Til hovedinnhold
Artikkel

Vi har vært på Norges eneste IMAX-kino

Høyteknologiske lyd- og bildesystemer og komfortable «luksus»-stoler ga mersmak.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

– Vi vet at vi konkurrerer med stadig bedre hjemmeunderholdning, så vi svarer med den aller beste underholdningsopplevelsen som finnes.

Ordene kommer fra kinodirektør Ivar Halstvedt og falt under åpningen av Oslos nyeste, og kanskje også aller feteste kino, Odeon på Storo.

For blant de totalt 14 topp moderne salene er det også én sal som skiller seg såpass mye ut at den har skapt interesse langt utover hovedstadens grenser. 16 år etter at den siste IMAX-filmen ble vist på Aker Brygge er nemlig IMAX-formatet tilbake i Norge, og på Odeon kinosenter har de virkelig gått «all in» når de skal friste godt vante Oslo-borgere til det store lerretet.

Dobbel 4K-laserprojektor

IMAX-salen, som er Norges eneste, byr nemlig på et vell av avanserte teknologier for å gi selv kresne kinogjengere en skikkelig aha-opplevelse. Her er det vanskelig å komme utenom IMAX' «Dual 4K» projeksjonssystem hvor to laserprojektorer sørger for å samstemt skyte de digitale bildene ut på lerretet. Dette gjør de med såkalt halvpikselforskyvning som skaper et bilde med enda høyere oppløsning enn 4K.

Dette er ikke bare jåleri, det er faktisk helt nødvendig. I IMAX-salen sitter du nemlig litt nærmere lerretet enn du er vant med fra sammenlignbare kinosaler med tradisjonelle projektorer. Da kreves det høyere oppløsning for at bildet skal fremstå like skarpt. Det ville jo også være en synd å ikke kunne utnytte kvaliteten på filmer som er tatt opp med IMAX-kameraer, hvis tar opp på 70mm-film fremfor 35mm-film som er vanlig.

1149 tommers lerret

Lerretet i IMAX-salen er kurvet for bedre innlevelse.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

IMAX er verdens fysisk største filmformat, da er det godt lerretet i IMAX-salen også er virkelig gigantisk. Med sine 25 x 15 meter, eller 1149 tommer(!) passerer det faktisk lerretet som står i den nye storsalen på Colosseum Kino både i bredden og høyden.

Lerretet i IMAX-salen på Storo Kinosenter måler 25 x 15 meter.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skjermen er for øvrig ganske kraftig kurvet, og det er det en grunn til. For mens det er litt vanskelig å få med seg alt som skjer på det store lerretet, selv plassert midt i IMAX-salen, er det spesielle IMAX-formatet laget for at dette ikke skal være noe problem. Her omfavnes nemlig også bildet du bare har i sidesynet ditt. Det gir mer innlevelse og realisme, sies det, og etter å ha prøvd det ut kan vi si oss enig.

Laserne i IMAX-projektorene skal gi 50% høyere lysstyrke enn normal kinoprojeksjon og hvert IMAX-system inneholder en kamerasensor som oppdager uoverensstemmelser og utfører automatiske justeringer i sanntid for å sikre at bildekvaliteten holder seg best mulig under hele filmen.

IMAX-salen kan også vise 3D-innhold, og av det vi fikk se virket også dette hakket bedre enn tradisjonelle kinoer. Hovedgrunnen til dette er at filmklippene vi fikk se ikke mistet noen nevneverdig lysstyrke med 3D-brillene på, takket være det spesielle lerretet med sølvbelegg, som reflekterer lyset bedre.

En totalt omsluttende opplevelse

Administrerende direktør for Odeon Kino, Ivar Halstvedt, er fornøyd med både bilde og lyd. Det er også Giovanni Dolci, administrerende direktør i IMAX Europa, som hadde tatt turen til Oslo for å overvære IMAX-premieren.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

– Vi tror publikum fortsatt har en appetitt for noe så unikt som dette og at folk faktisk vil gidde opp av sofaen for å oppleve IMAX, forteller kinodirektøren.

Undertegnede, som var til stede på pressevisningen, er i alle fall klar for å ta turen tilbake. Under smakebitene som ble servert på dagens (3D)-visning fikk en oppleve både svak sjøsyke når bølgene på havet ble vel realistiske, og vi fikk høre (og føle) motordrønnet i det romfergen skytes opp med voldsomme krefter. Litt svett i håndflatene kunne en alltids bli når et Harriet-fly kom vel tett på nesetippen også. Alt med presis og nesten «følbar» lyd, skarpt og lyssterk bilde for en totalt omsluttende opplevelse kun et lerret som strekker seg utover en tradisjonell kinoskjerm kan levere.

Opplevelsen levner ingen tvil om at Odeon har gått den ekstra mila for å levere noe du ikke kan oppleve hjemme i sofaen. Det er heller ikke så rart, ettersom kinosalen er bygget fra grunnen av etter alle kunstens (geometriens) regler for å optimalisere lyd og bilde. Det er noe andre kinoer – som ofte bygger om eksisterende saler – gjerne ikke klarer.

Vanvittig, følbar, lyd

Det som imponerte mest under besøket var paradoksalt nok verken det gigantiske lerretet eller det høyoppløste bildet, men lyden. IMAX-salen byr på selskapets eget lydsystem, «immersive Sound» bestående av høyttalere plassert i alle kriker og kroker rundt deg inkludert bak lerretet. Dette styres av seks spesielle, laserjusterte, høyttalere som sørger for at man oppnår det samme volumet gjennom hele salen og får et større område med optimal lyd enn «standardsaler» hvor den enten blir for høy eller for tung mot én av sidene avhengig av hvor du sitter.

Lydsystemet skal ha en så høy presisjon at du kan høre en knappenål falle i den andre enden av rommet og fortelle nøyaktig hvor den falt. Et utvidet frekvensregister skal gi høyere høye lyder og så lav lyd at den også kan oppfattes som vibrasjoner. Opplevelsen av dette er at det fungerer.

Len deg tilbake i komfortsalen

IMAX-salen er imidlertid bare én sal. Og selv om den nok blir hovedattraksjonen for de mest kritiske kinogjengerne er det enda en sal som står litt ekstra ut blant de 14. Nemlig LUXE-salen. Dette er Odeon kinosenters komfortsal hvor du kan lene deg tilbake i komfortable, elektrisk justerbare reclinere. Disse byr på beinstøtte og ekstra mye beinplass i front, lademuligheter for mobil og til og med varme i setene. Håpet til kinodirektøren er at de også skal få bevilgning til å servere alkohol her.

Kinosjef Halstvedt demonstrerer lenestolene i Luxe-salen, som har høy komfort, lademuligheter for mobil og til og med varme i setene.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Stefan Tiefenbrunner fra Dolby Laboratories var på plass for å sjekke at de 13 salene med Dolby Atmos-lyd gav publikum gåsehud og full innlevelse.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

LUXE-salen har sammen med de øvrige salene uten IMAX-sertifisering lite å skamme seg over. Nye, digitale, «Smart Laser»-projektorer sørger for å levere skarpe bilder hvor lysstyrken alltid holder seg like god. Det er ingen fare for at lampen i projektoren synger på siste verset og skal byttes dagen etter at du er på besøk lenger, altså.

Dolby Atmos-lyden står dessuten ikke tilbake for lyden vi fikk servert i IMAX-salen. Minst 51 høyttalere i hver sal, blant annet flere bak lerretet, sørger for at lyden strømmer rett fra leppene til personen som snakker uansett hvor på lerretet hun befinner seg.

Atmos-lyden fikk godkjent-stempel av Dolby Laboratories utskremte, Stefan Tiefenbrunner, og ga virkelig mening. Det blir både vanskelig og unaturlig å gå tilbake til stereoen, eller et oppsett med bare fem høyttalere som mange hjemmekinoanlegg har etter dette.

Om ikke for filmen eller bildet, ta deg en tur på kino for å oppleve lyden!

Ifølge kinodirektør Halstvedt støtter over 900 filmer Dolby Atmos-lyd, noe som inkluderer Star Wars og Hobbiten, for å nevne et par. Det har også blitt vanlig at alle storproduksjoner i Hollywood produseres med støtte for lydformatet, forteller han, så det er liten fare for at de 13 Atmos-sertifiserte salene på Odeon ikke vil få vise seg fra sin beste side i tiden som kommer.

Bli med til kuppelen i Colloseum Kino:
Verdens eneste kino med projisering i taket »

annonse