ArtikkelAnonymous under lupen

Datainteresserte ute etter lulz og en bedre verden

Vi tar en titt på de etterhvert meget kjente internettbøllene Anonymous. Hvem skjuler seg bak maskene?

Logoen til Anonymous

Anonymous tar form

Grupperingen Anonymous, ofte forkortet til Anon, er en gruppe løst sammenknyttede individer fra hele verden. De har ingen reell ledelse eller organisasjonsstruktur, men er heller en samling av datainteresserte mennesker som møtes i den virtuelle virkeligheten.

Siden de mangler noen form for ledelse, fungerer grupperingen slik at de kun tar tak i en problemstilling om mange nok anser det som riktig. Dermed er ikke Anononymous en organisasjon med en klar visjon, de er snarere anonyme internettbøller som gjør det som måtte falle dem inn.

Anon springer primært ut fra nettstedet 4chan, et diskusjonsforum for stort sett alt mellom himmel og jord. Nettstedet sletter automatisk gamle poster og inneholder ellers lite informasjon til å identifisere brukerne, noe som gjør at man kan være svært anonym.

Tidlig i Anonymous levetid så man at fokuset var å få såkalte lulz, altså at de ønsket å more seg gjennom å være destruktiv mot elementer de synes er latterlige eller hårreisende. Deres aksjonsform kalles "raids", der de går sammen i store antall for å angripe deres mål.

Årlig tradisjon med å raide Habbo

Det første raidet vi kjenner til er "Great Habbo Raid of '06". Habbo er et sosialt nettverk designet som et virtuelt hotell, der man må betale penger for møbler og annet innhold, eller betale for piksler om du vil.

Great Habbo Raid

2006-raidet markerte starten på en årelang tradisjon der Anon lager kvalme for Habbo. Hvert etterfølgende år har de holdt på denne tradisjonen.

Tradisjonen er at de kler sine avatarer som en mørk mann med afro, og lager menneskelige hakekors. Andre morsomheter de har gjort er å blokkere tilgangen til det virtuelle bassenget med deklarasjonen om at det er "stengt på grunn av AIDS".

Prepubertal humor? Veldig godt mulig. Allikevel morsomt? Iallefall for Anon-medlemmene. Det kan heller ikke sees forbi at dette faktisk er en form for politiske markeringer - Anon gir blant annet uttrykk for forakt mot Habbos forretningsmodell, der barn og unge nærmest blir lurt til å betale for virtuelle møbler.

Aksjoner mot rasisme og pedofili

Rundt årsskiftet 2006-2007 utførte gruppen DDoS-angrep på nettsiden til den rasistiske radioverten Hal Turner, med titusener av kroner i regninger for bruk av båndbredde som resultat. Radioverten svarte med å saksøke flere nettsider med tilknytning til Anonymous for brudd på opphavsretten - en taktikk ofte benyttet av motstandere til Anon.

Turner mottok imidlertid ingen av brevene fra retten, noe som gjorde at saken falt fra hverandre. Uten at det finnes bekreftede rapporter på det, er det lett å tenke seg at medlemmer av Anon gikk gjennom posten hans og fjernet alle brev som stammet fra retten.

I slutten av 2007 ble en kanadisk 53-åring arrestert av politiet etter at han blant annet skal ha forsøkt å lure barn til seksuell omgang. Medlemmer av Anon hadde mottatt grove bilder fra mannen, noe som resulterte i at de sporet han opp og ga han til politiet på et sølvfat.