Tek.no

Artikkel

Den lure blomsterpinnen som reddet sitrontreet Severin

Historien om hvordan et surt lite tre unngikk den sikre plantedød.

Vegar Jansen, Hardware.no
4 Juni 2014 19:00

I et til dels solfylt hjørne av en støvete ungkarsleilighet står et lite sitrontre på et billig bord fra Ikea.

Sitrontreet, i den grad trær kan høre og i det hele tatt bryr seg om hva som blir sagt, lyder navnet Severin. Navnet er av latinsk opprinnelse og betyr alvorlig eller oppriktig.

Det sure og alvorlige sitrontreet Severin ser ut til å være i god kondisjon. Bladene er blanke og sterke, mens en og annen liten blomst fyller stua med godlukt – duften minner om sjasmin. Lange lysegrønne skudd lager kaos på toppen av treet. Fra en liten gren henger to store sitronfrukter, hvor de skal få henge i fred frem til Gin & Tonic-sesongen setter i gang for fullt.

Da må nok minst én av dem til pers, fulle av veksthemmende hormoner eller ikke.

sitat"Sitron (Citrus limon) er den sureste av sitrusfruktene. Den er gul og eggeformet og har et strukturert skall.– Wikipedia"

Severin lever altså til beste velgående, til tross for at eieren er en notorisk plantemorder uten én eneste grønn tommeltott. Så hva er så spesielt med Severin? Hva får akkurat denne planten til å trives og vokse under forhold som tidligere har tatt livet av selv de mest hardføre kaktuser?

Det kan virke som magi, men svaret er faktisk teknologi.

Blomstermakt

Problemet med planter er at de gjerne kommer uten noen god bruksanvisning. De har heller ikke display eller annen form for grensesnitt som forteller om noe er galt – for ikke å snakke om akkurat hva som er galt. Hvis bladene faller av – betyr det at planten får for lite vann? Eller for mye vann? Kanskje for lite sol? Eller er temperaturen for høy her i solsteika?

Planten selv vet jo hva som er problemet, men uten god kjennskap og kunnskap om slike hjelper det lite for deg å stikke fingeren i jorda. Det er her den moderne teknologien kommer inn i bildet, og den merkelige «blomsterpinnen» Flower Power fra franske Parrot gir på et vis en stemme til plantene.

Flower Power er altså ingen vanlig pinne, men en plantetilstandssensor drevet med et AAA-batteri. Du stikker den ganske enkelt godt ned i jorda – om det er i blomsterpotte, verandakasse eller ute i hagen spiller ingen rolle – og tilsetter litt vann for å sørge for at jordsmonnet legger seg rundt sensorene. Så er det bare å vente på at planeten vår får snurret en gang om sin egen akse.

I løpet av den tiden vil FP-pinnen jevnlig lese sensordata og skaffe seg en viss kontroll på omliggende temperaturer, fuktighet og næringsstoffer i jorda, samt lysforholdene der den står.

I mellomtiden kan du laste ned Flower Power-appen og velge planten(e) Flower Power overvåker. Du har en database på over syv tusen grønne greier å velge i, så du skal vel ha en ganske så spesiell plante for at du ikke skal finne den.

Og så kommer altså det kjekke: FP-pinnen kommuniserer trådløst med appen og matcher sensorinformasjonen med anbefalte data fra denne databasen. Applikasjonen vil deretter peke deg i retning av riktig behandling for akkurat den planten.

Appen vil også hjelpe deg med å planlegge litt, ettersom den vil estimere hvor lenge det er til du må vanne. Og hvis du skulle glemme å sjekke statusen, er det greit å vite at Flower Power vil koble seg opp automatisk dersom den er i nærheten av en kompatibel enhet.

Planten din vil altså på sett og vis si fra dersom den ikke har det bra – forhåpentligvis før den mister alle bladene – og ikke minst vil du også få beskjed om akkurat hva du kan gjøre for å holde stakkaren i live.

Med blomstene på nett

Det å på sett og vis ha sine grønne venner koblet opp mot Internett kan muligens virke litt merkelig, men det er bare nok et skritt på veien mot et Internet of Everything, der alt mulig rundt oss har sensorer, prosessorer og evnen til å kommunisere med oss og hverandre.

Men Flower Power er ikke helt selvdreven. En av grunnene til dette er at Parrot har satset på Bluetooth Low Energy fremfor andre trådløse teknologier som eksempelvis Wi-Fi. Bluetooth LE – eller Bluetooth Smart som det også markedsføres som – skal nemlig ha et drastisk lavere strømforbruk enn de fleste andre slike løsninger.

Faktisk skal en slik FP-pinne ifølge Parrot holde koken i et halvt år på ett lite batteri. I vårt tilfelle ser faktisk dette til å være et beskjedent estimat, ettersom pinnen som passer på Severin stadig melder om seks måneder igjen, da med 77 prosent igjen på batteriet.

Uten Wi-Fi, som jo er den trådløse standarden som finnes hjemme hos de fleste av oss i dag, er Flower Power avhengig av både egnet maskinvare å koble seg til og programvare til å gjøre noe fornuftig ut av dataene den plukker opp med sensorene sine.

Denne begrensningen gjør at Flower Power i skrivende stund kun kan brukes med kompatible Apple-enheter – det vil si nyere utgaver av iPhone, iPad og iPod touch. En Android-app skal dog også være på vei, men vil naturligvis være avhengig av at du har maskinvare som også støtter dette.

Flower Power kan altså ikke komme seg på Internett ved sin egen hjelp, men når den først har en enhet å koble seg til vil den synkronisere data ut mot en nettprofil, slik at du har en viss oversikt via nettleseren. Om ikke annet kan du demonstrere på neste date at du både kan teknologi og holde en levende skapning i live.

Skulle du være borte fra FP-pinnen over lenger tid, vil dataene ligge lagret der i opp til 80 dager, så det er altså ikke noe stress å dra på en lenger ferie heller.

Trafikklysprinsippet

Flower Power-appen bruker trafikklysprinsippet for å melde fra om problemer med gjødsling, vanning, temperatur eller sollys. Grønt er godt, gul/oransje betyr «pass på» mens rødt er en klar indikasjon på at dette er noe du må straks må ta tak i.

Dette fungerer i og for seg, men vi ser jo også at det er et visst forbedringspotensiale her. For Severins del har nemlig undertegnede fra dag én fått beskjed om at det ikke er nok sollys, selv i det mest solrike hjørnet i hele kåken. Frykten for å dø av solmangel har dog vist seg å være noe ubegrunnet, i hvert fall etter hva vi kan se av produksjonen av skudd og blomster.

Så det vi for eksempel gjerne skulle likt å vite er hvor en plante ligger i forhold til anbefalt grense. Er det snakk om noen få prosent, som i det store og hele kanskje ikke betyr en døyt i praksis, eller ligger vi så langt bak at vi aller helst burde hatt enda flere vinduer?

Hagehåp for nerder

Flower Power vil ikke passe for alle. For noen vil det største aberet være prisen – du må ut med nesten en halv tusenlapp for én slik pinne, og da kan det jo fort bli dyrt dersom du har en liten jungel du ønsker å holde øye med.

Men har du huset fullt av blomster fra før, har du jo nødvendigvis litt peiling. Da trenger du vel kanskje kun en slik for en og annen spesielt dyr eller vanskelig plante.

Ellers er det da ingenting i veien for å flytte sensorpinnen mellom forskjellige planter, om du da ikke har noe imot den første «venteperioden» på 24 timer. Og så vil du jo ikke få noen god plantehistorikk å se på da.

I første omgang er nok derfor Flower Power og lignende produkter best egnet for deg som på ingen måte har greie på grønt og trenger litt hjelp til å komme i gang med en plante eller to. Og med moderne teknologi tungt inne i bildet, er det faktisk bare en fordel å være litt nerdete av seg.

I wonder how
I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon-tree
- «Lemon Tree» av Fool's Garden

2,5 millioner strømmålere må byttes ut:
Snart skal hele strømnettet på Internett >>>

Les også
Strømnettet blir smart – du må bytte måleren din
Les også
Se når vi prøver å lage en mobillader av frukt
Les også
Slik gjør Intel «tingenes Internett» mulig
Les også
30 milliarder enheter skal være på nett i 2020
annonse