Til hovedinnhold
ArtikkelFem startmenyer til Windows 8

Dette trikset gir deg startmenyen tilbake

Ikke fortvil, det finnes redninger.

Introduksjon

Windows 8 ble lansert i fjor høst, og bød på store endringer i brukergrensesnittet til det velprøvde operativsystemet. Flere av endringene har blitt godt mottatt, mens andre ikke har vært fullt så prisgitt eller direkte savnet.

Startskjermen til Metro-grensesnittet.

Det mest markante er nok at den velkjente startmeyen nå er helt borte, og erstattet med et heldekkende startskjerm der programmer og apper vises sammen med annen nytteinformasjon.

Heldigvis finnes det en redning for de som vil ha startmenyen tilbake, via tredjepartsprogrammer. Nettet svermer av alternativer, og vi har tatt en nærmere kikk på de mest populære valgene.

For deg som vil ha original startmeny: Start Is Back

Start Is Back gir deg en helt original startmeny.

Ved å ta i bruk mye av koden fra Windows 7 som ligger skjult i Windows 8, har utvikleren bak Start Is Back klart å gjenopprette den originale startmenyen til Windows 7.

Start Is Back er design- og funksjonsmessig identisk med startmenyen du er tidligere vant med, og er et sikkert valg om du savner startmenyen i ditt nye operativsystem.

Les mer om Start Is Back »

For deg som vil ha god integrasjon med Metro: Start8

Start8 lar deg blant annet søke i Metro Apps.

Start 8 byr på en svært god etterligning av startmenyen du finner i Windows 7. Den fungerer knirkefritt i bruk og er eneste startmeny som lar deg søke etter Metro Apps. Startmenyen har også et godt utvalg av konfigurasjonsmuligheter både med hensyn på funksjonalitet og utseende.

Start 8 koster rundt 30 kroner, og er en god investering om du ikke klarer å bli vant med det nye brukergrensesnittet til Windows 8.

Les mer om Start8 »

For å lese om de andre alternativene kan du trykke deg videre på lenkene under:

Les mer om Classic Shell »

Les mer om Start Menu 8 »

Les mer om Ex7forW8 »

Classic Shell

Lassevis av konfigurasjonsmuligheter.

Første startmeny vi ser på heter Classic Shell og byr blandt annet på en etterligning av startmenyen du finner i Windows 7. Som du ser på bildet, er menyen langt fra en naturtro kopi, men den fungerer allikevel greit.

Når du søker og blar i menyene kommer resultatet opp i en rullegardinmeny, noe som skiller seg fra startmenyen til Windows 7. Dette kan sikkert endres i det massive konfigurasjonsvinduet som Classic Shell byr på. Her får du ihvertfall muligheten til å endre utseende på startmenyen slik at den etterligner menyen man finner i Windows XP eller enda tidligere versjoner.

Classic Shell kan lastes ned gratis, og byr på modifikasjoner til både Windows utforsker og Internet Explorer. Vi ble riktig nok aldri helt komfortabel med Classic Shell, da den rett og slett føltes som en billig kopi av startmenyen fra Windows 7.

Har du ikke behov for alle innstillingsmulighetene, anbefaler vi at du kikker på neste alternativ »

Start8

Start8 fra firmaet Stardock er en annen konkurrent om tittelen som arvtager til den trofaste knappen man fant i venstre hjørne på Windows 7. I motsetning til Classic Shell koster dette programmet penger, og man ut med 30 kroner for å få herligheten ferdig installert. Utseende på menyen kan konfigureres til å være identisk til menyen fra Windows 7, eller til en modifikasjon av denne som vist på bildet over.

Menyen er responsiv, og velger man utseendet til Windows 7 vil man ikke legge merke til at dette faktisk er en etterligning. Som eneste startmenyalternativ vi ser på i dag, er dette den eneste som inkluderer Metro Apps i søkefunksjonen. Startskjermen aktiveres ved å holde inne CTRL-tasten når man trykker på Windows-ikonet, og som standard havner man ikke inn i Metro når man drar musen ut til hjørnet av skjermen.

Startskjerm som startmeny.

Start8 byr på tilstrekkelig med konfigurasjonsmuligheter, men man blir ikke overveldet av innstillinger slik som i Classic Shell. Man kan også velge en Metro-inspirert startmeny som egentlig er en liten startskjerm, men denne virket egentlig svært lite hensiktsmessig til dette formålet.

Start8 kan lastes ned her og brukes i 30 dager før du må betale 30 kroner for å beholde den.

Leter du etter en god kopi av startmenyen fra Windows 7, og avhenger av at apper inkluderes i startmenyen, er dette et godt alternativet for deg.

Er du ikke interessert i å betale for startmenyen, blar du om til neste side hvor vi tar for oss Start Menu 8, som er gratis »

Start Menu 8

Start Menu 8 fra IObit er et populært alternativ som startmeny til Windows 8. Denne sikter også på å være en etterligning av menyen man finner i Windows 7, og gjør en god jobb til som dette. Utseendemessig ligner den svært mye på en av konfigurasjonene til Start8, men funksjonsmessig når den ikke helt opp til samme standard. Den er mindre responsiv i bruk, og under installasjon prøver den å tvinge på deg ekstra programvare. Det er heller ikke mulig å søke etter Apps i menyen.

Konfigurasjonsmenyen er oversiktelig og byr på tilstrekkelig med innstillingsmuligheter, som for eksempel muligheten til å gå direkte til skrivebord ved oppstart.

Start Menu 8 er gratis, men er ikke like gjennomført som Start8 fra Stardock. Den er allikevel den beste gratis startmenyen vi testet, gitt at du trenger tilgang Metro-grensesnittet.

Bli med på neste side, og sjekk ut menyen som ble vår favoritt »

Start Is Back

Det finnes mange gode etterligninger av startmenyen fra Windows 7 tilgjengelig på nettet, men få ligner like mye som Start Is Back. Rettere sagt - dette er ingen etterligning; utvikleren bak Start Is Back har funnet og gjenbrukt kod fra Windows 7 som ligger skjult i Windows 8. Startmenyen er med andre ord identisk til den du finner i Windows 7, både utseendemessig og funksjonsmessig. Dette betyr at nye programmer lyser i oransje, tidligere brukte programmer blir indeksert og så videre.

Utseende til startmenyen kan endres.

Dette medfører også at Metro Apps ikke dukker opp i søk, men tilgjengjeld er søkefunksjonen mye bedre egnet til å finne integrerte Windows-komponenter og innstillinger enn hva Start8 og de andre alternativene er.

Da Start Is Back i stor grad benytter seg av kode som allerede eksisterer i Windows, kjøres ingen tredjepartsprogrammer i bakgrunnen. Startmenyen er like responsiv og fin som den originale fra Windows 7.

Tilstrekkelig med konfigurasjonsmuligheter.

Startskjermen til Metro dukker ikke opp ved oppstart, men kan aktiveres med «CTRL+Windows»-tastene.

Start Is Back kan testes i 30 dager, og koster deg i underkant av 20 kroner for to lisenser.

Er du på utkikk etter en erstatter for startmenyen til Windows 7, vil du ikke finne noe som ligner mer enn denne. Ønsker du muligheten til å søke etter Metro Apps, holder vi fortsatt en knapp på Start8.

Nå gjenstår bare et alternativ. Bla videre for å se hva startmenyen med det kryptiske navnet Ex7forW8 kan by på »

Ex7forW8

Ex7forW8: Bruk Windows 8 som om det var Windows 7

Ex7forW8 er laget av utvikleren som nå står bak Start Is Back. I likhet med Start Is Back er også Ex7forW8 identisk med startmenyen fra Windows 7, og oppfører seg dermed likt i bruk.

Den tar ikke i bruk den skjulte koden i Windows 8 for å gjenopprette startmenyen. Her må du, tungvint nok, bla frem en gammel DVD med Windows 7 i samme språk som du har på Windows 8 for å få installert startmenyen. Når dette er gjort, er det en vesentlig forskjell som skiller Ex7forW8 fra sitt nyere alternativ. Startmenyen hindrer nemlig Metro i å laste, og de eneste sporene man finner fra brukergrensesnittet i Windows 8 er oppgavebehandleren, utforskeren og filkopieringsvinduet.

Man får fortsatt fordelene med Windows 8 som raskere oppstartstid, forbedret filkopiering og oppgavebehandler, mulighet til å laste ISO-filer i utforsker og så videre, men operativsystemet føles i stor grad ut som Windows 7.

Dette medfører at Metro Apps og lignende er utilgjengelig, og i kombinasjon med en kronglete installasjon, blir dette dermed en startmeny for spesielt interesserte. Vi følte allikevel at den burde nevnes, da den er gratis og byr på startmenyen fra Windows 7 sømløst integrert i Windows 8.

Ex7forW8 kan lastes ned gratis her. TIl tross for det ikke foregår videre utvikling av programmet, har artikkelforfatter brukt det i overkant av fire måneder på samtlige maskiner uten problem.

annonse