Artikkel

Virtualisering på HP-servere

Introduksjon

Maskinvarevirtualisering med HP VPAR

Virtualisering er tilgjengelig på en rekke forskjellige måter. Den vanlige formen på x86-plattformen er at man gjerne virtualiserer gjennom en applikasjon som legges på topp - eksempelvis VMware, Xen, Virtuozzo eller Virtual PC. Dette har vært vanlig praksis uansett om man har bygget maskinen selv eller kjøpt en anerkjent merkeserver.

De største serverleverandørene har imidlertid også bygget sin egen form for virtualisering, som gjerne er knyttet opp i mot et selvutviklet operativsystem.

Hos Sun tilbyr man applikasjonsvirtualisering ved hjelp av såkalte "Containers", der man avgrenser applikasjonene til sin egen lille, låste verden med lokal konfigurasjon av nødvendige OS-innstillinger. Dette er bygget inn direkte i operativsystemet Solaris (også utviklet av Sun). FreeBSD har en lignende variant som heter "jail" og som forståelig nok ikke er like brukervennlig med tanke på konfigurasjon.

IBM har også utviklet sitt eget operativsystem, AIX. "Big Blue" var den første som begynte å eksperimentere med virtualisering i sin tid på 60-tallet og utviklet sin egen teknikk, spesielt beregnet på stormaskin. I dag leverer selskapet bokser med hardwarevirtualisering med støtte både for AIX og Linux.

Dersom du vil ha mer bakgrunn om emnet virtualisering anbefales denne artikkelserien:

Andre artikler om virtualisering:

Prøv også vårt søk for andre artikler relatert til emnet virtualisering:

Hewlett-Packard er en av de virkelig store leverandørene på servere og kniver side om side med Dell, IBM og Sun om kundene. Selskapet har i stor grad adoptert x86-arkitekturen, representerer selve kjernen i Itanium-miljøet, men utvikler også sitt eget operativsystem med virtualiseringsegenskaper.

Det er de tyngre serverseriene (HP 9000) til HP som har støttet virtualisering. I løpet av det siste året har imidlertid også lettvektere i Integrity-serien fått støtte for virtualisering gjennom HP-UX og såkalte vPar.

Serverarkitektur hos HP

HP er et selskap som tilbyr et enormt utvalg av produkter og tjenester. Gjennom tiden har selskapet vært med å utvikle ny teknologi, der noe har dannet grunnlaget for egne produktserier - eksempelvis HP-UX, RISC, osv. Etter 2000 har imidlertid selskapet hatt en del utfordringer på visse områder grunnet stadig større ønske om internasjonal standardisering. Både RISC og Itanium er prosessorarkitektur som av mange vil karakteriseres som nisjer, men dette blir et definisjonsspørsmål.

Når vi snakker om virtualisering med HP, kan man raskt gå langt utover maskinvaren og dra inn alle mulige ressurser som finnes i bedriften - fra administrative prosesser til nettverk og lagring. I denne artikkelen vil vi konsentrere oss om servere.

I dag tilbyr HP i all hovedsak tre servertyper:

  • Servere basert på x86-arkitektur (AMD/Intel)
  • Servere basert på IA-64 (Intel Itanium) 
  • Servere basert på PA-RISC

Virtualisering på x86-maskinene følger den teknologi som er tilgjengelig på disse plattformene fra tredjepartsleverandører. Intels virtualiseringsstøtte, som bygges inn ved hjelp av nye instruksjoner i prosessoren, er allerede lansert, mens AMD kommer for fullt til neste år med dette. I tillegg trenger man en eller annen styringsprogramvare som VMware eller Xen. I utgangspunktet kan all virtualisering på x86-plattformene regnes som mindre sofistikert enn det som finnes direkte fra HP og IBM - da integrert både i maskinvaren og operativsystemet.

HPs virtualisering partisjonerer på maskinvarenivå og har vært tilgjengelig gjennom såkalte nPar og vPar på Unix-maskiner. Poenget med disse er at nPar deler maskinvaren inn i uavhengige seksjoner, mens vPar lager programvarepartisjoner der man kan dele den samme maskinvaren.

Fordelen med maskinvarevirtualisering er mange, men kan gjerne begrenses ned til tre stikkord: stabilitet, ytelse og funksjonalitet. 

HP har, naturlig nok, satset mest på å bygge inn sin egen virtualiseringsteknologi mot PA-RISC, men i fjor ble både nPar og vPar også tilgjengelig for Itanium-maskinene. Fordelen med Itanium er at den også støtter Microsoft Windows, i tillegg til HP-UX, Linux og OpenVMS. Dette gjør bruksområdet betydelig bredere og man når ut til flere kunder.

Logisk sett kan man altså dele inn én prosessor i flere vPar og slik sett kjøre flere systemer på én maskin - noe som naturligvis er selve poenget med virtualisere.

Virtualiseringsstrategien

Strategisk syn på virtualisering

Maskinvarevirtualiseringen til HP er som nevnt sterkt bundet opp til HP-UX. På systemer i Integrity (Itanium) og 9000-serien lager man virtuelle partisjoner med vPar der man installerer forskjellige operativsystemer.

Som på alle andre virtualiseringsplattformen, tildeler man ressurser til de ulike virtuelle systemene. Dersom du kjører HPs Workload Manager kan du imidlertid dynamisk tildelte ressurser basert på servicekrav. Man kan eksempelvis sette krav til en viss responstid på en databaseapplikasjon og la virtualiseringsmotoren dynamisk tildele ressursene slik at kravet hele tiden er innfridd. På denne måten slipper man å låse et visst antall prosessorkjerner eller minne til én partisjon på bakgrunn av et "peak"-behov.

Med verktøy som Workload Manager kan man også sette det opp slik at kundene kun betaler for den kapasiteten de benytter. Denne programvaren er videre integrert med Systems Insight Manager (masinvareadministrasjon) som er en del av velkjente HP OpenView.

Både Itanium- og PA-RISC-arkitekturen samt brikkesettene støtter altså maskinvarevirtualisering i HPs rammeverk. I tillegg til maskinvaren kan man dra inn selskapets Virtual Server Environment, som ikke er et enkeltprodukt, men mer en fullstendig verktøykasse for servere som kjører en kombinasjon av HP-UX, Linux og Windows.

  • nPar: elektriske isolerte partisjoner
  • vPar: logiske separerte partisjoner 
  • iCap, TiCAP: verktøy for "Capacity On Demand"

Ved hjelp av verktøy som OpenView, Workload Manager Process Resource Manager og Secure Resource Partitions styrer man ressursene og setter opp regler for hvordan de virtuelle serverne skal oppføre seg. Hovedtanken hos HP er uansett at dette ikke skal bindes opp i et teknisk perspektiv, men mer mot reelle, dynamiske applikasjonskrav og krav til responstider - noe som gjerne kan refereres til som en slags målrettet arbeidsfordeling.

HP har en rekke tradisjonelle verktøy, som ikke nødvendigvis er bundet opp til virtualisering, som naturligvis også kan brukes på de virtuelle systemene. Man kan vel kanskje si det slik at HP ikke har vært spesielt opptatt utad av virtualiseringen som teknologi, men mer som et genrelt verktøy for å øke effektiviteten på serverne. Dette har også ført til at selskapet strengt tatt ikke har noen unik virtualiseringsfunksjonalitet på sine plattformer sett fra et teknisk ståsted. HPs styrke kommer altså først og fremst til syne på prosess- og integrasjonssiden - en strategi som kan gå begge veier hos kundene.

Konkurransesituasjonen og fremtiden

OpenView er et av HPs fremste verktøy

Den største konkurrenten til HP på servere og tjenester er definitivt IBM. Servere isolert sett kan man gjerne også dra inn Dell og Sun, men siden virtualiseringen gjerne drar med seg andre typer tjenester og krav til adminsitrasjonsverktøy, vil IBM bli den naturlige konkurrenten.

Dersom vi skal sammenligne HP og IBM, vil ikke sammenlikningsgrunnlaget først og fremst gå på virtualiseringsteknologien, men mer på den tekniske plattformen som ligger i bunn. På maskinvarevirtualiserte løsninger hos IBM er det Power-arkitekturen som gjelder. Hos HP er det som tidligere nevnt PA-RISC eller Itanium som kjører "showet". Spørsmålet som mange i industrien har spurt seg er om HPs prosessorplattformer faktisk vil overleve de neste fem årene.

Skepsisen er spesielt bundet opp til Itanium-prosessoren fra Intel, som flesteparten har karakterisert som en flopp helt siden lanseringen. Overpris, utsettelser og krav til spesiell programvare samt manglende muskler til å dytte igjennom en "ny" industristandard har vært lite gunstige kombinasjoner for IA-64 - selv om Intel og HP stadig vekk har lovprist arkitekturen taler tallene for seg. En del artikler rundt Itanium-utfordringene finner du her:

Ifølge en studie utført av Gabriel Consulting spås HP på vei ut av Unix-markedet i løpet av en fem-års periode Dette til tross for andreplass på kundetilfredshet bak IBM. På den annen siden påstår imidlertid IDC at Itanium-arkitekturen vil ha merkbar vekst i tiden fremover.

HPs situasjon på virtualiseringsfronten er dessverre preget av stor leverandøravhengighet av Intel på IA-64 samt lite tilfredsstillende konkurransedyktig vekst på PA-RISC-segmentet. I praksis betyr dette at HP har en rekke utfordringer som de må løse. I all hovedsak er det nok kun snakk om å sette sammen serverporteføljen på en bærekraftig maskinvareplattform, men med en potensielt vaklende Itanium-arkitektur kan dette by på utfordringer. Selskapet har forpliktet seg til Itanium og vil nok fortsatt måtte kjøre dette løpet i mange år fremover, men noen industristandard blir den neppe med dagens utvikling.

OpenView og alle de andre verktøyene fra HP har skaffet seg et unikt, godt renomé i serverbransjen og det er nok her selskapet bør fokusere sine krefter for å vinne kunder fra Dell, IBM og Sun.

HP representerer et glimrende alternativ  og har stort sett god kundetilfredshet å vise til. Selskapet har gode x86-servere, men virtualiseringsbiten på PA-RISC og Itanium kan være på ustødig grunn avhengig av hva som skjer med disse prosessorarkitekturene fremover. 

Så lenge man skal kjøre virtualisering er nok kanskje det sikreste kortet hos HP å satse på en eller annen x86-server med VMware og OpenView. På denne fronten vil det også skje mye fra AMD og Intel i tiden fremover, noe som burde gi HP gode sparringspartnere.

Les også
Ta i bruk virtualisering nå! (del 1)
Les også
Virtualiseringsfokus på OpenWorld
Les også
SWsoft utvikler virtualisering for Power
Les også
Power6 på 5 GHz kan telle til 10
Les også
Virtualisering gir mange fordeler (del 2)
Les også
Intel selger "Montecito"-servere
Les også
Mac-virtualisering kjører Vista
Les også
Virtualisering gir mange fordeler (del 1)
Les også
Forbereder stor Itanium-oppgradering
Les også
VMware utvider virtualisering for Mac OS X
Les også
Power6 bryter 4 GHz-grensen
Les også
Endelig Itanium "Montecito"
Les også
Sun, virtualisering og fremtiden
Les også
Power-virtualisering bak kulissene
annonse