Artikkel

Samsung spytter inn milliarder i ny OLED-fabrikk

En «game changer» for TV-markedet, hvis ryktene stemmer.

Allerede i 2012 kunne Samsung stolt presentere sin aller første OLED-TV på CES-messen i Las Vegas. TV-en endte imidlertid aldri å med å bli masseprodusert, og LG tok over rollen som OLED-TV-kongen. Nå ser det ut som Samsung er iferd med å snu, melder ETNews.

Ryktene sier nemlig at det sør-koreanske selskapet vil begynne å produsere sine egne OLED-TV-er i stor skala.

Dermed kan det bli en kamp av episke proporsjoner når Samsung skal prøve å ta markedsandeler fra LG, som i dag er det eneste selskapet som produserer OLED-paneler for TV-er.

Skal satse enorme summer

Ryktene skal ha det til at Samsung nå åpner lommeboken og skal bygge en ny OLED-fabrikk i løpet av året. Det er ikke snakk om småpenger heller, hvor det estimeres at selskapet skal bruke mellom 3 og 5 milliarder koreanske won. Det utgjør omlag 21 til 35 milliarder norske kroner.

Med en splitter ny fabrikk er det ventet at den skal kunne produserer såkalte åttendegenerasjons store paneler. Disse er store nok til at du for eksempel kan kutte ut seks 55 tommer store paneler av et grunnemne som måler 2,2 x 2,5 meter.

Nettstedet PulsNews melder at Samsung Displays ser for seg en kraftig økning i antall produserte kvadratmeter med slike paneler i tiden som kommer. Det skal være snakk om en økning opp til 495 000 kvadratmeter til neste år – og hele 2 millioner kvadratmeter i 2018.

Kan dette gjøre OLED-billigere?

En slik drastisk økning i produksjonen betyr nok at selskapet er i ferd med å produsere sine egne OLED-TV-er. Selv med en eksplosjon i mobilmarkedet vil neppe dette alene dekke opp den økte produksjonen. Vi skal nok heller ikke glemme muligheten for PC-skjermer med teknologien.

Med andre ord kan det virke som Samsung belager seg på en ny krig med LG om OLED-tronen, som sistnevnte frem til nå har vært alene om. Mye av grunnen er at LG fant en rimeligere produksjonsmetode der de organiske diodene er hvite.

Men om Samsung velger å ta opp tråden der de slapp forrige gang vi så en OLED-TV fra selskapet – altså med RGB-dioder – er ikke kjent. Det kan godt tenkes at de har funnet en tredje alternativ måte å produsere teknologien på.

Vet du hva som er siste nytt på TV-markedet?
Her finner du alt du trenger å vite om nye TV-er »

Holder kortene tett til brystet

På spørsmål fra Tek.no om hvorvidt disse planene stemmer eller ei, får vi ikke noe klart svar fra Samsung. Men de avviser heller ikke muligheten for at de kan satse på OLED i fremtiden.

Dette er svaret vi fikk fra Samsungs hovedkvarter:

« Selv om vi ikke svare på rykter eller spekulasjoner, er vi åpne for alle muligheter hvis det kan gi best mulig seeropplevelse for forbrukerne. Men dagens OLED må fortsatt undersøkes nøye for sin innbrenning- og levetids-problemer, påliteligheten av teknologien, og verdien det kan gi til forbrukerne når det gjelder TV-er.

I stedet har vi fokusert på SUHD-teknologien som vi mener er fremtidens TV. Våre SUHD-TV-er med Quantum dot-paneler bruker et holdbart skjermmateriale som gir utrolig bildekvalitet, blendende lysstyrke og mer fargeuttrykk enn noen andre TV-skjermer på markedet. Vi erkjenner at skjermteknologi vil fortsette å utvikle seg, og vi er glade for å lede an for TV-bransjen. »

Forhåpentligvis vil et eventuelt «comeback» av Samsung på produksjon av OLED komme forbrukerne til gode. Med flere konkurrenter på markedet vil forhåpentligvis prisen på teknologien synke.

Samsungs UHD-skjermer bruker kvanteprikker for å gi deg bedre lysstyrke:
Her kan du lese alt om hvordan teknologien fungerer (Ekstra) »

(KIlder: ETNews, Pulsenews, The Korea Times)

Les også
LG mister monopolet på OLED-paneler til TV-er
Les også
Samsung har droppet OLED, men skal konkurrere med sin egen teknologi kalt QLED
Les også
Samsung: OLED er ikke en del av vår TV-fremtid
Les også
LG + Bang & Olufsen = Trolig en kjempedyr OLED-TV
Les også
Dette blir bedre på de kommende OLED-TV-ene
Les også
Nå kaster de «bare» hver fjerde 4K-OLED-skjerm
Les også
Denne OLED-TV-en kan du «klistre» på veggen
Les også
Nå kommer Samsungs kurvede OLED-TV
annonse