Til hovedinnhold
Artikkel

På iPhone X-jakt i utlandet – lønner det seg?

Prislappen forteller ikke hele historien.

Jan Ovind, VG / Don Emmert, AFP

Nordmenn flest er rike, og smarttelefonen har etterhvert blitt manges bestevenn. Da gjelder det å ha det aller siste og beste, men jammen vil ikke mange av oss måtte gå en runde med oss selv før vi hopper på Apples nyeste toppmodell, iPhone X.

Med en heftig prislapp på 12 690 kroner for 256GB-modellen er det enkelte av våre lesere som har begynt å pønske ut kreative måter å tilegne seg telefonen til lavere pris.

For, nordmenn er også reiseglade, så hvorfor ikke slå to fluer i en smekk og kjøpe iPhone X utenlands? Det er et spørsmål mange stiller seg, vel vitende om at elektronikk gjerne er billigere utenfor Norge.

Men, hvor mye sparer du egentlig dersom du plukker med deg en iPhone X utenfor kongeriket? Vi har satt opp et regnestykke for nordmenns favorittdestinasjoner, altså New York, London, Berlin og Svinesund.

Så mye sparer du

iPhone X fra New YorkiPhone X fra StorbritanniaiPhone X fra TysklandiPhone X fra Svinesund
Ordinær pris ink. moms/skatt:9873,-11963,-12355,-12977,-
Salgsskatt/moms utgjør:805,-1999,-2023,-2639,-
Tot. kostnad før norsk import:9873,-9964,-10332,-10338,-
Norsk moms (25 %):2468,-2491,-2583,-2584,-
----
Totalkostnad ferdig importert:12341,-12455,-12915,-12992,-
Total besparelse:349,-235,--225,--302,-
iPhone X er både lekker og smekker, men koster så mye at enkelte vurderer å kjøpe den i utlandet. Det lønner seg ikke alltid, viser våre utregninger.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som du ser av regnestykket vårt er det slettes ikke alltid det lønner seg å kjøpe en iPhone X i utlandet. En storby-weekend til Berlin blir et tapsprosjekt uansett hvordan du vrir og vender på det, og det lønner seg heller ikke å «harryhandle» iPhonen på grensa.

Et besøk i Apple Store i London gir deg imidlertid en totalgevinst på 235 kroner, men vi vil påstå vinninga fort går opp i spinninga når du tar med i betraktning at du kanskje også trenger en norsk lader. Britene opererer dessuten med kun to år reklamasjon på elektronikk, mot fem år i Norge.

I tillegg har vi heller ikke tatt med gebyret som selskapet som håndterer refunderingskravet ditt (for eksempel Global Blue) mest sannsynlig trekker fra før du får penger utbetalt.

Spar «mest» ved å reise lengst

Det er nordmenn på tur over Atlanteren som kan spare mest. Men, som du ser av vår utregning kan du ikke bare regne om Apple Store-prisen til norske kroner. På toppen av denne kommer nemlig en såkalt «sales tax». Denne varierer mellom fra stat til stat, og ligger i de fleste tilfeller på mellom fire og åtte prosent. For iPhone X utgjør denne 805 kroner dersom du kjøper i Apple Store i New York, som er weekend-destinasjon for flere og flere nordmenn.

1149 dollar tilsvarer 9068 kroner, men det er uten amerikansk salgsskatt og før telefonen momses inn til Norge.

Til forskjell fra når du betaler moms kan du ikke få den amerikanske salgsskatten tilbake som en del av en taxfree-ordning. Det skyldes at salgsskatten settes av de ulike statene, og ikke på nasjonalt nivå.

Tilbake på norsk jord er du dermed lovpålagt å momse telefonen inn til utsalgspris + salgsskatt, ettersom verdien av iPhone X overskrider de 6000 kronene som du kan handle avgiftsfritt for ved opphold i utlandet.

Med 25 prosent moms på toppen ender du med å betale totalt 12 341 kroner for en amerikansk iPhone X. Besparelsen du sitter igjen med, på hele 349 kroner, er akkurat nok til å kjøpe en norsk lader.

Regnestykket er selvfølgelig et annet om du går på grønt på Gardermoen og ikke betaler norsk moms, men da bryter du altså norsk lov.

Ja, og norske forbrukerrettigheter som fem års reklamasjon kan du selvsagt glemme. En iPhone X kjøpt i USA har ett års reklamasjon, så du bør altså håpe at din iPhone ikke er et mandagsprodukt om økonomien ikke skal snu seg kraftig imot deg.

Synes du det er verdt å kjøpe en iPhone litt billigere i utlandet, selv om du mister norske forbrukerrettigheter? Syng ut i kommentarfeltet!

Les flere saker fra Apple-lanseringen:

annonse