ArtikkelVeien til en vannkjølt PC – del 3

Det kuleste er å bygge vannkjølingen selv

Å sette sammen sitt eget system gir mye moro og mange muligheter.

Innledning og bygging

Med sommer og sol kommer også varmt vær og naturlig nok høyere temperaturer både inne og ute. Med dette i bakhodet har vi over de siste ukene fått leke oss litt med vann i form av vannkjølingsløsninger som kan gi svalere temperaturer til heite datakomponenter. I denne delen flyter vi videre på vannblokka vi installerte i forrige runde.

Men i stedet for å slite med en stor og ekstern radiator, skal vi igjen gå for et internt system. Nå har vi altså allerede sett på en fungerende lukket løsning, så denne gangen tenkte vi å kjøre et mer vanlig oppsett med pumpe, radiator og lange nok slanger til bedre plassering av de forskjellige delene.

Ett problem med så mange forskjellige deler er for øvrig at det er et åpent spørsmål om hvor man begynner – hvordan plukker man egentlig ut riktige komponenter til en vannkjølingsløsning som passer sitt behov?

Lov å spørre om hjelp

Å lese seg opp i endeløse fora er én mulighet, men det er kanskje enda bedre å høre med noen som har skikkelig greie på det. Derfor tok vi like så greit turen til Digital Impuls' butikk i Oslo, der butikksjef Haakon Jensen var tilgjengelig for en prat.

Et lite vannreservoar med påmontert pumpe.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ifølge Jensen kan vi kalle ham for «hva vi vil». Men etter å ha sett noe av det han har skrudd sammen av vannkjølte datamaskiner, er det ingen tvil om at han har over middels peiling på dette. Vi drister oss derfor til gi ham tittelen vannkjølingsentusiast, og dette er en entuisast som forstår at terskelen for å sette i gang kan være ganske høy.

- Jo, det blir jo en del deler. Det er mange forskjellige typer blokker, koblinger, nipler, slanger, pumper, vifter, radiatorer og reservoarer å velge blant, så det blir gjerne litt vanskelig å komme i gang helt på egen hånd. For nybegynnere anbefaler vi derfor ofte et startsett fra vannkjølingsprodusenten EKWB. Ellers kan du ganske enkelt ta kontakt med oss for å høre hva som kan passe til akkurat din maskinvare og oppsett, sier Jensen.

Men det er ingen tvil om at et slikt oppsett havner i en ganske annen priskategori enn du gjør med et lukket kjølesett. Vi begynte denne serien med GPU-kjøling til 800 kroner. Med et oppsett bestående av løse deler blir det fort snakk om flere tusenlapper.

- Alle delene gjør det jo dyrere, men det blir også langt mer fleksibelt. Hvis du først har bygd et system som kjøler GPU-en, er det relativt enkelt å inkludere en vannblokk for kjøling av prosessoren i tillegg, forklarer Jensen.

Radiator og vifter, check!Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Like etter vår samtale stod vi på gata med en bærepose som føltes passe full av utstyr – alt visstnok kompatibelt med EKWB-vannblokka vi installerte sist. I posen lå det en 240 millimeters radiator, to 120 millimeters vifter og en pumpe med en liten vanntank. For ikke å glemme slangefester, to meter med gjennomsiktig slange og en liter mintgrønn kjølevæske.

Vi hadde vel strengt tatt klart oss med batterivann og frostvæske denne gangen også, men når vi først skulle ta den helt ut så er det vel lov å være litt sprø.

Så var det bare å få ting på plass.

Bygg som du vil

Måle og koble til slanger først, soling etterpå.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Prinsippet bak vannkjøling går ganske enkelt ut på å bruke vann til å transportere varme – fortrinnsvis bort fra prosessor og skjermkort. I vårt tilfelle skal altså varmen fraktes fra vårt Nvidia GTX 680 til en radiator og derfra ut av kabinettet, for så å sirkulere tilbake til skjermkortet via en pumpe.

Ettersom vi med et slikt system står helt fritt til å velge deler og ikke minst lengde på slangene eller rørene, er det fullt mulig å lage både gode, originale og ikke minst estetisk tiltalende oppsett. For vår del var vi denne gangen glade over å kunne montere radiatoren øverst i kabinettet, og ikke bak slik vi måtte gjøre det med NZXT Kraken G10 og Corsair H55 Hydro.

De to viftene satt vi til å blåse luften ut av toppen av kabinettet. Å suge frisk luft inn vet vi er gjerne enda mer effektivt, men da hever vi også temperaturen på de andre komponentene i kabinettet.

I og med at vannblokka til grafikkortet ble satt på plass sist, var en annen del av jobben gjort allerede. Men pumpa ga oss litt hodebry, ettersom den kom uten noe feste, og det heller ikke er noe naturlig sted å skru den fast i kabinettet. Dessuten må den monteres stående.

Venter bare på vann...Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ettersom dette kun er et testoppsett, nøyde vi oss da med å bare la den stå i bunnen av kabinettet.

Så gjenstod altså bare å kappe slangene i riktig lengde og koble det hele sammen. Vi fant for øvrig snart ut at det var smartere å heller lage slangene én centimeter for lange og heller måtte klippe dem en gang til, enn det å risikere å sitte med slanger som var bittelitt for korte.

Til slutt må kjølevæsken på plass i systemet, og da er det enkleste å la tyngdekraften gjøre jobben. Derfor la vi kabinettet ned før vi begynte å fylle på med mintgrønn moro som nesten helt sikkert ikke er radioaktivt.

En klippet og teipet engangskopp kan alltids ta jobben som trakt.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vannkjølingsprodusenten EKWB – og folk med dårligere forsikring enn oss – anbefaler for øvrig at man tester systemet i en 24-timersperiode utenfor datamaskinen før det monteres på plass. Dette for å oppdage eventuelle lekkasjer som potensielt kan gjøre en del skade på datamaskinens komponenter.

Med vannet på plass og ingen lekkasjer i sikte, gjenstod det da bare å koble til vifter og pumpe – for så å trykke på startknappen.

Husk sov-i-ro eller kontroll på viftene

Med to ekstra vifter og en kraftig pumpe innabords hadde vi plutselig et oppsett som lagde langt mer lyd enn vi likte. En ekstra viftekontroller ble funnet fram slik at vi kunne senke hastigheten på de to radiatorviftene, men vårt litt aldrende hovedkort hadde ingen viftekontakt med skikkelig PWM-styring, noe som fikk pumpa til å gå på full pupp. Da ga den fra seg en litt ulende lyd som kunne minnet oss om en svært liten støvsuger.

Men full fart er er greit utgangspunkt, og vi kunne da kjøre viftene på maksimum og minimum hastighet for å se hva systemet skulle være godt for. Testoppsettet er det samme som vi har benyttet tidligere: Nvidia GTX 680 og Intel Core i5-750 med standardkjøler i et Corsair Obsidian 700D-kabinett.

Av vannkjølingskomponenter har vi EK-FC680 GTX som GPU-blokk, mens EK-CoolStream PE 240 har jobben som radiator. Pumpe/reservoar-komboen har den nette benevnelsen EK-DDC 3.2 PWM X-RES 100 og sørger altså for at vannet sirkulerer.

Testløpet vi la opp var det samme som vi har brukt i de andre delene. SpeedFan brukes til å se på temperaturene, og vi ser først på sakene under last med Sid Meier's Civilization V, etterfulgt av målinger ved tomgang eller hvile (idle).