Tek.no

Artikkel

Disse skosålene har sin egen app

Hva i alle dager er vitsen, tenkte vi. Se om vi ble overbevist.

Kurt Lekanger, Tek.no
Kurt Lekanger
26 Des 2015 06:00

Få ting er vel verre enn å fryse på føttene – og siden vi tross alt lever i Norge er risikoen for å bli kald på føttene forholdsvis stor.

Undertegnede trives best i minst 25 plussgrader, og gleden var derfor stor da en pressemelding om en varmesåle som kunne styres fra en mobilapp dukket opp i innboksen. Skulle jeg endelig slippe å fryse?

Startet som Kickstarter-prosjekt

Digitsole er navnet på sålene, som opprinnelig startet som et Kickstarter-prosjekt. Nå har den franske produsenten lansert en ny versjon av sålene, som de kaller The Warm Series, i mer enn 21 land over hele verden.

Digitsole er ganske høye bak, og passer best i litt høye støvler.
Kurt Lekanger, Tek.no

Elektriske varmesåler er ikke noe nytt, men det som er spesielt med Digitsole er at du kan justere varmen via en app på mobilen din. Mange av de andre sålene som er på markedet styres via en trådløs fjernkontroll.

Enkle å bruke

Før du kan bruke sålene må du klippe til tuppen av sålen slik at sålen passer i skoene dine. Du får sålene i flere ulike størrelser. Sålene lades opp via en MicroUSB-kontakt som sitter under et lite gummideksel på siden av sålene, og det følger med en splittkabel som lar deg lade begge sålene samtidig.

Når du har skrudd på sålene og paret dem med mobiltelefonen, kan du skru av og på varmen via den tilhørende appen. Du kan justere temperaturen mellom 20 og 45 grader, men kommer du over 40 grader får du en advarsel om at det kan føles ubehagelig.

Ladekontakten og av/på-bryteren sitter under en liten gummiluke.
Kurt Lekanger, Tek.no

Varmeelementene sitter i fronten av sålen, og det er altså ikke hele foten som varmes opp. Selv om vi skrur på ganske høy varme, føles ikke foten veldig varm – men det skal den visst ikke heller. Poenget er at du ikke blir kald på føttene – selv om det er kaldt ute. Tar du ut sålene kjenner du at de er gode og varme foran.

Sålene er ganske høye bak, siden de tross alt inneholder et oppladbart batteri. De egner seg derfor best til litt høye støvler.

Skritteller

I tillegg til å holde føttene varme, inneholder sålene også sensorer som gjør det mulig å måle blant annet tilbakelagt distanse, antall skritt og kaloriforbruk.

Skrittelleren aktiveres i Digitsole-appen, hvor du kan velge å spore enten en innendørs eller utendørs aktivitet. Velger du utendørsaktivitet brukes i tillegg GPS-en i telefonen slik at du kan se alle aktiviteten dine på et kart.

Sålene har IPx6-sertifisering, som betyr at de er vanntette. Ifølge produsenten skal det gå greit om du tråkker i en vanndam og får vann i skoene.

Batteritiden er oppgitt til seks timer, og sålene skal tåle å lades opp minst 500 ganger.

Undertegnede har brukt sålene litt, og synes de fungerer bra. Men de egner seg ikke så godt til å ha i skoene hele tiden, siden du må ta dem ut for å få skrudd dem av – hvis ikke vil de fortsette å bruke litt strøm mens de kommuniserer med telefonen via Bluetooth (selv om du har skrudd av varmen). Og sålene er som nevnt ganske høye, noe som gjør at du bør ha litt romslige støvler til dem – hvis ikke kan det bli trangt, og skoene kan «kippe» litt siden hælen kommer høyere opp inni skoen enn den normal skal.

Vi tipper sålene fungerer best for friluftsformål – for eksempel i slalåmstøvler eller fjellstøvler, eventuelt om du kjører motorsykkel i kulda. Men vi synes prislappen på i underkant av 2 000 kroner er litt i stiveste laget.

PS! Etter at vi var ferdig med testingen, fikk vi beskjed fra Digitsole om at sålene måtte tilbakekalles på grunn av en feil som gjorde at de noen ganger kunne bli for varme. Feilen vil rettes i neste versjon av sålene, som kommer i 2016.

Vi har flere tips om nyttige duppeditter du kan ta med på tur:
Se listen over utstyret som gir deg det lille ekstra på skogsturen »

Les også
Slik passer du på mobilen i kulda
Les også
Er Netgear AirCard 790 den råeste ruteren for mobilt bredbånd?
Les også
Denne gir nettbrettet en skikkelig joystick
Les også
Ladekoffert til GoPro
Les også
Smarte strømkuber
annonse

Les også