Slik er de høyteknologiske toalettene i Japan
En dag kommer de til Norge. Vi har sett på superdoer i Japan.
Hardware.no/Japan: Det snakkes mye om smarte TV-er, smarte biler og smarte hjem for tiden – men noe Japan allerede har hatt i lang, lang tid, er smarte toaletter; spekket med teknologi. Dette er ingen spøk: Vi fant nemlig ikke en eneste do i Japan uten elektronikk, enten det var snakk om på togstasjoner, fergeterminaler, hotellrom eller slitne karaokepuber.
Enkelte av disse er forholdsvis enkle saker – som en innebygd setevarmer som merker at du setter deg ned. Andre har avanserte kontrollpaneler, med berørings- eller bevegelsesensitive følere i alle ender. Om du ikke blir øyeblikkelig avskrekket av tanken på robotiske armer og dyser når du sitter på tronen, er det nesten ikke grenser for hvor mange finesser du kan få – så sant du er villig til å betale.
Smarte toaletter er nemlig ikke billige. Selv forholdsvis enkle modeller kan fort koste 3 – 4000 kroner, og det bare for sete og elektronikk. Skal du ha en veggmontert fjernkontroll og noen flere finesser enn normalt kan du tredoble denne prisen, og fortsatt ikke være i nærheten av flaggskip-modellene.
Nøyaktig når dette startet, hvor det kommer fra, eller hva som gjør at japanere kan ta det som slik en selvfølge, har vi ingen formening om. Det eneste vi vet er Japan er landet langt i forkant av andre land, også når det gjelder din mest private stol, for også i Norge har de intelligente klosettene begynt å gjøre sitt inntog. Det er i seg selv litt skremmende, men muligheten til å gå lengre enn et Cedo Toalettsete med Soft Close er også litt kult.
Alle slags funksjoner
Ting som setevarmer og innebygd godlukt er kanskje de mest nærliggende funksjonene å forvente at kan komme hit til landet også, med bare en enkel av- og på-knapp som lar deg spare noen watt-timer når du er utenbys, men for det meste står slike modeller i ventemodus – og venter altså på at noen skal slå seg ned. Kontrollene er altså i enkleste laget på denne typen toaletter, og enkelte modeller har faktisk ikke en eneste knapp – den eneste måten man kan se at det er smart på, er at det går noen solide strømkabler inn i selve setekonstruksjonen.
Vi må nesten bare ta for gitt at isolasjonen i disse sakene er svært godt testet, og ekstra trygg – for er det étt sted vi helt ikke vil bli funnet med rykende hår er det vel på dette setet.
Andre modeller er langt mer forseggjort, og har avanserte nok kontrollfunksjoner til at disse skilles ut fra selve setet. Da får du styrt klosettet fra en mer eller mindre fryktinngytende fjernkontroll, som enten kan være montert på en egen arm, eller altså festet til veggen. De aller mest eksklusive kontrollpanelene har til og med en egen LCD-skjerm, og her får du se informasjon som vanntrykk og temperatur. Tror vi.
En høyst intim opplevelse
Det er nemlig ikke alltid greit å vite hva man egentlig trykker på i et land hvor svært lite er oversatt til engelsk; og i situasjoner hvor feil kommando kan føre til en intens vannstråle-massasje av den aller mest intime sorten har du ikke lyst til å trykke på gal knapp.
Ofte har vi likevel noen små ikoner, som noen ganger kan være til hjelp. Ta for eksempel kontrollen på bildet til høyre her. Vi skjønner for så vidt stoppknappen, bakdel-spyleren og damedel-spyleren, men det fjerde ikonet på den rekken er mer kryptisk. Deodorant? Rumpeføner? Det er ikke godt å si. De resterende knappene tror vi justerer intensitet og temperatur, og kanskje hvor dysene sikter. Vi er dog ikke helt sikre. Enda mer forvirrende er knappen det står «Kids» på.
Uansett er dette en kjærkommen avveksling fra hverdagen vi opplevde mens vi var i Taipei for å dekke Computex-messen 2014. Taiwan har nemlig noen utfordringer med sitt kloakksystem, og det er derfor strengt forbudt å spyle toalettpapir ned i skålen. Papir skal i stedet deponeres i en egen bøtte med lokk.
På samme måte som Taiwan er Japan en øynasjon med begrenset plass på landjorden, og vi lurer på om det kan ha vært tilsvarende hensyn som en gang i tiden gjorde toaletter med personlig spylefunksjon så populære i dette landet. Litt av poenget med de velutrustede setene er nemlig å gjøre tørkepapir overflødig; siden de både vasker, masserer og føner den som setter seg på dem.
Vil innta hele verden
En av de største aktørene på smarte toaletter er selskapet Toto; og de har i det siste begynt å utvide sine operasjoner til langt utenfor Japans grenser. Vi kjenner ikke til noen norske distributører av akkurat Totos produkter, men i USA har de opprettet et eget underselskap med mål om å ta den vestlige verden med storm. Vi mistenker likevel om at dette først og fremst vil bli et konsept for de velbemidlede.
På Toto USA sine nettsider finner vi nemlig modeller som Toto Washlet E200, et toalettsete med en fjerkontroll som likner veldig på den du ser på bildet til høyre. Tre knapper for henholdsvis frontspyling, bakspyling og oscillering, så vel som en stoppknapp og tørkefunksjon, er alle finessene den har å by på. Likevel koster den 1200 amerikanske dollar – drøyt 7000 norske kroner – og da kommer normalt skatter og avgifter i tillegg.
For å vinne frem på dette nokså spesielle markedet har de i alle fall gjort en god jobb med å forklare hvordan alt fungerer. Egne plansjer viser hvordan det ligger varmekabler gjennom hele seteringen, hvordan armer med dyser på kommer glidende umerkelig frem før de spruter ut rent vann med din foretrukne metode, samt hvordan dysene desinfiseres automatisk etter hver bruk.
At dysene desinfiseres stadig vekk er vel og bra, særlig når de står på steder hvor du ikke aner hvem som har brukt klosettet før deg – som på hoteller eller togstasjoner. Det viser seg imidlertid også at det ikke bare er det smarte setet som renses – Toto lager også porselenet setet skal monteres på, så for nærmere 20 000 kroner kan du få et fullverdig smarttoalett med både det beste setet, den heftigste elektronikken, og ionisert overflate i selve skålen.
Men uansett hva du betaler er du ikke sikret mot ulykker, produksjonsfeil eller uhell.
Flammer i baken
I løpet av 2006 fant det nemlig sted 29 «tekniske feil» med Toto sine toalettseter, hvor de fleste begynte å gi fra seg tykk svart røyk, men tre av dem tok også rett og slett fyr. Reuters forteller at ingen skal ha blitt skadet som følge av produksjonsfeilen, men dette understreker behovet for kvalitetssikring på et nærmest ekstremt nivå – som nevnt ovenfor, du har ikke lyst til å bli funnet med rykende hår på skålen.
For ordens skyld skal sies at vi ikke kjenner til noen andre slike episoder, og at Toto tilbød alle sine kunder både sete-inspeksjoner og reparasjoner i kjølvannet av denne saken. De hadde da solgt flere hundre tusen eksemplarer av modellen feilen ble funnet på i løpet av et par år, så med tanke på hvor mange av disse enhetene som finnes der ute må de nok anses som forholdsvis trygge likevel.
Det er ikke bare doene i Japan som er av et annet kaliber enn her:
Vi har også testet Shinkansen – supertogene som kjører i 300 km/t »
Vill du satt deg på et smart toalett? Er dette noe du ønsker deg, eller er det for sært? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor!