Til hovedinnhold
Artikkel

Slik kan du bruke Oculus Rift i Google Street View

Små tredjepartstillegg åpner for VR rett fra nettleseren.

Allerede før den har kommet i forbrukerutgave har Oculus Rift fått et helt vell av muligheter. En hel armé utviklere har skapt alt fra flerspiller-kinosaler til Segway-simulatorer, og vi kan slå fast at VR-brillene gir den beste innlevelsen som er mulig i dag.

Nå som vi har blitt komfortable med å sette opp Riften vår selv, og attpåtil har gått gjennom en rekke spill for å venne oss til den, kan vi i dag ta turen ut i den store verden; godt hjulpet av Google sine allestedsnærværende Street View-biler. Les videre, så skal vi se hvordan man går frem for å få herligheten til å fungere.

Uavhengige utviklere slår til igjen

Vi startet i Paris, men dro oss snart tilbake til Oslo.

Først er det dog på sin plass å se litt på hvordan vi har fått denne muligheten – for som med det aller meste som har blitt laget til Oculus Rift til nå, er det uavhengige utviklere som står bak. Særlig Ben Vanik, en uvikler i Seattle som later til å være mer dreven enn de fleste på å skrive JavaScript, har skrevet et viktig bidrag. Han har nemlig laget et smart lite bibliotek med det beskrivende navnet «vr.js».

Dette bilbioteket åpner for å kjøre Oculus Rift-tilpassede bildestrømmer direkte i nettleseren. Det gir et rammeverk som lar oss komme oss inn i den virtuelle verdenen vi vil besøke langt enklere enn med den såkalte Unity-motoren de fleste andre programmer bruker – fordi du trenger aldri tenke på ting som oppløsning eller skjermutgang.

Et slik bibliotek alene er imidlertid ikke nok for å besøke Eiffeltårnet i Paris, se seg om på Manhattans Broadway, eller bare avlegge Slottet en visitt. For å få til det må du også ha en bro mellom vr.js og Google Street View, og det er det en rekke uavhengige utviklere som har fått i orden.

Kobler hele verden til øynene dine

«three.js» er et annet javascriptbibliotek, og dette åpner for å vise animerte 3D-modeller rett i nettleseren. Ved å kombinere dette, vr.js, og en rekke andre tillegg, som hver har sin bestemte lille funksjon, endte utvikleren Luca Siciliano opp med Oculus Street View.

Grunnen til at Street View er en svært naturlig ting å vende seg til, er at dette enorme fotoprosjektet fra Google lar deg få se sømløse bilder i alle retninger, fra de aller fleste steder på kloden. I tillegg til å la deg spasere rundt ute på verdens gater kan du også ta deg et mer spesialisert besøk hos CERN, så vel som på en rekke andre viktige steder.

Vi nøyet oss ikke med en virtuell gjennomgang:
Bli med til Sveits og se på noen av vitenskapens største maskiner »

Slik setter du det opp

Det aller første du må gjøre er selvfølgelig å skaffe deg en Oculus Rift. Med denne i boks, må du laste ned vr.js-biblioteket fra utviklerens egen GitHub-prosjektside. Neste trinn er litt mer komplisert, avhengig av operativsystemet og nettleseren din. Biblioteket må nemlig også installeres, og aller enklest er det for Mac-brukere.

Mac OS X:

Inne i den komprimerte mappen som inneholder biblioteket, finnes det en undermappe ved navn «bin». Her finner du en liten fil ved navn «install.sh», og hvis du kjører denne blir hele biblioteket kjapt nok installert. Deretter vil det fungere både i Safari versjon 6 og nyere, Firefox versjon 20 og nyere, eller Chrome 26 og nyere – men pass på at de ikke er åpne mens installasjonsprosessen pågår.

Mens du har din Oculus Rift plugget til datamaskinen kan du så starte en av disse nettleserne, og navigere deg til nettsiden for Oculus Street View. Ved å trykke på mellomromstasten to ganger slår du av og på menyen, og herfra er det bare å utforske både fjelltopper og jungler.

Windows:

For Windows-brukere er det kun Chrome og Firefox, henholdsvis med versjon 26 eller 20 og nyere, som er støttet. Utvikleren anbefaler også Chrome, på grunn av det han kaller overraskende god ytelse i denne nettleseren.

Uansett hvilke av disse du bruker, må du aller først pakke ut den komprimerte mappen som inneholder biblioteket til et sted du enkelt kan finne igjen.

Slik får du installert biblioteket for Chrome.

Dersom du bruker Chrome må du så åpne en ny fane, skrive inn «chrome://extentions» i adresselinjen, og velge å gå inn i utviklermodus – eller «Developer mode». Herfra er det bare å klikke på «Load unpacked extentions» som på bildet til høyre, og deretter velge mappen «bin» som du pakket ut den komprimerte vr.js-mappen. Deretter ber biblioteket om å få ganske vide fullmakter, og om du er komfortabel med det er du ferdig.

Firefox-brukere i Windows har det like enkelt som Mac-brukere. Du må stenge ned nettleseren din, navigere deg frem til den samme «bin»-mappen som vi fortalte Chrome- og Mac-brukerne om, og kjøre filen «install.bat». Når denne gir deg en bekreftelse på at biblioteket er installert, er også du klar til å besøke nettsiden for Oculus Street View.

Opplev verden fra godstolen

Husk å ha Riften din plugget inn i PC-en før du åpner nettleseren, ellers vil du få problemer med at programmet ikke lar deg snu deg rundt. Så står du veldig fritt til å gå nesten hvor enn i verden du velger å spasere, enten det er oppe på de høyeste fjelltopper, nede ved korallrevene, aller altså inne i CERN-anlegget.

Programmer er riktig nok ikke fullstendig blankpolert, og det finnes også flere andre Rift-tilpasninger for Google Street View med mer eller mindre de samme funksjonene. Likevel er det en veldig morsom funksjon, og atter en smakebit på alt vi har i vente når virtuell virkelighet kanskje blir like utbredt som smarttelefoner er i dag.

Oculus Rift kan dessuten ha helseeffekter:
Mener VR-brillene kan hjelpe mot skjeling »

annonse