Til hovedinnhold
Artikkel

Dette er de styggeste web-sidene noensinne

Web-en feirer 25-årsjubileum i år, husker du disse web-sidene?

Anders Brattensborg Smedsrud

Webben fylte 25 år tidligere år, noe vi har dekket behørlig i løpet av året som har gått.

Slik ble verdens første web-side til:
Krevde et spesialutviklet program som like gjerne kunne gått på dynga (Ekstra) »

Før året er omme vil vi by frem et utvalg Internettsider som garantert sender deg ned «memory lane» og frisker opp minnene om grufulle design så vel som å fortelle historien om hvordan webben har gått fra å være en strabasiøs rakkerunge hvor alt var lov, til å bli en proff arena for selskaper til å vise seg frem og for oss alle å finne underholdning og urovekkende mengder tidsfordriv.

Verdens første web-side.

I begynnelsen var Internett langt fra noen underholdningsportal, men heller et ganske traust sted med kun statisk tekst på hvit bakgrunn – som illustrert her med intet mindre enn verdens aller første Internettside.

Etter hvert som massene begynte å strømme til Internett, ble teknologiene som sørget for å live opp nettsidene, og som vi alle har et forhold til i dag, et faktum. Først kom .gif-animasjonene.

Startet i det små

GIF-formatet fikk virkelig sitt gjennombrudd med Internett. Grunnen til det er at bilder som lagres i GIF-formatet tar utrolig liten plass, kan ha gjennomsiktig bakgrunn og ikke minst at de kan animeres. Dette var en gudegave til Internettfolket, som var utsultet på litt liv og røre på skjermen sin. Desverre, og som vi skal se av nettsidene under, kunne det bli i overkant mye når selvutnevnte webmastere over natta fikk en hel gavepose med morosaker å stappe inn på siden sin.

De virkelig kule kunne driste seg til svart bakgrunnsfarge og flamme-animasjoner, mens mange aldri kom lenger enn å klistre opp et «Under Construction»-skilt på hjemmesiden sin før de ga opp hele greia.

Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør

Etter hvert som verktøykassen til hobbywebdesignerne ble større, gikk det nærmest sport i å vise at de kunne bruke alle verktøyene. Slik ble vi besøkende stadig oftere fanget av rullende overskrifter, gif-animasjoner, animerte bakgrunner, blinkende tekst og ikke minst; bakgrunnsmusikk som automatisk startet å spille når vi besøkte siden.

denne siden får du en svært god oppsummering av hvordan mange Internettsider så ut på slutten av 90-tallet, og gode forklaringer på hvorfor det var som et selvskudd å regne å benytte dem alle sammen på én gang.

Verdens verste Internettside? Det kan ikke være langt unna, men om du har en bedre, som er helt oppriktig ment, sleng den inn i kommentarfeltet!
home.mcom.com:home:welcome.

Internett kunne ikke vært det samme i dag uten Microsofts nettleser Internett Explorer – på godt og vondt.

I dag er nettleseren fortsatt omdiskutert, men på tidlig 2000-tallet, da den akkurat hadde frarøvet Netscape nettlesermarkedet ved å bli standardnettleser i Windows, var de kritiske røstene enda skarpere.

Passende nok er en av tidens anti-Internet Explorer-nettsteder fortsatt aktivt og fungerer også som en leksjon i webdesign før teknologier som CSS kom på banen og revolusjonerte webdesignen.
Han fant opp CSS og jobbet med utviklingen av selveste Internett:
Les vårt intervju med Håkon Wium Lie (Ekstra) »

Denne anti-Internet Explorer-siden har en sterk måte å bruke animerte flammer på.

DPgraph.com kan virke overveldene på enhver som beveger seg inn for å se hva matte- og fysikkgenier anno 1997 kunne få til med et websideprogram på tiden. Det er likevel ikke før vi kommer til neste Internettside det blir virkelig interessant.

DPgraph.com holder fortsatt koken i 2014.

DPgraph.com var kanskje ikke så voldsom når en tenker på at gærne forskere stod bak. Verre blir det når vi nå nærmer oss kreasjonene til en gjeng religiøse webutviklere som ikke har vært redde for å ta skaperens fulle verktøykasse i bruk for å lage et egnet hjem for herren i Internetthimmelen. Vær oppmerksom på at personer med hjertesykdom eller epilepsi bør tenke seg om før siden åpnes i all sin prakt på 27-tommeren. Legg merke til Word-Art-overskriften som skriker 1999, samt nettleseranbefalingen.

For å komme inn porten og oppleve innsiden best mulig bør du ha Internet Explorer fra Jesu tid.
Space Jam fra 1996 var et syn på tiden.

En side mange kanskje vil dra kjensel på er Space Jam, en promoside for filmen med samme navn som premierte i 1996 – på tiden Internett hadde begynt å ta av. Her er bruker av bakgrunnsteksturer akkurat passe forstyrrende, og gif-animasjonene var fortsatt så nye og spennende at vi alle måpte da vi besøkte siden første gangen.

Teknologien som overopphetet både PC-er og hoder

Hadde det bare vært så vel at vi slapp unna med bevegelige .gif-animasjoner, rullende velkomsttekster og smakløse bakgrunnsteksturer, men ikke før vi hadde vendt oss til dette stod en annen teknologi på trappene, nemlig Flash.

Flash kom som er farsott på begynnelsen av 2000-tallet og har sannsynligvis en stor del av æren for din godt utviklede tålmodighet i dag. Teknologien brukes i dag til animasjoner, nettspill og videostrømming på nett. Det gjorde den da den kom også, men den store forskjellen var lastetidene. Det kunne ta evigheter å laste en nettside i seg selv, men enda verre ble det da de trendy velkomstsidene, eller splash-sidene slo inn over Internett.

En god velkomstside inneholdt på slutten av 90-tallet ofte en lengre og ganske massiv flash-animasjon som det var obligatorisk å se, hver gang. De var kanskje teknisk imponerende, men i stedet for å imponere de besøkende strakk de i de aller fleste tilfellene ventetiden over streken for stakkarene med modem og dyrt Internett-abonnement, som dermed unnlot å returnere. De smarte husket etter hvert direktelenken til favorittnettsidens innhold, men mange tenker nok fortsatt med gru tilbake til fremdriftsindikatoren som sneglet seg fremover mens tellerskrittene løp løpsk.

Mens det i senere tid nærmest har gått sport i å mislike Flash, var teknologien sårt tiltrengt på tidlig 2000-tallet. De ellers så kjedelige og statiske nettsidene ble piffet opp ved hjelp av animasjoner og lyder. Flash var også den første teknologien som i større grad inviterte brukerne med til å interagere med innhold på siden. Resultatet av Flash, uavhengig av status i dag, ble et mer sprudlende Internett.

Flash gjorde det utrolig lett å lesse på med interaktive effekter, noe nettsiden IndustrialPainter er et levende bevis på den dag i dag. Levningen har klart bragden å få viftene på undertegnedes datamaskin til å gå helt bananas, noe som ellers aldri skjer. Webdesigneren burde få honnør for å ha implementert autoavspilling av musikk, animert «Enter»-knappen så den nærmest flykter fra musepekeren din, husket på den rullende teksten og samtidig ha gått for en velkomstside anno 1999 med intro-film. Selv den tidstypiske besøkstelleren er på plass, så gjør deg klar for en reise til like etter årtusenskiftet før du klikker på lenken – og demp for all del lyden i hodetelefonene.

Industrial Painter.

Flere tilbakeblikk

90- og 2000-tallet har gitt oss så mange sprø Internettsider at vi ikke kan skrive om alle, men vi legger likevel inn noen av våre favoritter, med linker til de som fortsatt er aktive, slik at du selv kanskje kan la nostalgien skylle over deg mens du gleder deg over utviklingen vi har sett de siste årene.

I 1996 var Internett i seg selv en atraksjon og måtte selvsagt hedres med en offline-messe.
Flash-introen for You've got Mail-siden må oppleves. Her kunne fan av filmen også snoke i hovedpersonenes epost-korrespondanse.
For å få oppdateringer til Windows ble du helt til Vista-tiden tvunget innom Microsofts webområde – i Internet Explorer.
Fan-sider dukket opp som banan-fluer sammen med Internett. Denne, om Robert De Niro, inneholder i dag en del løpske lenker til skadevare, så let den opp på eget ansvar.
Hvem har vel ikke hørt om gale, norske, arngren.net? Langt felre enn de som har handlet der ville vi tro. Skjermdumpen er fra 2005, men et besøk på nettsiden i dag gir samme opplevelse da skjermen din proppes full av gif-animasjoner. Siden er pyntet i anledning julen. Hvor mange juleanimasjoner får du øye på?
Pepsi var med sin 1996-webside raskt på plass ute på webben. Siden kom i to versjoner. Én som krevde Flash og bød på interaktivitet, og én for de som ikke hadde tid til å beundre tøffe men tunge animasjoner.

Noen ganger går ikke alt som planlagt:
Da er det godt at Internett kryr av morsomme 404-sider (Ekstra) »

annonse