Artikkel

Er Netgear AirCard 790 den råeste ruteren for mobilt bredbånd?

Den har utvilsomt lagt inn en veldig god søknad.

Nå som de aller fleste mobiltelefoner har funksjoner for å dele Internett-forbindelsen, er det mange som kanskje ikke lenger ser det helt store poenget med en 3G- eller 4G-ruter. En slik ruter kan imidlertid være praktisk hvis det er flere brukere som skal dele en mobilt bredbånd-forbindelse.

Mange trådløse rutere for mobilt bredbånd er enten låst til én bestemt mobiloperatør, eller de har ganske mange begrensninger. Netgear står bak en ny 4G-ruter som ikke er låst til noen operatør, som støtter de fleste frekvensbånd som brukes rundt om i verden – og som er så fullstappet med funksjoner at vi ikke har sett maken i noen av de ruterne som vanligvis tilbys fra operatørene selv.

Ruteren kalles AirCard 790, og er litt mindre, men tykkere enn en mobiltelefon. Vi har prøvd den litt – her er vårt førsteinntrykk.

Støtter 4G i kategori 6

Brukergrensesnittet er enkelt å bruke via berøringsskjermen.

AirCard 790 koster rundt 3000 kroner – og dermed mener vi den bør ha ganske mye å skilte med før den er verdt prisen. Telenor selger for eksempel sin 4G-ruter for bare 1200 kroner (faktisk 499 på tilbud nå), så vi snakker om en ganske høy pris.

Netgear-ruteren er imidlertid mye mer avansert enn gjennomsnittsruteren. Den støtter 4G (LTE) kategori 6, altså hastigheter opptil 300/50 Mbps. Og når du deler mobilnettet gjøres det via tobånds 802.11ac – det vil si på både 2,4 og 5 GHz samtidig. Inntil 15 enheter kan koble seg til ruteren samtidig, og du kan enkelt sette opp gjestenett.

Kjekk berøringsskjerm

Ruteren er veldig enkel å bruke. Etter at du har satt inn SIM-kortet og skrudd på ruteren, dukker nettverksnavn (SSID) og wifi-passord opp på skjermen. Du kan enkelt gå inn og endre innstillinger direkte fra berøringsskjermen til ruteren – eventuelt taste inn http://netgear.aircard i nettleseren på PC-en når du er koblet til.

Berøringsskjermen er utrolig kjekk – den lar deg gjøre alt det du vanligvis må inn i et nettleserbrukergrensesnitt for å gjøre, og på en veldig intuitiv måte. Via skjermen har du også oversikt over hvor mye data du har brukt. Du kan også se hvilke enheter som er koblet til ruteren, begrense antall enheter, og eventuelt blokkere uønskede enheter.

Det er støtte for ekstern antenne. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Batteritiden er oppgitt til 11 timer, og du kan velge sendestyrken til wifi-nettet slik at du kan spare strøm hvis du bruker ruteren på kort avstand. Du kan selvfølgelig bruke ruteren tilkoblet USB. For øvrig kan ruteren også brukes som nødlader til mobilen din.

Ellers nevner vi at ruteren har mulighet for tilkobling til ekstern antenne. Netgear selv selger en antenne som ifølge dem selv skal øke antenneeffektiviteten med opptil 50 prosent.

En super ruter – men vurder behovet

Alt i alt sitter vi igjen med et veldig godt inntrykk av Netgear AirCard 790. Vi har brukt den litt blant annet under pendling med tog, og ruteren har fungert upåklagelig. Den gjør ikke så mye annet enn det du kan gjøre via Internett-delingsfunksjonen i mobiltelefonen, men er det flere brukere som skal dele en mobilt bredbåndsforbindelse er den enklere å bruke.

Lurer du på hvilket mobilabonnement du skal velge?
Disse abonnementene gir deg mest for pengene »

Les også
– I fremtiden vil det være fri bruk av data på mobilen
Les også
Disse skosålene har sin egen app
Les også
ASRock G10: AsRock G10 kan styre dingsene dine trådløst
Les også
AirMax 4GW: Endelig ble det fart på hyttenettet
Les også
Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre
Les også
Asus RT-AC3200: Vi har testet den råeste trebåndsruteren fra Asus
Les også
D-Link DIR-890L (AC 3200): D-Links toppmodell er enkel å like og god på det meste
Les også
Netgear Nighthawk X6 (R8000): Dette beistet av en ruter gjør nettet ditt lynraskt
annonse