Tek.no

Artikkel Veien til en vannkjølt PC – del 1

Denne lar deg vannkjøle skjermkortet uten søl

Lavere temperatur og mindre støy til godt under tusenlappen.

Vegar Jansen, Hardware.no
7 Juni 2014 17:00

Et hett problem

Dataspill er en kjær hobby for mange, og en kilde til både glede og fortvilelse. Men selv fortvilelsen over bitre tap i virtuell strid kan ikke måle seg med den følelsen av desperasjon som kan komme av en dårlig eller støyende spillmaskin.

Støy er ikke et problem for alle, pluss at det alltids er mulig å investere i et godt og eventuelt støykansellerende hodesett. Likevel er jo det aller beste å kunne unngå svette ører og samtidig kunne høre dørklokka. Da er det ikke så merkelig at det er noen som mer eller mindre bevisst vil kvie seg for å fyre opp grafikksultne spill – en during som kan forveksles med et propellfly på steroider har en tendens til å gå på nervene løs.

Spilling er så avgjort ikke gøy når du har vondt i hodet på grunn av viftestøy. Heldigvis finnes det måter å komme seg unna på, og én av disse er å bytte ut den største bråkebøtta – som gjerne sitter og surrer på skjermkortet.

Varme til besvær

Problemet er det samme gamle: Kraftige datakomponenter bruker en del strøm, og mye av denne strømmen ender opp som varme. Denne varmen må transporteres bort før ting begynner å smelte eller brenne, og det enkleste er å bare la den forsvinne ut i den omliggende lufta. Hvis det er en del varme det er snakk om, er det vanligste å øke komponentens effektive overflate med en kjøleribbe.

Dersom kjøleribba er liten, eller man ønsker enda lavere temperatur, kan effektiviteten økes ved å intensivere utskiftingen av lufta som er i kontakt med ribba – typisk ved å bruke en eller flere vifter.

Med vifter går vi fra passiv til aktiv kjøling, som i dag er den vanlige måten å kjøle ned prosessorer og grafikkort som jobber.

Det velsignede vannet

Aktive kjøleløsninger finnes i flere varianter, og tidligere har vi sett at du ikke trenger være tryllekunstner for å bytte til en bedre kjøle- og/eller vifteløsning. Dette har vi tatt grundig for oss i vår guide til bytte av skjermkortkjøler.

Vann kan være bra, men må det være så vanskelig?Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Men selv om vifte og kjøleribber er det aller mest brukte alternativet, er det på ingen måte gospel. Vann er nemlig en langt bedre varmetransportør enn luft, og en del entusiaster sverger derfor til vannkjøling.

Så lenge du unngår søl – elektronikk og vann går nemlig sjelden bra sammen – er det flere fordeler med å bruke vannbåren varmetransport. Det ene er at du har større kontroll over hvor varmen går, ettersom du med slanger enkelt kan transportere vannet til og fra hvor enn du ønsker – sågar eksternt.

Mye å velge i

Akkurat som med luftkjøling er det altså variasjoner i hvordan du setter opp vannkjølingen, men som hovedregel er det tre sentrale komponenter som må være på plass: radiator, pumpe og kjøleblokk. Disse knyttes sammen med slanger eller rør – og naturligvis vann.

Av disse komponentene erstatter kjøleblokka ribba og vifta, mens radiatoren sørger for avkjøling av vannet som pumpa har jobben med å sirkulere. Helt fritt for surrende vifter blir det dog ikke nødvendigvis, da radiatorene ofte også kombineres med vifter for å være mer effektive. Dessuten kan det hende pumpa lager lyd.

Er du ute etter den aller mest stillegående datamaskinen er det derfor ikke sikkert at vannkjøling er veien å gå – med mindre du velger komponenter med ekspertise og omhu. Men for god kjøling, eller hvis du ønsker deg en fin balanse mellom lave temperaturer og anstendig støynivå, vil vannkjøling straks bli mer interessant.

Så hva kan du da egentlig forvente deg å «spare» ved å gå for vannkjøling?

Dette er noe vi har tenkt å se på i et par-tre-fire artikler fremover. Først skal vi ta for oss en enkel løsning for deg som ikke vil bli våt på fingrene, og deretter gjøre det litt mer vanskelig – men også desto mer interessant.

Les også