Til hovedinnhold
Artikkel

Virtualisering gir mange fordeler (del 1)

Introduksjon

Virtualisering er på vei stort sett inn i alle deler av IT-industrien. Begrepet har vært grundig innarbeidet i stormaskinmiljøet i flere tiår, mens det først og fremst er VMware som har dominert all annen form for virtualisering. I løpet av de to siste årene har maskinvarevirtualisering basert på stormaskinteknologi også blitt tilgjengelig til SMB-priser og nylig har både Intel og AMD også annonsert støtte for slik teknikk direkte i sine prosessorer.

Det finnes titalls forskjellige virtualiseringsløsninger som hver og en fortjener en presentasjon. Denne artikkelen vil imidlertid forsøke å kutte flest mulig over én kam og se på direkte fordeler og ulemper både fra et økonomisk- og teknisk perspektiv.

Hva kan du i bunn og grunn egentlig oppnå med å virtualisere ditt eget og eventuelt kunders driftsmiljø?

Tekniske fordeler

Herlige tekniske fordeler

I et driftsmiljø er man konstant avhengig av å vurdere potensielle feilkilder for et eventuelt driftsavbrudd. Virtualisering kan på mange måter ansees som enda en komponent man må feilsøke på. Den ekstra feilkilden veies imidlertid i mange tilfeller opp i form av funksjonalitet og fleksibilitet som gjør driften enklere, noe som til syvende og sist allikevel kan føre til generelt høyere opptid. Avhengig av virtualiseringsmetodikk, kan man også få betydelige flaskehalser i systemet, blant annet siden flere operativsystemer vil kjøre samtidige operasjoner mot én enkelt komponent.

På en eller annen måte kan virtualisering nesten alltid benyttes til å gjøre din tekniske hverdag enklere og du kan ende opp med et mye mer strømlinjeformet samt effektivt system. Samtidig finnes det flere avanserte former for virtulisering som ganske enkelt gjør det kult, utfordrende og gøy å jobbe med.

Her kommer en liten liste over bare noen av fordelene du kan oppdage:

Installere et komplett system på sekunder

Du kan sette en server med sitt eget operativsystem, nettverksenheter, disk og andre komponenter i drift på sekunder eller minutter. Et grafisk grensesnitt eller kommandolinje gjør at du raskt kan opprette virtuelle systemer uten å måtte sjekke med økonomiavdelingen først om det er greit å investere i en ny server. 

Trenger du en utviklingsserver bare for en uke? Ikke noe problem - opprett den og slett den som en vanlig fra på systemet når du er ferdig med prosjektet. Eventuelt kan du skru opp ressursene og tildele maskinvarekomponenter som gjør den rustet for produksjon.

Responsgaranti på applikasjonene

Oppgradere til flere prosessorer og mer minne uten å måtte ta ned serveren og applikasjonene

Har du noensinne opplevd at serveren ikke har mer kapasitet fordi du har for mange brukere eller for mye trafikk? Med virtualisering kan du tildele flere prosessorer og minne i fart slik at applikasjonene til enhver tid har de ressursene som trengs for å få tilfredsstillende responstid.

Kjører kundene tunge transaksjoner på natten eller tar loggroteringen for mye kraft? Lag et script som skrur opp CPU-kraften i det aktuelle tidsrommet slik at du til enhver tid har et harmonisk system med ideell last.

Forutsigbar garanti for ressurser  for all programvare

Har du servere der irriterende prosesser tilsynelatende har en tendens til å sluke all CPU-kraften uten egentlig å utføre noe som helst? Dette kan du løse ved ved å virtualisere applikasjonen med en maksimumsverdi for CPU-time, minne eller alle mulige andre parametere.

Dersom du ønsker at databaseserveren skal ha mer ressurser enn applikasjonsserveren er dette fullt mulig å styre både på operativsystem- og mellomvarenivå. Ved å lage egne ressursprofiler for ulike typer programvare kan du garantere responsen på et system. Med avansert ressursstyring kan du også endre styringsverdiene underveis avhengig av lastbildet.

Enklere administrasjon, høyere fleksiblitet

Farvel, fysisk administrasjon (nesten)

Lei av å måtte gå på serverrommet for den minste ting eller kanskje begynner du å få hetta av alle KVM-kablene? Alle virtualiseringsløsninger med respekt for seg selv tilbyr kraftige administrasjonsmuligheter som lar kundene utføre de tradisjonelt fysiske oppgavene i enten et webgrensesnitt, en standard applikasjon eller et shell (eventuelt alle). 

Ulike former for omstart, gjenopprettelse av sikkerhetskopi og tilbakerulling kan enkelt gjøres over nett så lenge du har tilgang igjennom brannmuren. Flere løsninger kommer også med sitt eget API som gjør at du kan integrere din egen portal med kommandoer som utfører lavnivåkommandoer på virtualiseringslaget.

Kan være nøkkelen til stabilitet

Et operativsystem er avhengig av stabiliteten til maskinvaren. Ved å legge på et virtualiseringslag, så kan dette uansett skape en ekstra komponent som vil bli en potensiell feilkilde - ihvertfall dersom man sammenligner med en tradisjonell server der én enkelt maskin er lik ett enkelt operativsystem.

Det finnes virtualiseringsprogramvare som du kan legge som et lag over flere forskjellige fysiske maskiner og slik sett bygge opp et cluster av servere. Videre er det også mulig å flytte virtuelle maskiner i løpet av den tiden det tar å kopiere dataene over linja - eksempelvis fra en fysisk lokasjon i USA til en annen fysisk lokasjon i Norge.

Enkelte former for stormaskinvirtualisering finnes tilgjengelig på maskinvare til en fornuftig pris som har er et stort antall RAS-finesser (Reliability, Availibility, Serviceability) og slik sett også er gunstig for et stort stabilitetsbehov.

Stabilitet kan defineres på mange måter, men dersom man har som utgangspunkt fra en kundes ståsted vil til og med treg respons kunne regnes nesten på lik linje med nedetid. Dersom man tar med i vurderingen at virtualisering gir betraktelig høyere grad av fleksibilitet og funksjonalitet rundt ressursstyring og feilsøking, vil man raskt se at totalbildet for stabilitet kan ha høyere potensiale på en virtuell plattform enn en fysisk, dedikert maskinvareplattform.

Bruk virtualisering riktig for mer presis drift

Høyere datasikkerhet når virtualisering benyttes på riktig måte

Dersom virtualiseringen går via en slags "Hypervisor", og argumenterer med at dette er et såkalt "single-point-of-failure", men dersom denne kan gjøres redundant har man allikevel unngått problemet. På paravirtualisering går systemkall direkte ned i én enkelt kjerne der man har bygget inn sikkerhetsfunksjonalitet som standard distribusjoner av operativsystemet ikke har.

Ettersom store deler av sikkerheten ligger på ett enkelt lag, er det enklere å gjøre jobben for en systemadministrator. Et godt poeng er det at dersom jobben ikke gjøres skikkelig, kan man være ille ut å kjøre.

Vanligvis utgjør en applikasjon en mindre trussel mot det generelle driftsmiljøet dersom den er adskilt på en egen partisjon eller operativsystem. Siden separasjon av applikasjoner representerer mye av grunntanken i virtualisering, kan man dermed argumentere ganske sterkt for at et virtuelt miljø øker både data- og driftssikkerheten på mange måter - til tross for at nye potensielle feilkilder innføres.

Ikke nødvendigvis høyere ytelse, men mer riktig ytelse

Det er ingen hemmelighet at virtuelle systemer kan merke enorme flaskehalser fordi systemkall må oversettes eller titalls operativsystemer aksesserer samme maskinvarekomponent (eks. en harddisk). Fordelen er imidlertid at man, med riktig styringsprogramvare, kan gi garanti for de ressurser en kunde eventuelt måtte få på sin applikasjon. Siden "dårlig ytelse" nesten alltid er forbundet med en eller annen forventning som ikke oppfylles, kan du dermed bestemme hvilken ytelsesprofil en applikasjon eller et operativsystem skal ha på forhånd og slik sett aldri oppleve det brukeren vil referere til som "dårlig ytelse".

Dersom du skulle komme i den situasjonen at du trenger et system som virkelig trenger å "spytte data", er det ikke noe verre enn  å skalere opp maskinvaren til behovet og bruke virtualisering på de stedende som er riktig. I mange tilfeller vil du kunne dedikere hardwareressurser til et virtuelt system og med enkelte former for maskinvarevirtualisering vil du ikke få noen ytelsessvikt på dataoverføringsbiten. 

Virtualisering er i mange miljøer direkte forbundet med dårlig ytelse, men dette er en  myte som bør avlives med det enkle faktum at systemadministratorer benytter verktøyet på fullstendig feil måte enten på grunn av dårlig planlegging eller manglende kompetanse.

Les også
Ta i bruk virtualisering nå! (del 1)
Les også
Styr all virtualisering fra ett grensesnitt
Les også
Virtualiseringsfokus på OpenWorld
Les også
SWsoft utvikler virtualisering for Power
Les også
Power6 på 5 GHz kan telle til 10
Les også
Mac-virtualisering kjører Vista
Les også
Virtualisering på HP-servere
Les også
Sun, virtualisering og fremtiden
Les også
Power-virtualisering bak kulissene
annonse