ArtikkelNvidia GTX 700/900 + AMD Radeon 200/300/Fury-serien

Snart kommer verdens heftigste grafikkort - slik ser markedet ut før det blir snudd på hodet

Vi gjør opp status på ny testbenk før Nvidias nye grafikkgenerasjon ankommer.

Innledning »

Det begynner å nærme seg folkens, lanseringen av Nvidias rykende ferske «Pascal»-baserte grafikkort som ble annonsert i Austin forrige uke. Som mange av dere som følger oss på Facebook sikkert har fått med dere har vi allerede fått det første Pascal-baserte grafikkortet, Nvidias GTX 1080 «Founders Edition», inn til oss for test. Vi skal ikke avsløre mer enn det ennå, men vær sikre: dere skal få lese en av verdens aller første GTX 1080-tester her på Tek.no.

Nvidias GTX 1080 markerer starten på en helt ny grafikkgenerasjon med sin 16-nanometer «FinFET»-teknologi, som altså betyr at grafikkbrikken har fått plass til flere transistorer på samme areal som tildigere. Det betyr i teorien kraftig forbedret ytelse, lavere tilvirkningskostnader for produsenten og mindre behov for kjøling på grunn av høyere energieffektivitet.

De siste fire-fem årene har vi «sittet fast» med grafikkort basert på 28 nanometer tilvirkningsprosess. Overgangen til 28-nanometer førte i sin tid til en liten revolusjon med AMDs Radeon HD 7970 og Nvidias GTX 680. Senere fikk vi stegvise forbedringer med henholdsvis AMDs Radeon 200/300-serie og Nvidias GTX 700/900-serie. Vi har likevel rukket å glede oss lenge til en ny krymping ned til 14- og 16 nanometer, som AMDs Polaris og Nvidias Pascal nå straks er klare med etter en lang rekke problemer og utsettelser.

Før Nvidias GTX 1080 sparker i gang 14- og 16-nanometerssirkuset med forhåpentligvis (se, vi avslører ingen ting om GTX 1080 ennå!) en ny revolusjon for grafikkortytelse, måtte vi etterteste en rekke grafikkort på vår nye grafikkorttestbenk som vi skal bruke til å bedømme kommende kort.

Hvordan er ståa?

Vi har sittet mange titalls timer i vår komplett vindusløse og ganske kjølige betong-testbunkers med ettertesting, uten å få annet enn et regneark fylt med tall tilbake. Så, vi tenkte: Hva med å bruke denne informasjonen til å gjøre opp status for de siste 28-nanometerbaserte grafikkkortene nå før de forhåpentligvis parkeres av nye ferske Nvidia- og AMD-kort?

Dette er altså ingen grafikkort-test i så måte, men gir dere en sjanse til å bli kjent med våre nye testrutiner og til å se om deres utvalgte grafikkort fra forrige to generasjoner har eldes med stil eller ei.

Over de neste sidene håper vi også å se noen tendenser til hvilken produsent som har levert de mest energieffektive grafikkortene, de kraftigste grafikkortene og om noen skiller seg ut ved å gi mest ytelse for pengene. Hvordan takler forresten dagens grafikkort spilling i 4K? Velg en eller flere ytelsestester i listen under for å se resultatene selv (klikk på bildene), eller sjekk strømforbruk og temperatur på nest siste side.

Ellers sier vi takk for alt til 28-nanometer-generasjonen, og har bare én ting å si før neste test: Brace Yourself, Pascal is coming.

Hopp til ytelsestest

Se hvor strømeffektive, samt hvor varme, grafikkortene blir på siste side