ArtikkelAnonymous under lupen

Datainteresserte ute etter lulz og en bedre verden

Vi tar en titt på de etterhvert meget kjente internettbøllene Anonymous. Hvem skjuler seg bak maskene?

Logoen til Anonymous

Anonymous tar form

Grupperingen Anonymous, ofte forkortet til Anon, er en gruppe løst sammenknyttede individer fra hele verden. De har ingen reell ledelse eller organisasjonsstruktur, men er heller en samling av datainteresserte mennesker som møtes i den virtuelle virkeligheten.

Siden de mangler noen form for ledelse, fungerer grupperingen slik at de kun tar tak i en problemstilling om mange nok anser det som riktig. Dermed er ikke Anononymous en organisasjon med en klar visjon, de er snarere anonyme internettbøller som gjør det som måtte falle dem inn.

Anon springer primært ut fra nettstedet 4chan, et diskusjonsforum for stort sett alt mellom himmel og jord. Nettstedet sletter automatisk gamle poster og inneholder ellers lite informasjon til å identifisere brukerne, noe som gjør at man kan være svært anonym.

Tidlig i Anonymous levetid så man at fokuset var å få såkalte lulz, altså at de ønsket å more seg gjennom å være destruktiv mot elementer de synes er latterlige eller hårreisende. Deres aksjonsform kalles "raids", der de går sammen i store antall for å angripe deres mål.

Årlig tradisjon med å raide Habbo

Det første raidet vi kjenner til er "Great Habbo Raid of '06". Habbo er et sosialt nettverk designet som et virtuelt hotell, der man må betale penger for møbler og annet innhold, eller betale for piksler om du vil.

Great Habbo Raid

2006-raidet markerte starten på en årelang tradisjon der Anon lager kvalme for Habbo. Hvert etterfølgende år har de holdt på denne tradisjonen.

Tradisjonen er at de kler sine avatarer som en mørk mann med afro, og lager menneskelige hakekors. Andre morsomheter de har gjort er å blokkere tilgangen til det virtuelle bassenget med deklarasjonen om at det er "stengt på grunn av AIDS".

Prepubertal humor? Veldig godt mulig. Allikevel morsomt? Iallefall for Anon-medlemmene. Det kan heller ikke sees forbi at dette faktisk er en form for politiske markeringer - Anon gir blant annet uttrykk for forakt mot Habbos forretningsmodell, der barn og unge nærmest blir lurt til å betale for virtuelle møbler.

Aksjoner mot rasisme og pedofili

Rundt årsskiftet 2006-2007 utførte gruppen DDoS-angrep på nettsiden til den rasistiske radioverten Hal Turner, med titusener av kroner i regninger for bruk av båndbredde som resultat. Radioverten svarte med å saksøke flere nettsider med tilknytning til Anonymous for brudd på opphavsretten - en taktikk ofte benyttet av motstandere til Anon.

Turner mottok imidlertid ingen av brevene fra retten, noe som gjorde at saken falt fra hverandre. Uten at det finnes bekreftede rapporter på det, er det lett å tenke seg at medlemmer av Anon gikk gjennom posten hans og fjernet alle brev som stammet fra retten.

I slutten av 2007 ble en kanadisk 53-åring arrestert av politiet etter at han blant annet skal ha forsøkt å lure barn til seksuell omgang. Medlemmer av Anon hadde mottatt grove bilder fra mannen, noe som resulterte i at de sporet han opp og ga han til politiet på et sølvfat.

Fokuset rettes mot Scientologikirken

Provosert av Scientologikirkens generelle galskap og store antall angrep på kultens kritikere i et forsøk på å kneble dem, noe som er grundig dokumentert av blant andre den norskdrevede Operation Clambake, bestemte Anonymous seg for å angripe scientologene. I januar 2008 lanserte de Project Chanology gjennom denne filmen, som må sies å sende et relativt klart budskap:

Angrepene inkluderte gjentatte DDoS-angrep på Scientologikirkens nettsider, der flere av sidene knelte under presset i lengre perioder. Videre ble det arrangert en lang rekke demonstrasjoner verden over gjennom de første månedene av 2008.

Under disse demonstrasjonene ble det oppfordret å bruke de etterhvert godt kjente Guy Fawkes-maskene. Dette ble primært gjort for å skjule aktivistenes identitet fra Scientologikirken, som er kjent for å gå til ekstreme tiltak mot deres kritikere.

Demonstrasjon mot Scientologikirken

Videre skapte dette en form for identitet for Anon - det ble dannet en tanke om at Anonymous og deres støttespillere består av anonyme mennesker fra alle samfunnslag verden over.

Det ble også avholdt en konkurranse om å gjøre den beste pranken mot kulten. Vinneren ble en person som stod på gaten utenfor en Scientologi-kirke utkledt som en nazist, og lovpriset kirken.

Senere tulleringte han kirken og spurte hvorfor de ikke klarte å fjerne denne personen fra gaten. En video av stuntet, som gjorde moroklumpen 1000 amerikanske dollar rikere, kan sees her.

I den senere tid har Anonymous skiftet fokus til å gå etter pengene. Scientologikirken slipper nemlig å betale skatter og avgifter, da de regnes som en religiøs organisasjon. Dette ønsker Anon å gjøre noe med.

Gjennom å sende store mengder seriøse brev til amerikanske folkevalgte og gjennom andre former for lobbyvirksomhet forsøker de nå å få Scientologikirkens status som en religiøs organisasjon ugyldiggjort.

Iran, piratkopiering og Wikileaks

Anonymous Iran

Logoen til TPB i juni 2009

Provosert over utfallet av presidentvalget 2009 i Iran, der Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt under det som ikke kan karakteriseres som annet enn svært tvilsomme omstendigheter, lanserte Anon en nettside kalt Anonymous Iran.

Nettsiden ble publisert i et samarbeid med den svenske torrent-trackeren The Pirate Bay. Tanken bak siden er at den skal fungere som en plass hvor informasjon kan deles mellom iranere og verden forøvrig, da det i Iran blir gjort gjentatte forsøk på å sensurere alle former for kritisk informasjon mot det sittende regimet.

Operation Payback

Tidligere i år gikk flere selskaper fra den indiske filmindustrien Bollywood sammen om å betale for DDoS-angrep mot nettsider som ikke svarte på krav om å fjerne opphavsrettighetsbeskyttet materiale.

I september 2010 svarte Anon med DDoS-angrep mot et bredt spekter av nettsider - MPAA og andre opphavsrettighetsorganisasjoner, advokatfirmaer, filmselskaper og andre nettsider ble angrepet og effektivt satt ut av spill.

Kjepper i hjulene på motstanderne av Wikileaks

Flyer for Operation Avange Assange
Klikk på bildet for full versjon

I desember skiftet Anon fokuset fra å støtte pirater til å støtte Wikileaks, gjennom lanseringen av Operation Avenge Assange. En lang rekke selskaper frøs nemlig ut Wikileaks som en følge av enormt press fra USA, se vår oppsummering av Wikileaks for en innføring i saken.

Som et tilsvar på dette satt Anonymous i gang en lang rekke DDoS-angrep mot nevnte selskaper. Nettsidene til blant andre Visa og Mastercard, som blokkerte transaksjoner til Wikileaks, ble effektivt satt ut av spill.

De angrep også nettsider relatert til den konservative politikeren Sarah Palin, som hadde gått ut i media og frontet ønsket om at Wikileaks' talsmann Julian Assange skulle bli "jaktet ned på samme måte som Taliban og Al-Qaida".

Videre begynte Anon å ta i bruk såkalte faksbomber, der selskapene som frøs ut Wikileaks fikk sine faksmaskiner oversvømt av ytringer som støttet Wikileaks.

Operation Avenge Assange pågår fortsatt, så vi har nok ikke sett det siste av denne saken.

Den seneste utviklingen er at to norske medlemmer av Anonymous gikk ut i Dagbladet med trusler om at nettsidene til Arbeiderpartiet vil angripes om Datalagringsdirektivet innføres her til lands.

En liten oppsummering

Vi har sett at Anonymous er en gruppe datainteresserte fra verden over som gjør det som er i deres makt for å fronte sine politiske meninger. Grupperingen består stort sett av yngre mennesker, noe som gir sitt utslag i at aksjonsformene kan betegnes som både barnslige og banale, for ikke å si ulovlige.

Allikevel må det faktum at de er ute etter "lulz" sees som et tegn på at de finner det viktig å beholde humor i hverdagen, selv når de går inn for å påvirke storpolitikken. Dette kan sies å være en verdi til etterfølgelse.

Videre må det påpekes at Anonymous går foran som et meget godt eksempel på hvordan internett har forandret verden. Gjennom enorme muligheter for informasjonsspredning åpner internett opp for mulighetene for en ny verden med ærlighet og gjennomsiktighet.

(Kilder: Wikipedia, Dagbladet.no (1), Dagbladet.no (2))

Les også
Anonymous lager egen Pastebin
Les også
WikiLeaks-grunnlegger får sitt eget TV-program
Les også
Når internett sentraliseres
Les også
Crackere lekker 10 GB med politidata
Les også
Våpenkappløp i cyberspace
Les også
LulzSec og Anonymous erklærer krig
Les også
Dette er datalagringsdirektivet
Les også
Demonstrasjon mot DLD
Les også
Sagaen om DLD ruller videre
Les også
Alt om Wikileaks
Les også
Palin-snok tiltalt
Les også
1984 ligger ikke langt i fremtiden
Les også
Storebror ser deg
annonse