Til hovedinnhold
Artikkel

Gi deg selv en utfordring, og bli en bedre fotograf

Her er fem prosjekter som vil gjøre deg bedre kjent med deg selv og kameraet ditt.

Shutterstock

Akam.no har en rikholdig samling artikler som har til sitt formål å gjøre deg til en bedre fotograf. I tillegg finnes også diskusjonsforumet som er befolket av kunnskapsrike brukere. De kan svare på de mest krevende spørsmål og hjelpe med de fleste problemstillingene en fotograf måtte bli utsatt for. Teori alene er imidlertid aldri nok. Fotokunsten, i likhet med mange andre ferdigheter, blir best utviklet gjennom øvelse og repetisjon. Den gamle klisjeen om at øvelse gjør mester gjelder i stor grad også her.

Ønsker du å forbedre deg som fotograf, må du altså ta flere bilder. Mange bilder. Hvor mange bilder må jeg ta for å bli god, tenker du kanskje? Jo, Ifølge den kjente fotografen, Henry Cartier-Bresson, var de første 10 000 bildene i en fotografs karriere også de verste. Hvor mange bilder har du i arkivet?

Vel, vi skal ikke diskutere hvorvidt 10 000 er det rette tallet, men vi kan bli enig om at øvelse må til. Det burde ikke være noe problem å ta mange bilder, det er tross alt vår favoritthobby. Men uansett hvor motiverte vi måtte være så kan alle oppleve en periode med stagnasjon, man føler seg litt lite motivert og vet rett og slett ikke hva man skal ta bilde av. Eller du befinner deg i den motsatte ende av skalaen og er så overveldet av nye motiver og inntrykk at du rett og slett ikke vet hvor du skal begynne.

Da kan det være en god idè å gi deg selv en utfordring i form av et fotoprosjekt. På denne måten vil du tvinge deg ut av komfortsonen og utvikle deg selv som fotograf. Som belønning vil du bli bedre kjent med ditt kamera, forbedre dine fotografiske ferdigheter og forhåpentligvis sitte igjen med et knippe gode bilder. Vi presenterer derfor denne listen med 5 steg mot et vellykket fotoprosjekt.

1. Definer begrensninger

Fotografi handler i stor grad om evnen til å se motiv og til å komponere objekter i en begrenset bildeflate.Absolutt alle motiv kan resultere i gode bilder, men det kan være nyttig å begrense seg til en spesifikk ting. Det virker kanskje mot sin hensikt å legge begrensninger på en kreativ prosess, men det vil skjerpe din konsentrasjon og trene ditt fotografiske øye til å se etter bestemte motiv og legge merke til ting du vanligvis overser. Begrensninger kan gå ut på en bestemt sjanger, teknikk eller kanskje begge deler.

Du kan eksempelvis bestemme deg for en spesiell sjanger eller motiv:

  • Ta kun portrettbilder (eller landskap, eller makro osv)
  • Velg en farge som skal være med på alle bildene du tar i perioden ( Et godt eksempel her: reisebilder fra Italia som alle har innslag av rødt)
  • Kun ta bilder av et bestemt objekt: biler, hester, skygger osv.
Bestem deg for en farge og la den dominere alle bildene. (Foto: Akambruker Kim74)

Du kan også begrense deg til en spesiell teknikk. Det vil tvinge deg til å tenke utenfor kjente rammer og være mer kreativ når du tar bilder, ikke minst blir du bedre kjent med hvordan innstillingene påvirker bildene du tar. Her er noen eksempler:

  • kun bruke analogt kamera (filmkamera)
  • Begrense seg til en brennvidde (f.eks et fast objektiv på 50 eller 35mm)
  • kun bruke blender f2 på alle bildene, eller lukkertid på 1/30
  • ta alle bildene i motlys

Du kan også begrense deg til et spesielt tema, for eksempel dokumentere livet til en person, et spesielt sted eller et arrangement.

Velg et tema og bruk bildene dine til å fortelle en historie. Foto: Akam-bruker Cato Osaland

Du kan gjerne kombinere kreative og tekniske krav til å lage en helt spesiell oppgave, bare pass på å ikke gjøre det for vanskelig for deg selv. Det kan gjerne være utfordrende, men fortsatt realistisk å gjennomføre.

2. Sett deg et mål

Antall bilder

Noe av det mest motiverende som finnes er mestringsfølelsen man får når et prosjekt er fullført. Forutsetningen for dette er selvsagt et klart definert mål. Start derfor med å bestemme deg for hvor mange bilder du skal produsere. Antallet er selvsagt avhengig av hvor lenge man ønsker å holde på og hvor vanskelig det skal være å fullføre. Du kan nøye deg med 10 bilder, eller lage en serie på 100.

Det viktigste er at du forplikter deg til et gitt mål og jobber bevisst mot å fullføre det. Poenget er å få deg ut til å ta bilder og utvikle deg som fotograf. Om du til slutt bare ender opp med ett virkelig bra bilde etter å ha fullført serien din, er det jo likevel verdt det.

Tidsbegrensning

Hvor lang tid skal du bruke på dette? Det har selvsagt sammenheng med ditt mål om antall bilder og hvor vanskelige krav du har stilt til deg selv. Her gjelder det å finne en avgrensning som gir deg en utfordring, men samtidig er gjennomførbar. Hvis tiden er for knapp kan det resultere i for mye stress slik at du mister motivasjonen og gir opp. Ikke la det skje!

3. Lag ditt eget prosjekt

La deg inspirere av eksemplene ovenfor og lag ditt eget prosjekt. Du kan gjerne kombinere flere krav for å gjøre noe helt spesielt. Her er det imidlertid greit å finne en balanse. Hvis prosjektet er for løst definert vil du ikke få den nødvendige stressfaktoren som motiverer deg til å ta bildene og fullføre. Samtidig må ikke begrensningene være så store at det blir veldig vanskelig å fullføre. Hvis du setter store begrensninger på bruk av teknikk, så gi deg selv litt mer tid eller tillat større kreativ frihet. Hvis du eksempelvis skal ta bilder hver dag i et år, kan det være greit å tillate full frihet både når det gjelder valg av teknikk og motiv.

Det viktigste er å fullføre. så start gjerne med et enkelt prosjekt med få krav. For eksempel:

«Ta 5 portretter med 50mm objektiv i løpet av 2 uker. »

Eller

«Ta 10 bilder av runde ting i nabolaget ditt på 1 uke»

Det med å gå rundt i nabolaget og lete etter runde ting virker kanskje litt tåpelig. Men det er en fin øvelse i å se etter motiv og former. Plutselig oppdager du ting i nabolaget ditt som du aldri har lagt merke til før, bare fordi du bevisst ser etter en spesiell form.

Selv velkjente omgivelser kan by på nye motiver når du bevist leter etter spesielle linjer eller former. Foto: Akambruker Pentaxen

Husk at prosjektarbeid skal være gøy. Sørg derfor for å velge noe som interesserer deg. Da blir det lettere å holde motivasjonen oppe. Det kan også være lurt å velge noe som du ønsker å bli bedre til. Da vil du oppleve at du blir bedre og bedre etterhvert i prosjektet, noe som er en veldig stor motivasjon i seg selv!

4. Del bildene med andre

Har du noen fotovenner kan det også være gøy å gjøre et prosjekt sammen. Dere kan enten samarbeide, eller utføre prosjektet hver for seg og deretter sammenligne resultatene. Det er alltid morsomt å se hvordan folk kan løse den samme oppgaven på helt forskjellige måter.

Ønsker du tilbakemeldinger underveis kan du bruke forumets seksjon for bildekritikk her på Akam. Er bildet en del av et større prosjekt kan det være greit å skrive litt om bakgrunnen for bildet. Skal du legge ut flere bilder om gangen kan det være lurt å lage egen tråd på forumet og ta med en beskrivelse av prosjektet.

Diskuter gjerne bildene dine med andre, det gir nyttige tilbakemeldinger og motivasjonFoto: Akambruker Slettamann

Når du har fullført et omfangsrikt fotoprosjekt kan en fotobok være en fin krone på verket. Da får du et håndfast bevis på fullført arbeid.

5. Bli med på fotofest

Synes du at det høres ut som en fin utfordring? Å komme igang er enklere enn du tror. Forumdeltakere har gjort det veldig enkelt for deg. Det blir arrangert en månedlig Fotofest på forumet der du kan bidra med dine bilder. Du bestemmer selv antall bilder og tema og har en måned til å fullføre. Det gir en motiverende forpliktelse og oppmuntring i form av sosial kontakt med andre forumdeltakere. Bli med!

Her kan du sjekke ut Fotofesten som foregår på forumsidene.

Lykke til!

annonse