge kjernene – altså den samme frekvensen som Core M-5Y70. Men med bare den ene kjernen i drift klarer hopper den opp til 2,9 GHz, mens Core M-5Y70 på én kjerne fremdeles vil tikke på 2,6 GHz.

For applikasjoner som bare utnytter den ene kjernen, kan det altså være at Core M fremdeles vil henge litt etter dagens lavstrømsprosessorer.

Varierbare watt

En annen ting med Intel Core M er hvordan prosessorene kan konfigureres opp eller ned med 1,5 watt fra en standard TDP på 4,5 watt.

– Dette er en fleksibilitet bærbarprodusentene har spurt etter. Hvis de for eksempel ønsker lenger batteritid på sitt produkt, har de nå muligheten til å «nedkonfigurere» prosessoren, forteller Piednoel.

Men det betyr også at det i teorien kan være to datamaskiner med den «samme» prosessoren som kan være satt opp for så lite som tre watt eller så mye som seks watt – noe som naturlig nok vil bety forskjellig ytelse. Det vil kunne gjøre det vanskeligere for sluttkundene å velge ut en datamaskin kun ved å se på spesifikasjonene.

Om det også betyr at vi kan finne noen produsenter som vil la seg friste til å opp- eller nedkonfigurere prosessorene for å spare penger eller klare seg med dårligere kjøling, gjenstår å se.

Francois Piednoel tror ikke det vil bli noe stort problem.

– Jo det kan jo skje, men det ligger i sakens natur at de av ren egeninteresse vil konfigurere prosessoren på den beste måten. Kjøling er billig – det er jo ingen vifte – og produsentene liker å ligge på toppen av testgrafene, smiler han.

Vil du vite mer om Core M?
Det blir vifteløst og tynt >>>

Vi gjør oppmerksom på at Intel betalte for reise og opphold i forbindelse med IDF.

Les også
Slik planlegger Intel å holde prosessortronen
Les også
Verdens tynneste nettbrett har «supersyn»
Les også
Ny Intel-prosessor åpner for skred av lydløse laptoper
Les også
Asus har lansert sin første smartklokke
annonse

Les også