Tek.no

Artikkel

Vi oppsummerer Linux-uken 49-09

4 Des 2009 15:30

Nyheter

Som dere ser er det gjort et par forandringer her, vi har droppet den tidligere "Side 1: Introduksjon", og lagt til en side på slutten av artikkelen som er kalt ressurser. Linker til tidligere utgaver, og en del annet vi håper vil være av interesse vil man finne der. I tillegg er siden med programvarenytt flyttet over hit igjen. Kom gjerne med ris og ros for disse forandringene. I disse ukene har det også vært en del fokusering på Ubuntu 9.10 i media, og en større titt på Ubuntu 9.10 er ferdig. Linux Mint har også kommet ut i denne perioden, denne distribusjonen er nevnt på side 5 – Ubuntu 9.10: Del 4.

Ubuntu 10.04

Ubuntu hadde knapt blitt ferdig med 9.10 Karmic Koala før utviklingen av 10.04 Lucid Lynx startet. "Dallas Ubuntu Developers Summit" var nylig, og her startet også noe av formingen av den neste utgaven av Ubuntu. Et viktig tema her var plassproblemer på CD-en, og for å løse dette problemet, har det nokså sikkert blitt besluttet at Gimp skal fjernes som medfølgende programvareutvalg. Det som har talt for dette forslaget er at Gimp er for avansert for en del "vanlige" brukere, og blir dermed overflødig programvare. For de som ønsker denne programvaren, vil det være nokså enkelt installere denne via pakkebehandleren. Et annet program som kanskje vil bli fjernet fra Ubuntu sitt standard programvareutvalg er Synaptic Package Manager, men om man ikke klarer seg med terminalen eller Ubuntu Software Center, vil det nok være en smal sak å installere denne programvaren også. En diskusjon som har blitt dratt frem igjen, er om Rhythmbox bør byttes ut med Banshee.

"Ubuntu Massachusetts Local Community Team" ønsker å nå frem til 16000 anime-fans på Anime Boston, som finner sted 2.-4. april 2010. "Ubuntu Massachusetts Local Community Team" var også med i fjor, og da delte de ut utgaver med Ubunchu Manga med Ubuntu-CD-er som ble en stor suksess. Dette året håper de på å få mulighet til å by på store forbedringen. "Ubuntu Massachusetts Local Community Team" har planer om å ha en stand hvor personer vil få muligheten til å teste Ubuntu live-installasjoner, de kommer til å vise kule demoer av Ubuntu, og gi ut promo-poser med Ubuntu-ting. Med på reisen har de også et kamera og filmer turen i HD-kvalitet, så de av oss som ikke får deltatt på Anime Boston vil allikevel få muligheten følge med.

"Ubuntu Massachusetts Local Community Team" har startet et "found raiser" for å dekke kostnadene for dette anime-treffet på denne siden, og dette beløpet vil dekke stand og opptreden på Anime Boston. Deretter vil de prøve å samle inn så mye penger som mulig for å dekke kostnader til blant annet Ubuntu-CD-er, kopier av Ubunchu Manga, diverse brosjyrer, og annet som kan være av interesse.

For de som er interesserte og ikke har lest Ubunchu Manga, kan serien lastes ned herfra. Man finner foreløpig her episode 1 og 2, episode 3 er underveis.

Kilder: linuxpromagazine, blog.thesilentnumber

Scientific Linux 5.4 "Live CD/DVD" klar

Live-CD/DVD-utgaven av den Red Hat-baserte distribusjonen Scientific 5.4, som er utviklet av "Fermi National Accelerator Laboratory" og "European Organization for Nuclear Research", er ferdig og klar for nedlasting. Noe av det vi finner i denne utgaven er Linux-kjerne 2.6.18, OpenAFS-klient 1.4.11, X.Org 7.1 3D desktop med Compiz og AIGLX, ALSA lyd-bibliotek 1.0.17, Gnome 2.16.0, Gimp 2.2.13, Open Office 2.3.0, Firefox 3.0.15 og Thunderbird. På DVD-en finnes blant annet også KDE 3.5.4 og Evolution 2.12.3. Les annonseringen her.

K Office 2.1 ferdig

K Office 2.1 er klar, og dette prosjektet begynner å ta mer form. 2.0 var mest ment som en titt på det nye grensesnittet til K Office, men de fleste programmene i pakken og deres komponenter har blitt vesentlig forbedret i 2.1. Allikevel fortelles det at programpakken fortsatt ikke burde brukes som hovedarbeidsverktøy. Det er allikevel to programmer KDE-gjengen mener er klare for mer profesjonelt bruk, og det er Krita og Karbon (bilderedigering- og vektorgrafikkprogrammene som følger med i pakken). Annonseringen kan leses her.

FreeBSD 8.0 ferdig

En stor oppdatering av FreeBSD er nå klar, en populær BSD-distribusjon for både servere, desktop og håndholdte enheter. Et par høydepunkter i denne oppdateringen er: Xen Dom-u, VirtualBox gjest og vert, støtte for NFSv3 GSSAPI, eksperimentell NFSv4 klient og server, og ZFS er ikke lenger eksperimentell. En rekke flere nyheter kan leses i de tre angitte linkene under.

Her er linker til annonseringen, utgivelsesnotater (høydepunkter) og utgivelsesnotater.