Artikkel

Alt om Wikileaks

Hvem?

Wikileaks har de siste ukene og månedene frigjort enorme mengder med hemmeligstemplede dokumenter og skapt tilsvarende stort hodebry for myndigheter verden over, især amerikanske.

Organisasjonen spesialiserer seg nemlig på å frigi tidligere hemmeligstemplede dokumenter til presse såvel som publikum, slik at sannheten om alt mellom himmel og jord skal komme for en dag. Tanken er å fremme gjennomsiktighet og motvirke korrupsjon.

Da Wikileaks ble lansert i 2006 hadde den et design og funksjonalitet til forveksling lik Wikipedia (bygget på Wiki-plattformen), dog uten noen mulighet for besøkende å redigere sidene. Fløyteblåsere kunne laste opp hemmeligstemplet informasjon via en sikker opplastingsfunksjon, som så ble verifisert for å sørge for at dokumentene var autentiske.

Allerede ett år senere var databasen på hele 1,2 millioner dokumenter. Temaene og dokumentenes påvirkningskraft varierte sterkt, eksempler inkluderer alt fra rapporter fra tidlige Bilderberger-møter til en liste over medlemmer i British National Party.

Av de mer interessante lekkasjene kunne man finne avsløringer om korrupsjon i Kenya, dumping av farlig avfall i Afrika som resulterte i tusenvis av skader, manualer fra amerikanernes fengsel i Guantanamo Bay og en samling av Scientologikirkens 'bibler'.

Hvem står bak?

Julian Assange

Den mest prominente personen i organisasjonen kan uten tvil sies å være australieren Julian Assange, som var med på grunnleggingen av Wikileaks i 2006. Han fungerer som sjef og talsmann, og antas å stå bak brorparten av den teknologiske plattformen.

Allerede som 21-åring sa Assange seg skyldig i rundt 20 tilfeller av datainnbrudd, begått under navnet Mendax. Dette inkluderte et angrep på selveste hjertet av Pentagon. Ifølge Assange plantet han og sine medhjelpere en bakdør i selve sikkerhetssystemet til det amerikanske militæret, en bakdør som var på plass i hele to år.

Det er viktig å merke seg at disse handlingene ble gjort med en viss moral. Da han og to bekjente startet gruppen International Subversives, var det med disse reglene: "Ikke ødelegg datasystemer du bryter deg inn i (inkludert å krasje de), ikke endre informasjonen i disse systemene (unntatt endring av logger for å skjule dine spor), og del informasjonen du finner."

Assange er også personen folk flest forbinder med Wikileaks, og har på en måte blitt organisasjonens ansikt. Allikevel er Assange bare en liten del av et større internasjonalt nettverk.

Bak organisasjonen er det en liten gruppe journalister, matematikere og hackere (programmerere som benytter utradisjonelle løsninger), som vier svært mye av sin tid til arbeidet. Flere har sagt opp sin vanlige jobb.

Litt historie

I slutten av 2007 nådde nyheten om Wikileaks den tyske Chaos Computer Club, der flere medlemmer ble med på prosjektet. Programmereren Daniel Domscheit-Berg, kjent under pseudonymet Daniel Schmitt, sluttet da i sin vanlige jobb, for å vie all tid til Wikileaks.

Daniel Domscheit-Berg

I dag har imidlertid Domscheit-Berg skilt lag med Assange, etter påstander om at sistnevnte drev organisasjonen nærmest diktatorisk. Domscheit-Berg har nå gått sammen med flere andre i et prosjekt for å lage OpenLeaks, en plattform som skal gi fløyteblåsere enda bedre muligheter enn det Wikileaks gjør. Vi vil ta en titt på tanken bak OpenLeaks i en senere artikkel.

Islendingen Kristinn Hrafnsson har i den siste tiden gått inn i rollen som talsmann. Han har bakgrunn som gravejournalist i den islandske statskanalen RUV, og fungerer nå som et av Wikileaks' to ansikter utad.

I selve styret til Wikileaks skal det ifølge en eldre liste sitte ni personer, inkludert Assange. Flere av disse nekter imidlertid for å sitte i styret. Det er en nærmest umulig oppgave å skulle si noe sikkert om personene bak Wikileaks, da de gjør alt i deres makt for å holde seg skjult, inkludert å spre desinformasjon.