OpenPower/Linux mot Solaris/Sparc og x86-64 (del 3)
Fortsettelse fra forrige artikkel
OpenPower Linux Seminar for Solaris Clients
Som vi tidligere har vært inne på i de to forrige artiklene var dette seminaret først og fremst rettet mot potensielle kunder som bruker Solaris. Vår oppfatning ble imidlertid at dette seminaret også ga en relativt fin innføring i hvordan IBM tenker Linux på pSeries og OpenPower.
De to foregående artiklene kan du lese her:
HWB.no var på plass i Stockholm for å høre hva IBM kunne tilby på sin Linux-plattform og Power-arkitektur. Seminarserien ble kjørt over store deler av Europa og USA i høst, der også selskaper som Novell, Red Hat og Sybase var representert som teknologipartnere.
Vi fikk være med både på seminaret og tilslutt en liten omvisning på IBMs nye testsenter i Stockholm.
Sybase på Power-plattform
Sybase på Linux og Power
De fleste har nok på en eller annen måte hørt om Sybase, selv om installasjonene ikke nødvendigvis er de som lyser øverst på listen med tanke på kjennskap i markedet.
Selskapet har samtlige installasjoner i finans- og helsesektoren samt mange integrerte løsninger. Ifølge Sybase sin representant i Stockholm, Henrik Tomasson, har selskapet mer enn 40 000 bedriftskunder på verdensbasis og over 700 "embedded" OEM-partnere.
Tomasson ga en del bakgrunnsinformasjon for Sybase og dro frem deres databaseløsning som spesielt effektiv i forhold til søketjenester.
Den viktigste konkurrenten ser ut til å være Microsoft SQL Server. Forskjellen mellom Sybase og andre databasearkitekturer ble oppgitt å være lagringsstrukturen - noe som visstnok skal gi enormt god søkeytelse.
Dataene i Sybase lagres vertikalt, logisk og kan komprimeres ganske kraftig. Spørringsmotoren er bygget for å minimere I/O og ble påstått å ha en del finesser som gir spesielt god effektivitet.
Det ble tatt frem en helt egen "slide" med komprimeringseksempler der man halverte datamengden i forhold til rådata og sparte lagringsplass med opptil 10 ganger sammenlignet med en eller annen konkurrerende løsning.
Sybase ble av mange oppfattet som interessant etter at Tomasson oppsummerte med argumenter om hvor bra den ville kjøre på Linux og IBM OpenPower.
Rent teknisk fikk vi desverre ikke noe dyp innsikt i eller konkret dokumentasjon på løsningen, men Tomasson presiserte opptil flere ganger at Sybase kunne utkonkurrere både MS SQL og andre databaseleverandører både på pris og ytelse.
Selskapet tilbyr Sybase ASE Express Edition for Linux som gratis nedlasting. Mer om dette finner du her:
Mer Linux-programvare fra IBM
Linux on Power: IBM Software Group
IBM Software ble presentert av svenske Tora Edin og det ble gitt et lite innblikk i programvaredelen i "Big Blue".
Fokuset lå naturligvis på software som kjører på Power og Linux. Database er definitivt den typen applikasjoner som kanskje vil ha mest å tjene på OpenPower. Med en L3-cache på 36 - 72 MB yter denne plattformen bra på databaseoperasjoner og knuser tilsynelatende både Opteron, Xeon, Itanium og Sparc på ytelse. Dette var på interne benchmark sett av forfatter, som dessverre ikke fikk dette ytterligere dokumentert.
En annen fordel er at det finnes tusenvis av Linux-applikasjoner som vil kunne kjøre på OpenPower - selv om de dessverre ikke finnes i IBMs egen liste.
Den offisielle listen over sertifisert programvare finner du imidltertid her:
IBM ønsker naturligvis å øke antallet Linux-applikasjoner på denne listen. Dersom din bedrift har en aktuell applikasjon som ikke står på listen bør du kanskje ta kontakt?
Det representerer naturligvis også en liten markedsføringsmessig effekt å ha sitt navn på denne siden. Mer informasjon finner du her:
IBM tilbyr hjelp til porting av applikasjoner både i egne testsenter og ute hos partnere.
Hvorfor migrere til Linux?
Migrering til Linux
Seminaret ble avsluttet og oppsummert av IBMs Cristian Givskov (Nordic Sales Manager). Han ga mange gode argumenter for hvorfor Linux på Power bør vurderes som neste plattform hos bedrifter som ikke allerede har dette innenfor veggene.
Et lite utdrag av Givskovs argumenter finner du her:
Linux
- Klar for virksomhetskritiske tjenester
- Lave totalkostnader med et skikkelig rammeverk i SLES og RHEL
- Støttet av både IBM, Novell og Red Hat samt hele open source-miljøet
- Verdens raskest voksende operativsystem
OpenPower
- Eneste Linux-maskin med hardware-virtualisering
- Gunstig lisenspolitikk på software
- Høy driftsstabilitet med stormaskinarkitektur
- Klar og forutsigbar "roadmap" på Power-arkitekturen
- Arkitektur som tillater svært høy ytelse
Selv om dette seminaret ble arrangert av IBM følte vi at man fokuserte like mye på Linux som man gjorde på selskapets serverprodukter. Når man i tillegg dro inn andre aktører som Forrester Research, Novell, Red Hat og Sybase klarte man å dekke et ganske bredt spekter.
Etter endt arrangement satt vi faktisk igjen med en god del informasjon om hvordan Linux kan brukes til fordel både for Unix og Windows i mange sammenhenger. Ifølge en talsmann for IBM tror man at Linux vil ligge side om side med AIX rent funksjonalitetsmessig i løpet av 2008.
IBMs nye testsenter
En IBM-tekniker viser et blad i BladeCenter
Omvisning på IBMs nye testsenter i Kista
Før hjemreisen rakk vi en liten omvisning på IBMs nye testsenter i Kista (Stockholm). Senteret er spesielt bygget for at partnere og potensielle kunder skal kunne testkjøre løsninger og få hjelp til migreringsprosjekter.
Ett av flere rack med lagringsløsninger, servere og annen maskinvare
HWB.no fikk en kort omvisning av senterets fasiliteter, deriblant serverrommet med masse spennende maskinvare.
Kunder og partnere kan få tilgang til servere og kompetanse for å kjøre migreringsprosjekter. Dersom man eksempelvis ønsker å kjøre opplæring på maskinvare eller software kan dette senteret også være en god base.
God kaffe har de også :)