Tek.no

Artikkel

Lad mobilbatteriene med lys

Tom for strøm og langt fra sivilisasjonen? Så lenge det er lys, er det håp.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
7 Okt 2013 18:00

Denne smarte solcelleladeren fra mobillader.no har to trekk vi setter pris på. For det første, at den virker. For det andre, at den kommer med en oppladbar batteripakke på 8400 mAh.

Kamuflasjelader

Selve enheten er foldbar, og sammenlagt er den på størrelse med en kartmappe av den typen alle som har tjenestegjort i Hæren eller Heimevernet har stiftet bekjentskap med. I tillegg er den kamuflasjefarget, og trukket med et grovt vevet nylonstoff. Vi snakker med andre ord om en dings som matcher turantrekket til jegere og fuglekikkere. Hele stasen veier snaut 1,4 kilo.

Telefonen har vi gjemt i skyggen bak solcelle-laderen. .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Solcelleladeren har to paneler, og brettes ut som en bok. I godt vær kan du hente ut 6W, som er tilstrekkelig til å lade de aller fleste mobiltelefoner. Men det er også nok til å lade det medfølgende ekstrabatteriet som følger med.

Ifølge spesifikasjonene fra produsenten skal batteriet kunne huse 6600 mAh, men på batteriet vi fikk med til vår test var batteriet merket med 8400 mAh.

Vi tok laderen med på tur, og fant raskt ut at den ikke gir høy nok ladespenning til de mest krevende mobiltelefonene våre. Det gir heller ikke kraft nok til å lade nettbrett på direkten. De fleste mobiler og nettbrett lades med en spenning på 5 volt. Med en utgangseffekt på 6W kan du lade utstyr som krever opptil 1,2A. Men det er bare under helt optimale forhold at laderen klarer å levere dette.

Batteripakken er en dyd av nødvendighet

Men produsenten har også løsningen på denne utfordringen. Den oppladbare batteripakken som følger med har nemlig to USB-utganger, og den ene av disse kan levere opptil 2A strømstyrke.

I pakken får du oså med sugekopper så du kan feste laderen på et vindu. I tillegg følger det med en batteripakke du kan lade mobilen med etter at det er blitt mørkt. Det følger også med overganger til annet utstyr.

På den annen side – det tar sin tid å lade opp denne batteripakken fra tom til full. Hvor lang tid avhenger av lysforholdene. Du må med andre ord være økonomisk med strømbruken når du er på tur. Hvis ikke vil du risikere at du bruker mer strøm på mobilen, og nettbrettet enn du kan fylle på igjen fra den soloppladede batteripakken.

Fordelen er at du med litt tålmodighet før eller senere vil kunne lade opp igjen strømtomme dingser også på steder der det kan være problematisk å finne en stikkontakt.

Dingsen kan du kjøpe på nettsidene til mobillader.no. Her finnes også kraftigere solcelleladere, om du skulle ha behov for det.

Prisen på laderen vi testet er i skrivende stund 890 kroner.

Les også: Solcelleladere for mobiler og nettbrett

Les også
Slik får du maks ut av batteriet på Android-mobilen
Les også
Denne gir deg trådløs lading på iPhone
annonse

Les også