Vi oppsummerer Linux-uken 49-09
Nyheter
Som dere ser er det gjort et par forandringer her, vi har droppet den tidligere "Side 1: Introduksjon", og lagt til en side på slutten av artikkelen som er kalt ressurser. Linker til tidligere utgaver, og en del annet vi håper vil være av interesse vil man finne der. I tillegg er siden med programvarenytt flyttet over hit igjen. Kom gjerne med ris og ros for disse forandringene. I disse ukene har det også vært en del fokusering på Ubuntu 9.10 i media, og en større titt på Ubuntu 9.10 er ferdig. Linux Mint har også kommet ut i denne perioden, denne distribusjonen er nevnt på side 5 – Ubuntu 9.10: Del 4.
Ubuntu 10.04
Ubuntu hadde knapt blitt ferdig med 9.10 Karmic Koala før utviklingen av 10.04 Lucid Lynx startet. "Dallas Ubuntu Developers Summit" var nylig, og her startet også noe av formingen av den neste utgaven av Ubuntu. Et viktig tema her var plassproblemer på CD-en, og for å løse dette problemet, har det nokså sikkert blitt besluttet at Gimp skal fjernes som medfølgende programvareutvalg. Det som har talt for dette forslaget er at Gimp er for avansert for en del "vanlige" brukere, og blir dermed overflødig programvare. For de som ønsker denne programvaren, vil det være nokså enkelt installere denne via pakkebehandleren. Et annet program som kanskje vil bli fjernet fra Ubuntu sitt standard programvareutvalg er Synaptic Package Manager, men om man ikke klarer seg med terminalen eller Ubuntu Software Center, vil det nok være en smal sak å installere denne programvaren også. En diskusjon som har blitt dratt frem igjen, er om Rhythmbox bør byttes ut med Banshee.
"Ubuntu Massachusetts Local Community Team" ønsker å nå frem til 16000 anime-fans på Anime Boston, som finner sted 2.-4. april 2010. "Ubuntu Massachusetts Local Community Team" var også med i fjor, og da delte de ut utgaver med Ubunchu Manga med Ubuntu-CD-er som ble en stor suksess. Dette året håper de på å få mulighet til å by på store forbedringen. "Ubuntu Massachusetts Local Community Team" har planer om å ha en stand hvor personer vil få muligheten til å teste Ubuntu live-installasjoner, de kommer til å vise kule demoer av Ubuntu, og gi ut promo-poser med Ubuntu-ting. Med på reisen har de også et kamera og filmer turen i HD-kvalitet, så de av oss som ikke får deltatt på Anime Boston vil allikevel få muligheten følge med.
"Ubuntu Massachusetts Local Community Team" har startet et "found raiser" for å dekke kostnadene for dette anime-treffet på denne siden, og dette beløpet vil dekke stand og opptreden på Anime Boston. Deretter vil de prøve å samle inn så mye penger som mulig for å dekke kostnader til blant annet Ubuntu-CD-er, kopier av Ubunchu Manga, diverse brosjyrer, og annet som kan være av interesse.
For de som er interesserte og ikke har lest Ubunchu Manga, kan serien lastes ned herfra. Man finner foreløpig her episode 1 og 2, episode 3 er underveis.
Kilder: linuxpromagazine, blog.thesilentnumber
Scientific Linux 5.4 "Live CD/DVD" klar
Live-CD/DVD-utgaven av den Red Hat-baserte distribusjonen Scientific 5.4, som er utviklet av "Fermi National Accelerator Laboratory" og "European Organization for Nuclear Research", er ferdig og klar for nedlasting. Noe av det vi finner i denne utgaven er Linux-kjerne 2.6.18, OpenAFS-klient 1.4.11, X.Org 7.1 3D desktop med Compiz og AIGLX, ALSA lyd-bibliotek 1.0.17, Gnome 2.16.0, Gimp 2.2.13, Open Office 2.3.0, Firefox 3.0.15 og Thunderbird. På DVD-en finnes blant annet også KDE 3.5.4 og Evolution 2.12.3. Les annonseringen her.
K Office 2.1 ferdig
K Office 2.1 er klar, og dette prosjektet begynner å ta mer form. 2.0 var mest ment som en titt på det nye grensesnittet til K Office, men de fleste programmene i pakken og deres komponenter har blitt vesentlig forbedret i 2.1. Allikevel fortelles det at programpakken fortsatt ikke burde brukes som hovedarbeidsverktøy. Det er allikevel to programmer KDE-gjengen mener er klare for mer profesjonelt bruk, og det er Krita og Karbon (bilderedigering- og vektorgrafikkprogrammene som følger med i pakken). Annonseringen kan leses her.
FreeBSD 8.0 ferdig
En stor oppdatering av FreeBSD er nå klar, en populær BSD-distribusjon for både servere, desktop og håndholdte enheter. Et par høydepunkter i denne oppdateringen er: Xen Dom-u, VirtualBox gjest og vert, støtte for NFSv3 GSSAPI, eksperimentell NFSv4 klient og server, og ZFS er ikke lenger eksperimentell. En rekke flere nyheter kan leses i de tre angitte linkene under.
Her er linker til annonseringen, utgivelsesnotater (høydepunkter) og utgivelsesnotater.
Ubuntu 9.10: Del 1
En liten titt på Ubuntu 9.10
Ubuntu 9.10 kom på banen for noen uker siden, og det kan ikke gå hus forbi uten en større titt på hva denne distribusjonen har å by på. Vi går igjennom oppstartsprosessen, installasjonen, og viser et par programmer som er medfølgende i Ubuntu 9.10. Da denne titten ble litt lang, har den blitt delt opp i flere sider. Denne delen kommer til å ta for seg live-CD, installasjon, og oppstart til man sitter i innloggingsvinduet til en installert Ubuntu 9.10.
Oppstartsmenyen via live-CD er stort sett som den alltid har vært, bildet under viser hvordan prosessen ser ut fra man starter live-CD til man sitter i grensesnittet.
Dette er det første bildet du møter når du starter live-CD-en. Her velger du hvilket språk du ønsker å benytte. Tastaturoppsettet vil også endre seg deretter, men dette kan man også endre ved å trykke F3 etter man har valgt hvilket språk man ønsker å benytte. Når du trykker enter etter å ha valgt språk, vil du få et par andre valg. Selv om det er et eget alternativ som heter "Installer Ubuntu", kan man også installere Ubuntu fra "Prøv Ubuntu uten noen forandringer på din disk" som også lar deg prøve Ubuntu uten at den gjør inngrep på harddisken (med mindre du ber den om det). Du kan også her sjekke CD-en for feil, gjennomføre minnetest, eller starte PC-en fra harddisk. Funksjonstastene byr også på noen valg: F1 sender deg til hjelpe om det er noe man lurer på angående denne prosessen. F2 lar deg velge språk om du skulle ombestemme deg. F3 lar deg som nevnt velge tastatur-oppsett. F4 Moduser. F5 Tilgjengelighet. Og til slutt F6 Andre Valg.
Dette er temaene som vises på skjermen til du sitter på skrivebordet.
Etter en liten stund sitter man i live-session. Man vil nok merke noe redusert ytelse når man sitter i live-session, men bortsett fra det så oppfører distribusjonen seg stort sett som den vil gjøre etter at den er installert. Som desktoppen viser har man en mappe som heter "Examples", og en som heter "Installer Ubuntu 9.10". Mappen som heter "Examples" har en del innhold som video-klipp, noen lyd-filer, dokumenter, osv. så man kan teste ut dette i de forskjellige medfølgende programmene. Det andre ikonet på skrivebordet er nokså selvforklarende, under viser vi hvordan denne prosessen fungerer. Muligheten til å teste Ubuntu på denne måten er en fin metode å se hva Ubuntu har å by på, på en veldig enkel måte, i tillegg vil man i stor grad ha mulighet til å teste maskinvarekompatibilitet.
Ikke mye har forandret seg i installasjonprosessen, bortsett fra et noe annerledes utseende på noen av de seks sidene man må igjennom for å gjennomføre installasjonen, samt vinduene med informasjon rundt Ubuntu som vises mens Ubuntu installeres.
- I det første bildet velger man hvilket språk man ønsker å benytte for installasjonen. Dette vil også bli valgt språk når installasjonen er ferdig, men man kan enkelt endre språket i etterkant, både språk for stavekontroll og selve systemet.
- På denne siden velger man hvilken tidssone man befinner seg i. Man kan enten klikke på kartet i for den tids-sonen man befinner seg i, eller velge region ved å klikke på dett-ned-menyene.
- På side tre velger man tastaturoppsett. Grunnen til at mitt er satt som norsk til tross for at jeg har valgt engelsk som språk, er at den følger valget man gjorde om man endret tastatur-oppsett ved oppstart ved å klikke på F3. Om forehåndsvalgt tastaturoppsett er feil, man kan klikke på radioknappen under for å velge en egen. Nederst kan man også teste diverse ymse knapper for å se om tastaturoppsettet fungerer som det skal.
- Dette er den avanserte siden hvor du gjør inngrep på disken. Ting er veldig enkelt satt opp for brukeren her, og for de som ønsker mer frihet kan man også velge avansert som gir ytterligere kontroll. Som bildet viser, installerer jeg Ubuntu over Ubuntu igjen, og det øverste valget er om man ønsker å installere dem side om side og velge mellom disse ved oppstart. Om man velger dette vil man få en draknapp som lar deg bestemme hvor mye plass man ønsker å bruke på hver av partisjonene til operativsystemene. Dette valget kan ta nokså lang tid. Neste valg vil ta over harddisken helt. Mens det siste valget er som nevnt et mer avansert valg med mer kontroll.
- På denne siden setter man opp brukeren for systemet, flere kan legges til senere. Man skriver først inn navnet sitt, deretter navnet som skal brukes ved innlogging. Videre skriver man inn et passord to ganger for å forsikre om at man ikke har feiltastet den første gangen. Deretter skriver man inn navn på maskinen, som automatisk vil bli "bruker"-desktop om man ikke endrer dette. Videre har man tre valg for passordbeskyttelse, enten om man ønsker automatisk innlogging, innlogging med passord, eller om man i tillegg til passord også ønsker å kryptere hjemmemappen der de personlige filene stort sett ligger.
- På siste side får man en oversikt over hva man har valgt igjennom installasjonsprosessen slik at man kan gå tilbake om man ønsker å gjøre endringer. Så fort man klikker installer vil installasjonen starte.
- Mens man venter får man se et par informasjonsvinduet om Ubuntu 9.10, og om kort tid vil installasjonen være ferdig.
- Det siste steget i installasjonen er et vindu som dukker opp når installasjonen er ferdig hvor man blir spurt om man vil starte maskinen på nytt for å logge inn i den nyinstallerte distribusjonen, eller om man vil fortsette å leke med live-CD-en.
For de som er kjent med tidligere utgaver av Ubuntu, har ikke bare Ubuntu fått et nytt GDM-tema, men også en oppdatert utgave av GDM-manager som ser nokså annerledes ut enn det man tidligere har vært vant til i Ubuntu.
Før vi går videre til neste del, er det en annen metode man kan installere Ubuntu på som er verdt å nevne: WUBI, "Windows Ubuntu Installer". Det man gjør her er å installere Ubuntu som man ellers installerer er program i Windows. Man putter i CD-en, klikker på WUBI.exe, deretter vil du sitte i et lite menyvindu. Her har man tre valg: Det første restarter maskinen så du kan prøve og eventuelt installere Ubuntu via live-CD, det andre lar deg installere Ubuntu, og det siste sender deg til Ubuntu sine hjemmesider. Som bilde nr. 3 viser, er denne prosessen nokså enkel, det eneste man er nødt til å gjøre (om man godkjenner de andre innstillingene), er å skrive inn passord før man klikker installer. For å komme til Ubuntu sitt skrivebord etter installasjon, må man starte maskinen på nytt. I motsetning til i tilfellet over, vil Windows sin oppstartslaster starte hvor du vil få valg om du vil starte Windows eller Ubuntu. Det som skjer når man installerer via denne metoden, er at Ubuntu legger seg i Windows-partisjonen, noe som vil gi en liten redusert ytelse. En stor fordel for de som kun ønsker å ha Ubuntu installert på maskinen, men ønsker en enkel metode for å fjerne Ubuntu, er at de via denne metoden enkelt kan fjerne Ubuntu via Windows sin Add/Remove Applications.
Ubuntu 9.10: Del 2
I del 2 skal vi se litt mer på en del av programmene som følger med Ubuntu. Det vil bli nokså mye å ta for seg om vi skulle introdusert all programvaren som kommer med Ubuntu 9.10, men skal prøve å begrense utvalget til det som er av størst interesse. Vi vil forholde oss til et så standard utseende som mulig her, men på neste side vil dere ser mer av hva Ubuntu 9.10 har å by på i det området. Her er et lite skjermbilde av Ubuntu med filbehandleren og et par andre elementer oppe.
- Det øverste panelet inneholder som standard "menu bar"-menyen som er nokså standard i Gnome-distribusjoner. Flere menyer er tilgjengelige i pakkebrønnene om denne ikke skulle falle i smak. Videre er det satt opp et par snarveier for et par programmer, man kan enkelt legge til egne ved å høyreklikke på programmer som kommer opp i menyene. Helt til høyre så finner vi et område som hovedsaklig er relatert til systemet. Man kan her logge seg på nettverk, det gjøres ved å klikke på nettverkikonet. Da vises alle tilgjengelige nettverk i en dett-ned-meny, man klikker deretter på ønsket nettverk. Ellers kan man blant annet administrere tilkoblinger via Bluetooth-enheter, justere volum, sjekke været, tid og dato, endre statusen på IM-klienten og logge ut, se status på eventuelle batterier som befinner seg i bærbare maskiner, bytte bruker eller skru av PC-en. Enkelte programmer vil også legge seg i notifikasjons-området når disse blir startet.
- I dette området vises informasjonsvinduer som popper opp når personer logger seg på eller av i IM-klienten, når man justerer lyden, når nettverket logges på eller av, og et par andre ting det er greit å bli oppmerksom på.
- Det nederste panelet består hovedsaklig av fire ting. Til venstre er det et ikon for å vise skrivebordet, deretter liste over programmer man har oppe, en applet som lar deg bytte mellom skrivebord, og søppelkurven.
- Programmet som kjører er filbehandleren. Først og fremst for å illustrere det nye Ubuntu-temaet. Filbehandleren vil bli vist mer detaljert senere.
Det første programmet vi skal ta en titt på er "Ubuntu Software Center", som har blitt introdusert i denne utgaven. Programmet som ble erstattet med dette var Add/Remove, som forsåvidt har mye av den samme funksjonaliteten pakket inn i et annet grensesnitt. Dette programmet lar deg både laste ned og installere programvare på en enkel og grei måte, samt fjerne programmer om man ønsker det.
Om vi begynner øverst til venstre ser vi hvordan programmet ser ut når det først åpnes. Det er to deler av grensesnittet som hovedsaklig er av interesse, søkefeltet og programkategorivinduet ("departments"). Om man vet hva man skal ha, er et raskt søk det enkleste, men om man vil lete igjennom tilgjengelige pakker kan man klikke på den sjangeren man ønsker å finne programvare for. Etter å ha valgt en kategori, vil man bli sendt til en liste man ser i bilde øverst til høyre, der programmene blir listet opp med en liten beskrivelse. Også installert programvare vises her, disse er merket med en grønn runding med en hake i. I verktøypanelet "View" kan man bestemme om man ønsker å se all tilgjengelig programvare eller kun den som har offisiell støtte fra Canonical (dvs. selskapet bak Ubuntu).
Når man finner et program av interesse, kan man enten dobbeltklikke på programmet, eller klikke på pilen helt til høyre for å bli sendt til vinduet man ser nederst til venstre. Her for man litt mer informasjon om programmet, en del av programmene har også et bilde så man kan se hvordan programmet ser ut, og en link til hjemmesiden. Den viktigste funksjonen i dette vinduet er installer og fjern knappen, som vil forandres ut fra om programmet er installert eller ikke. I bildet vist øverst til høyre og nederst til venstre, ser vi at programvaren allerede er installert, dermed får man mulighet til å fjerne dette. Om man klikker på installer, vil man bli bedt om å skrive inn passord; nedlasting, deretter installasjon, vil foregå automatisk. Når prosessen er ferdig vil man kunne finne programmet i den respektive kategorien i menyene.
En ting som kan være greit å gjøre mens man er i et program man kan installere pakker eller programmer, er å installere "ubuntu-restricted-extras". Denne pakken inneholder en rekke pakker som gir støtte for en rekke multimedieformater, installerer Flash, Microsoft fonts, og en et par andre nyttige ting. Den gir riktignok ikke støtte for avspilling av krypterte DVD-er, for å få dette kan man ta en titt på help.ubuntu: playing DVDs. Om man ikke får installert programvaren man leter etter i Ubuntu Software, kan det hende man må åpne pakkebrønner, denne kan gjøres fra Edit > Software Sources i dette programmet.
F-Spot (v0.6.1.5) er en bildebehandler, som lar deg laste opp, sortere og vise frem bilder på en enkel måte. Det er ikke et program som egner seg som et mer avansert bilderedigeringprogram, men man har likevel muligheten til å gjennomføre enkle endringer i bildene som å fjerne røde øyner, beskjære bildet, gjøre en del forskjellige endringer relatert til farger, strekke bildet og forandre fokus. For å gjøre det enklere å finne frem forskjellige bilder kan man sette forskjellige tags til bildene. Man kan også se en nokså utfyllende informasjon om bildene. Lysbildefremvisning av bildeserier kan også vises med diverse effekter.
Gimp (v.2.6.7) er en nokså kraftig og et vel etablert grafisk bilderedigeringprogram. Det kan kanskje ikke nå opp på samme nivå som designerstandarden Photoshop, men det er allikevel en del designere som bruker dette programmet til sine prosjekter. Dette programmet burde iallefall holde mer enn nok for private hjemmebrukere som ønsker å redigere et par bilder i ny og ne.
Firefox (v3.5.5) er medfølgende som standard nettleser, og denne er vel kjent nok til at den ikke trenger noen stor introduksjon.
Transmission (v1.75) er den medfølgende Bit Torrent-klienten. Dette er en minimalistisk, enkel og grei klient, som har de grunnleggende funksjonene.
Ubuntu One er en tjeneste fra Canonical som gir deg 2 GB gratis nettlagring. Her skal man enkelt kunne lagre sine filer, synkronisere med maskinen, og dele filer. Om ikke plassen holder, kan man utvide lagringskapasiteten ved å betale et gitt beløp.
I Ubuntu 9.10 har Pidgin blitt byttet ut med Emphaty (v2.28.1.1), som ser ut til å ha vært en trend i en rekke andre distribusjoner også. Denne IM-klienten er som Pidgin en flerprotokollklient, som støtter følgende protokoller (støtten utvider seg stadig, og som Pidgin har støtte for, kan man nok anta at også Facebook-protokollen vil dukke opp her om ikke lenge): Bonjour, Gadu-Gadu, Internet Relay Chat, Lotus Sametime, MySpaceIM, .NET Messenger Service (kjent som MSN Messenger eller Windows Live Messenger, støtter også video og lydsamtaler), Novell GroupWise, OSCAR (AIM/ICQ/.Mac), QQ, SIMPLE, SILC, XMPP (Google Talk, LJ Talk, Gizmo5, ...), Yahoo (kun bases-IM-funksjon og overføring av filer), og Zephyr. En liste som burde holde for de fleste. Som e-post-klient finer vi Evolution (v2.28.1), som også gir deg en adressebok, kalender, notisblokk, og en gjøremålsliste.
Open Office (v3.1.1) er kontorprogrampakken man finner i Ubuntu. Denne pakken består av Base (database), Calc (regneark), Draw (vektortegneprogram), Impress (presentasjon), Math (formelredigering), Writer (tekstbehandling). Et nokså dekkende spekter med funksjonalitet som burde være mer enn nok for de fleste, iallefall for hjemmebrukere.
Brasero (v2.28.2) er brenneprogrammet som følger med Ubuntu. Det inneholder det meste av funksjoner man vil forvente av et slikt program: Brenne lyd-CD, data-CD/DVD, video-CD/DVD, disk-kopiering av CD eller DVD, og skrive bilde av .iso-filer over på CD eller DVD. Grensesnittet er nokså selvforklarende, og man drar stort sett over det man ønsker å brenne over i listen for dette på høyre side, og klikker deretter på brenn/burn når man er ferdig.
Totem (v2.28.2) er videoavspilleren som følger med Ubuntu. Dette er en nokså minimalistisk og enkel videoavspiller, som også kan utvides med plug-ins. Som standard er "BBS content viewer" og "Youtube" medfølgende og satt på. Youtube-kanalen lar deg søke og spille av klipp fra Youtube direkte fra Totem, mens BBC-kanalen lar deg bla igjennom innhold fra BBC og lar deg spille av dette direkte fra Totem.
Rhytmbox (v0.12.5) er musikkspilleren som følger med som standard i Ubuntu. Dette er en nokså enkel og grei musikkavspiller, med mange av de funksjonene man kan forvente av en musikkavspiller. Rhythmbox har støtte for en rekke plug-ins, og som bilde viser er en del satt på som standard (e.g. Last.FM, Jamendo, Magnetude). Om man ser nærmere på bildet legger man merke til et nokså stort antall musikkfiler jeg har tilgjengelig, dette er biblioteket til Jamendo. Både Jamendo og Magnatude er biblioteker med gratis musikk tilgjengelig både ved å streame dem direkte fra Rhythmbox, om man finner noe man liker kan disse sangene enkelt lastes ned til harddisken. En rekke norske kanaler er også tilgjengelig under radioalternativet: NRK Alltid Klassisk, NRK Alltid Nyheter, NRK mp3, NRK P1, NRK P2, NRK P3, og NRK Stortinget.
Ubuntu 9.10: Del 3
Nautilus er standard filbehandler i Ubuntu, en nokså enkel og minimalistisk filbehandler. Til venstre har man et lite vindu som viser steder som standard. I en dett-ned-meny, har man mulighet til å velge andre visninger i denne ruten: informasjon, trevisning, historie, notater, og tegn. Man har også mulighet til å åpne flere steder i enten ett nytt vindu, eller ved å legge dem i forskjellige tab-er som vil legge seg over innholdsvinduet. Panelet som viser hvor man befinner seg, har mulighet til å enten vise informasjon i ruter, slik bildet viser, eller som tekst der man også har mulighet til å skrive inn en adresse manuelt. Til høyre i dette panelet har man mulighet til å stille inn størrelsen på ikonene, og vise hva slags visning man ønsker å ha i innholdsvinduet, enten ikon (som bildet viser), liste, eller kompakt. Over her igjen finner vi verktøypanelet, som har nokså selvforklarende ikoner.
Dette bildet viser et par av de ferdig oppsatte temaene man kan velge mellom. Man kan også sette sammen et eget tema ved å klikke på knappen nederst til høyre. Man kan her bestemme vinduutseende, vinduramme, ikoner, osv. Videre kan man også velge bakgrunnbilder, skrifttyper, effekter, og annet som er relatert til utseende. Flere komplette temaer, eller enkeltstående vindurammer, vindutema, ikoner, osv. kan lastes ned fra Internet og pakkebehandleren.
Her er bakgrunnbildene man kan velge mellom i standard Ubuntu. I motsetning til tidligere utgaver, har 9.10 fått en god del flere bakgrunnbilder som standard. Om man ikke finner noe som er tilfredsstillende, er stort sett ikke en eller annen bildesøkeside langt unna. I Ubuntu er ikke tillegget til Nautilus som gjør at man kan høyreklikke på bildefilen for å legge til skjermbilder på desktoppen lagt til, man må enten legge til bilder ved å åpne programmet som tar seg av dette (kan enkelt kommer til dette ved å høyreklikke på desktoppen), eller installere tillegget til Nautilus.
For de som liker å fikle ytterligere med desktoppen med nye temaer, bakgrunner, og andre effekter, er Gnome-look og art.gnome.org to gode sider å starte på. Compiz-Fusoin (kuben og alle de andre mer "fancy" effektene som de fleste sikkert hat hørt om) er installert, men medfølgende verktøy for å tilpasse mulighetene man har er nokså begresnset. for de som ønsker flere valg med 3D-effekter og andre skrivebordeffekter, bør man installere ccsm (compiz-config-setting-manager). Compiz-themes har en del temaer for Compiz-Fusion.
Pakkebehandleren man finner i Ubuntu heter Synaptic. Dette er en nokså avansert og funksjonsrik pakkebehandler, som også er nokså enkel i bruk. Nå i senere tid har det kommet en del enklere grensesnitt for installasjoner av komplette programmer, men Synaptic har fortsatt en vesentlig betydning. Dette programmet lister ikke bare opp programmer, men også enkeltstående pakker. Programmet har også et hav av muligheter og funksjonalitet når det kommer til behandling av programmer og pakker i forhold til for eksempel Ubuntu Software Center.
Når det finnes oppdateringer til systemet, vil alle programmer som er tilgjengelige via pakkebrønnene bli oppdatert. Da vil dette vinduet dukke opp på skjermen, klikk installer oppdateringer, og skriv inn passord. Det er stort sett alt du trenger å gjøre, men i enkelte tilfeller må du starte maskinen på nytt.
En annen applikasjon som kan være verdt å vise er System > Administration > Hardware Drivers. Dette er et program som sjekker maskinvaren din opp mot drivere, og om man mangler drivere til diverse maskinvare, vil disse bli listet opp her med en enkel mulighet for å installere og aktivere disse driverne. På maskinene, er dessverre ingen drivere nødvendig, så applikasjonen ser noe tam ut på illustrasjonsbildet. Et bilde der hvor det må installeres proprietære skjermkortdrivere kan sees her. Om du skulle mangle noen drivere, vil dette også bli sjekket automatisk etter installasjon, og du får da mulighet til å installere disse uten å ta turen innom denne applikasjonen.
Ubuntu 9.10: Del 4
I tillegg til Ubuntu, har man en rekke andre offisielle distribusjoner, samt en del som er basert på Ubuntu og har sterke bånd til Ubuntu. Vi viser kort noen av dem.
Ubuntu Netbook Remix
Netbook Remix er en utgave levert av Canonical, som har et grensesnitt mer tilpasset mindre skjermer slik vi finner på nett-PC-er. Bortsett fra et par forandringer i grensesnittet, og en smule annerledes programvareutvalg, vil denne utgaven minne nokså mye om Ubuntu-desktop-utgaven. Flere bilder kan sees her.
Kubuntu 9.10
Kubuntu er KDE-utgaven til Ubuntu, som er sponset av Canonical. Utseendemessig og i bruk vil denne oppleves nokså forskjellig fra Ubuntu med Gnome, selv om det underliggende systemet er det samme. Medfølgende programvare er også i de fleste tilfeller noe annerledes, men medfølgende programvare vil dekke de samme funksjonene som Gnome-utgaven. Noen programmer er fortsatt den samme, som for eksempel Open Office. Konfigureringsverktøy som benyttes av KDE er også forskjellig fra det som benyttes av Gnome. For å se flere bilder av Kunbutu, ta en tur innom denne siden. Kubuntu har også en utgave med grensesnitt som er tilpasset mindre skjermer kalt Kubuntu Netbook Remix, bilder av denne utgaven kan sees her.
Xubuntu
På samme måte som KDE, er Xubuntu en variant av Ubuntu med et annet grensesnitt, dette kalt Xfce, som også er sponset av Canonical. Her vil man også finne et noe annerledes utseende, med noe varierende programvareutvalg og andre verktøy for konfigurering. Xfce skal være et skrivebordsmiljø som også krever litt mindre enn både KDE og Gnome, men Xfce er allikevel langt fra de minst ressurskrevende for de som sitter på veldig gamle maskiner.
Ubuntu Studio 9.10
Denne distribusjonen er rettet mot brukere som hovedsaklig bruker maskinen innen multimedia. Denne distribusjonen inneholder en rekke programmer som befinner seg i kategoriene lyd, video og bilde.
Linux Mint
Linux Mint er ikke bare en av de mest populære distribusjonene som baserer seg på Ubuntu, men også en av de mest populære distribusjonene som finnes i blant Linux-distribusjoner. Denne distribusjonen har gjort et par ting for å legge ytterligere til rette for nye Linux-brukere. Vi finner i denne både et par ekstra pakkebrønner med ytterligere nokså populær programvare (som Google Earth, Picasa, Opera, Skype, Songbird, osv), støtte for det meste av multimediaformater innk. Flash, og en del andre egne tilpasninger og løsninger. En ting Mint har fått mye skryt for er å være veldig flink til å lytte til sine brukere, og implementere ønskede funksjoner på etterspørsel fra sine brukere. For flere bilder ta en titt her.
Easy Peasy
En Ubuntu-basert distribusjon som er nokså populær, med en nordmann i spissen, er Easy Peasy. Dette er en distribusjon som også legger til rette for nett-PC-er, og rent utseendemessig kan minne en del om forrige utgaven av Ubuntu Netbook Remix. Denne distribusjonen kommer med et noe annerledes programvareutvalg enn Ubuntu Netbook Remix.
Spilltips: Beneath a Steel Sky
Spilltipset denne uken, "Beneath a Steel Sky" er et klassisk pek-og-klikk-spill. Dette er et av de første pek-og-klikk-verkene til selskapet Revolution Software, som i nyere tid er mer kjent for Broken Sword-serien. Spillet ble gitt ut av Virgin Interactive Entertainment i 1994 for DOS og Amiga, men har i senere tid spredd seg til et større utvalg av maskinvare og operativsystemer, og kan nå også lastes ned til f.eks Iphone (denne utgaven koster penger). For de pek-og-klikk-fans der ute som ikke er kjent med dette spillet, er det ingen grunn til å ikke laste ned og spille igjennom dette spillet, da spillet både er gratis og har mottatt god kritikk fra mange hold.
Spillet er satt i en dyster fremtidssetting, hvor mennesker lever i enorme "stålskyer" som går over lange strekninger, noe som fører til at de som bor på jorden og lever sine nokså primitive liv, ikke ser stort annet enn "stålskyer". Personen du følger i spillet er Robert Foster, som har vokst opp sammen med en stamme etter at hans foreldre døde i en helikopterulykke. En av personene i stammen som har tatt vare på Robert ser en forvarsel om en stor ondskap som vil komme fra stålskyene. Ikke lenge etter kommer et helikopter som tar med seg Robert uansett om han ønsker å bli med eller ikke. Etter nok en helikopterulykke, finner vi Robert strandet alene på et ukjent området, og her starter historien.
Her er en kort videoanmeldelse fra Youtube:
Grafikken er nokså utdatert som bildet og videoen viser, men kanskje vil dette for noen bringe litt ekstra sjarm over spillet. I mellomsekvensene ser vi en serie med tegneserier som forteller historien. Hjemmesiden finner dere her, ellers burde dette spillet ligge i nokså mange distribusjoners pakkebrønner.
Ressurser
Denne siden vil være en form for ressursside, hvor man vil finne litt informasjon om de viktigste distribusjonene, linker til nyttige sider, etc.
En liten oversikt:
- Tidligere utgaver av denne spalten
- Nyttige sider
- Viktige distribusjoner
- Lisenser for bilder brukt i artikkel
Tidligere utgaver av denne spalten:
For de som ikke har lest de tidligere utgavene, tar vi her med lenker til tidligere spalter. For de som leter etter en spesifikk ting nevnes hovedelementene i de tidligere spaltene.
- Uke 47: Spilltips: Warsow, Distribusjon: Mandriva 2010
- Uke 45: Spilltips: Neverball/Neverputt, Nybegynner: Distribusjoner
- Uke 44: Spilltips: The Battle for Wesnoth, Terminaltipset: Diverse kommandoer
- Uke 43: Spilltips: Nexuiz, Tips: SSH-tipset
- Uke 42: Spilltips: X-moto, Terminaltips: Forandre informasjon og farger i prompt
- Uke 41: Spilltips: Super Tux, Terminaltips: Alias
Nyttige sider
Det vil selvsagt bli umulig for oss å dekke alt som skjer, og for de som ønsker å ha tilgang til et par gode nyhetskilder, oppfølginger av distribusjoner og programvare, og andre sider som kan være nyttige, skal vi prøve å samle de beste sidene som finnes der ute så dere slipper.
Distribusjoner | - |
Distrowatch | Muligens den eneste siden du noen gang kommer til å trenge for å få dine oppdateringer på hva som skjer i utviklingen for en rekke distribusjoner. Man finner linker til et hav av nyttige sider, til en rekke distribusjoner. Distrowatch har også laget et "programvareinstallasjon via kommandoer"-kart for en rekke distribusjoner, som man finner i første rute øverst på skjermen (klikk: Package Management). |
Programvare | - |
Freshmeat | Det å få med seg alt av hva som skjer på programvarefronten er en nokså stor oppgave. Disse sidene ser ut til å være nokså oppdaterte, og man kan ikke vente mange dagene før man må se seg nødt til å bla igjennom en god del sider for å hente seg inn igjen. |
Ice Walkers | - |
BerliOS | - |
Spill | - |
The Linux Game Tome | The Linux Game Tome er nok den mest oppdaterte av disse, og en rekke spill blir fulgt opp her. Linux Gamers tar i tillegg til en del spill, også for seg en del generelle nyheter relatert til spill. Ubuntu Gamers Arena kan vise oversiktlige spillister etter kategori, viser siste oppdateringer, osv. Linux Gamers Game List er en fin side for å begrense utvalget til kun kommersielle spill for å se hvilket utvalg man har her. |
Linux Games | - |
Ubuntu Gamers Arena | - |
Linux Gamers Game List | - |
Open Desktop | En meget god side til å tilpasse utseendet i din distribusjon i det uendelige. Open Desktop har temaer for en rekke skrivebordmiljøer og vindubehandlere. Øverst på siden ser man et slags panel hvor det først står LINK, etterfulgt av Applications – Artword – Distributions – osv. Om man holder over disse vil små vinduer med linker dukke opp. Under artwork dukker det opp linker til blant annet KDE-look, Gnome-look, Xfce-look, og andre populære sider som er mer begrenset til hvert skrivebordmiljø. |
Viktige distribusjoner:
Det finnes selvsagt en god del distribusjoner som burde vært med her, men vi prøver å begrense utvalget noe. Kom gjerne med innspill på hvilke distribusjoner som burde være med eller burde fjernes. Foreløpig er distribusjoner som vil dukke opp her: Ubuntu, Mandriva, Open Suse, Fedora, Linux Mint, Debian.
Lisens på bildet brukt i ingressen:
http://www.flickr.com/photos/bestofbenni/ / CC BY 2.0