Artikkel

Det er ikke en trafikkjegle for fly, det er den noe utradisjonelle dronen «Sprite»

Den flyr, den flyter, og den får lett plass i sekken.

Flyvende kameradroner har vært i vinden en stund nå, særlig etter at produsenter som Parrot og DJI har popularisert konseptet med sine avanserte droner som enkle å fly, til en om ikke lav, så iallefall tilgjengelig pris.

Naturlig nok er de ikke alene om beinet, og med jevne mellomrom dukker det opp andre aktører på markedet med egne konsepter, men som regel spinner det rundt den samme grunnmodellen: Et GPS-assistert, fjernstyrt multikopter med fire eller åtte rotorer som flys på en form for semi-autopilot. Selskapet Ascent AeroSystems har valgt å gå mot denne trenden, og kommet opp med «Sprite», en drone som i grunn ser mer ut som en flyvende termos enn et helikopter.

Den er vanntett, den flyter og den tåler en trøkk

«Sprite» ligger nå ute på folkefinansieringsnettstedet Kickstarter, og med 17 dager igjen av kampanjen har de allerede gått over finansieringsmålet på 200 000 dollar.

Teamet bak «Sprite» vil utvikle en drone som skal tåle en trøkk og være lett å ta med i ryggsekken. Dronen er kjegleformer og flyr med to rotorer der den ene er plassert over den andre. Bladene klappes sammen når den ikke flyr, slik at den blir enkel å frakte.

Se selskapets presentasjonsvideo her.

Dronen flyr ved hjelp av GPS, enten med GPS-assistert manuell styring, eller automatisk ut fra en forhåndsvalgt rute. Den kan da stilles inn til å sirkle bestemte områder med kameraet fiksert på et bestemt sted, eller bare undersøke noen steder på veien litt grundigere enn andre. Dronen kan også stilles inn til å følge etter og filme piloten, og den har en «kom-hjem» funksjon som skal sørge for at den kommer tilbake til deg før den går tom for strøm.

Nysgjerrig på hvordan dronene holder seg i lufta? Her kan du lese om teknologien som ligger bak (Tek Ekstra) »

Foto: Ascent AeroSystems / YouTube

Det siste er et punkt Ascent AeroSystems skal jobbe videre med, for batterikapasiteten er ikke noe å skryte av for øyeblikket. Når den 1,2 kg tunge dronen holder topphastigheten på 10 meter per sekund (36 kilometer i timen), kan batteriet per nå holde den i luften i 10-12 minutter. Ved å optimalisere moteren, rotorene og girene, mener Ascent AeroSystems at de kan forlenge flytiden betydelig.

Når flytiden likevel etter en stund uungåelig nærmer seg slutten, er dronen designet slik at den kan lande hvor som helst. Når dronen lander på bakken, stopper et bremsesystem rotorene på mindre enn et halvt sekund, slik at de kan foldes inn og ikke kommer til skade når dronen så velter over. Dette, sammen med en solid, vanntett og flytende konstruksjon gjør at dronen like greit skal kunne lande på mykt gress, som i en steinur, en busk eller i vannet.

Nyttig for redningsarbeidere

Summen av den solide konstruksjonen og at den er så enkel å frakte kan gjøre dette til en ideell drone for redningsarbeidere som ferdes utenfor allfarvei, som for eksempel i fjellet eller til havs. Dronen trenger ingen rett flate å ta av fra eller lande på, men kan sendes opp fra hånden og lande nesten over alt.

Med en vekt på 1,2 kg, lengde på 35 cm og en diameter på 10 cm, blir den som en litt stor melkekartong, og langt fra uoverkommelig å ha med i sekken. Den er modulær, og skal være enkel å tilpasse ulike behov. Trenger du ekstra lys for å fly om natten er det bare å skru dem på, men når du flyr i dagslys kan disse skrus av, slik at vekten reduseres, og flytiden forlenges.

Ifølge Kickstarter-siden gjenstår det fortsatt litt utviklingsarbeid, optimalisering og justering, men planen er at Sprite skal være klar til utsending i desember.

Vil du lese om flere rare dingser? Sjekk ut denne: Google har tatt patent på en intelligent teddybjørn »

(Kilder: Kickstarter, Ascent Aerosystems)

Les også
Her er den første «hybrid-kameradronen»
Les også
Amazon får lov til å teste dronelevering
Les også
Slik holder dronene seg i lufta
Les også
Denne knøttedronen veier bare 18 gram, men er spekket med teknologi
Les også
Nå skal NASA sende selvstyrte droner til Mars
Les også
Denne kameradronen følger deg rundt helt på egen hånd
annonse