Tek.no

Artikkel Kingston MobileLite Wireless

Trådløs disk og kortleser til mobilen

Denne leser minnekortene, lar deg dele USB-disker over Wi-Fi og fungerer som ekstrabatteri.

Kurt Lekanger, Amobil.no
Kurt Lekanger
3 Des 2013 06:01

Vi har tidligere testet et par ulike varianter av trådløse minnedisker fra Kingston, uten at vi har vært spesielt begeistret. Nå har Kingston kommet med en ny variant, Kingston MobileLite Wireless. Selv om vi ikke har gjort noen grundig test av den, kan vi allerede etter et par dagers bruk slå fast at produsenten har rettet opp mange av de ankepunktene vi hadde da vi testet forgjengeren Wi-Drive i fjor. I tillegg har det kommet noen nye funksjoner.

Det følger med en adapter fra MicroSD til SD.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

I motsetning til tidligere versjoner har ikke MobileLite Wireless innebygget lagringsplass. I stedet har den en SD-kortplass, hvor du selv setter inn et SD-kort – eventuelt et MicroSD-kort via den medfølgende MicroSD-adapteren. Dermed er det du selv som bestemmer hvor mye lagringsplass du vil ha.

Blir en trådløs disk

MobileLite Wireless fungerer som en vanlig kortleser når du plugger inn i PC-en med en USB-kabel. Når den ikke er tilkoblet PC-en via USB kan du imidlertid bruke den som et trådløst aksesspunkt som du kobler mobilen til. For å få tilgang til filene som ligger på minnekortet må du laste ned en Android- eller iOS-app.

Slik ser appen ut på en Android-mobil.

Fra appen kan du bla gjennom innholdet på minnekortet, og du kan også kopiere eller flytte filer mellom mobiltelefonen og minnekortet som sitter i MobileLite Wireless – eller motsatt. Mange filformater kan forhåndsvises direkte i appen, og i de tilfellene filene ikke kan vises direkte kan du velge en app å vise dem i. På iPhone er fremgangsmåten litt krøkkete; du må først merke en fil, så trykke en delingsknapp, og så velge «Open in». Men det fungerte fint å åpne filer på denne måten. Og mange videofiler i ulike formater spilte også fra en USB-minnepinne i MobileLite Wireless til iPhone uten at vi behøvde å ta dem via iTunes.

Dessverre er brukergrensesnittet litt klønete og lite intuitivt. Og fra iPhone har du litt mer begrensede muligheter til å kopiere filer fra telefonen enn på Android. Noen av begrensningene ligger i at iOS ikke gir apper tilgang til et skikkelig filsystem, men andre begrensninger er nok Kingstons skyld. Likevel, det skjuler seg en del nyttige muligheter i filbehandleren, som for eksempel at du kan sende filer direkte på e-post eller dele bilder på Facebook.

Gjør disker opptil 2 terabyte trådløse

Enheten har en Micro-USB-kontakt som brukes når du vil koble den til PC-en. I tillegg er det en vanlig USB-kontakt. Her kan du plugge inn en minnepinne eller en ekstern USB-disk opptil 2 terabyte, og lagringsplassen på denne vil så bli tilgjengelig via mobil-appen.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

På denne måten kan du enkelt bruke MobileLite Wireless til å gjøre om en vanlig ekstern harddisk til en trådløs nettverksdisk (NAS). Her skulle vi veldig gjerne ha hatt programvare for Windows og OS X, slik at vi kunne få tilgang til disken trådløst også på PC-er – men dette er noe som skal være «nært forestående», opplyser Kingston i en pressemelding. Men det er mulig å få tilgang til enheten ved å taste IP-adressen til enheten inn i en nettleser på PC-en.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Gir deg nett videre

Når du kobler telefonen din til MobileLite Wireless-enheten, kan naturligvis ikke telefonen din være tilkoblet et annet Wi-Fi-nett samtidig. Dette har Kingston løst ved at du via innstillingsmenyene i mobilappen kan sette opp et nett som den trådløse minnedisken skal koble seg til. Det betyr at telefonen din kobler seg til MobileLite Wireless, som igjen kobler seg videre til Wi-Fi-nettet hjemme eller på jobb. Dermed er du på nett via Wi-Fi, samtidig som du har tilgang til filene på minnekortet som sitter i minnedisken.

Kingston MobileLite Wireless kan også brukes til å lade mobilen din.Foto: Kingston

Til sist nevner vi at MobileLite Wireless også fungerer som et nødstrømbatteri til mobilen. Den har et innebygget batteri på 1800 mAh. Det er ikke så veldig mye, men nok til at telefonen din holder koken noen timer ekstra.

Alt i alt er Kingston MobileLite Wireless en nyttig dings, som fungerer både som kortleser, trådløs tilgang til minnekort og eksterne harddisker og som nødlader. Men for deling av filer mellom flere personer er nok skytjeneser som Dropbox eller Skydrive enda nyttigere for mange, og antagelig også enklere å bruke.

Likevel, til en pris på rundt 350 kroner mener vi den absolutt er verdt pengene.

På denne siden kan du lese om enda flere nyttige dingser »

Les også
D-Link DIR-510L lader også mobilen din
Les også
Batteri, trådløs lagring og aksesspunkt i én dings
Les også
Med denne overfører du kjapt filer fra mobil til PC
Les også
Adata DashDrive Durable S107: Denne minnepinnen sier ikke nei til en dukkert
Les også
Denne PC-en er på størrelse med en mobiltelefon
Les også
Dette er de merkeligste høyttalerne vi har sett
Les også
Denne dingsen lar deg styre «alt» fra mobilen
Les også
Denne lommelykten lader mobilen din
Les også
Norsk Dropbox-alternativ får automatisk bildebackup
Les også
Få orden i ladekaoset
Les også
Dette dekselet lar deg surfe uten innsyn
Les også
Denne dingsen gir deg alle tilkoblinger
Les også
Kingston Wi-Drive 64 GB: Trådløs disk til iPhone
annonse

Les også