Til hovedinnhold
ArtikkelFoto på ferieturen

Ikke pakk det største kameraet

Og andre gode tanker og tips for fotografering på ferieturen.

Shutterstock

Det er fristende å ta med alt fotoutstyret man drar på ferie. Da trenger du ikke planlegge så mye, du er jo forberedt på alt. Det er tross alt en grunn til at du kjøpte alt utstyret i utgangspunktet, og det ville vært fryktelig ergerlig å få bruk for kamerastativet som ligger igjen hjemme.

Men tingen er den at det er det samme om kamerastativet ligger hjemme, eller på hotellrommet. 95 prosent av tiden kommer du ikke til å ta det med deg uansett. Det blir rett og slett for mye å drasse rundt på.

Hva du tar med kommer selvsagt an på hvor du skal, hva slags bilder du har lyst til å ta og hva slags kvalitetskrav du stiller. Men husk på at du skal på ferie, ikke på fotooppdrag for National Geographic. Desto mer utstyr du tar med, desto mer har du å holde rede på. Får du sove på toget med fotoutstyr til flere ti-talls tusen i kofferten? Får du det med som håndbagasje på flyet? Ligger det trygt på hotellrommet? Gidder du å bære på alt hele tiden?

Dette bør du tenke på før du drar på tur:
Fem gode tips når du tar bilder på ferie »

Trenger du speilrefleksen?

Det beste kameraet er det du har med deg, heter det i et nesten oppbrukt uttrykk, men ikke uten grunn. Det store speilreflekskameraet risikerer nemlig å bli liggende igjen på hotellrommet mye av tiden. Vi som har et godt speilreflekskamera blir veldig glade i dem, men vi kommer ikke unna at de er tunge og klumpete. Med et nettere systemkamera, eller et godt kompaktkamera, er det større sannsynlighet for at vi faktisk har det med oss når de uforutsette, gode motivene dukker opp.

De ulike kameraene har ulike fordeler, og ulemper. (Foto: Kristoffer Møllevik)

Speilrefleksen har helt klart sine fordeler med tanke på bruk og bildekvalitet, men tenk gjennom hvor mye du kommer til å trenge det, i forhold til alternativet (altså et mindre kamera). Vurder å ta med begge deler (det gjør undertegnede), på den måten kan du ha et relativt lite kamera som du alltid har med deg, og spare speilrefleksen til de gangene du vet at det kommer til å dukke opp et motiv verdig din fulle oppmerksomhet som fotograf.

Fujifilms x100s er et ypperlig feriekamera, les vår test her »

Det peneste lyset kommer gjerne når solen er i ferd med å gå ned, da kan et lite stativ hjelpe. (Foto: Shutterstock)

Tenk i så fall nøye gjennom hva slags optikk du tar med. Hvis du skal på safari kommer du nok til å angre på at du ikke tok med et godt teleobjektiv, men utenom det kommer du langt med en god normalzoom, for eksempel med brennvidde 18-55mm. Det er lurt å være bevisst på hvilke brennvidder du vanligvis bruker når du fotograferer, og velg deretter. Har du først pakket speilrefleksen, er det ikke mye pes å ta med et lite bordstativ i tillegg. Gorillapods stativ for speilrefleks med zoom tar ikke så stor plass, og du vil få mye igjen for det til landskapsbilder etter solnedgang.

Hvor gode er oppladingsmulighetene dit du skal? Kommer du til å dra tilbake til hotellet hver dag, eller skal du bo på vandrerhjem hvor tilgangen til ledige stikkontakter er så som så? Tenk på om du bør ta med et ekstra batteri, og hvis du skal utenlands bør du kjøpe adapter til laderen før du reiser, det kan nemlig være overraskende vanskelig å få tak i når du er kommet frem.

OK, kan jeg ta bilder nå, eller?

Det blir på en måte to type bilder vi tar på ferie: Feriebildene, og «skrytebildene». Feriebildene er bildene som handler om ferien, hvor du dro, hvem du dro med, hvem du møtte og hva dere opplevde. Det er disse bildene som skal hjelpe hukommelsen når du ser tilbake på dem om noen år.

Ikke noe å henge på veggen, bare et morsomt ferieøyeblikk verdt å forevige.Foto: Kristoffer Møllevik

For de fleste er kanskje feriebildene viktigst. Prøv å legg opp til at bildene forteller en historie som dekker hele ferien. Ta bilder allerede på flyplassen, på toget, eller mens dere pakker bilen før dere drar. Ta transportbilder hvis dere skal reise fra sted til sted. For eksempel hvis du er på interrail og drar fra Berlin til Paris, så tenk deg at du skal ha ett eller to bilder i albumet som forteller at du har forflyttet deg. Skiltet på togstasjonen er en klassiker.

Her lærer National Geographic fotograf bort sine beste triks: Kanskje kan de hjelpe deg på ferien? Sjekk selv »

Moddi fyller opp Kirkehelleren på Sanna, under Træna-festivalen 2010. (Foto: Kristoffer Møllevik)

Et annet tips er å «tenke print». Å få feriebildene skrevet ut som en fotobok koster ikke all verden, og i denne digitale tidsalder er det noe eget ved å kunne holde bildene, fysisk i hånden. Hvis du har en fotobok i bakhodet gjennom hele ferieturen, kan det bli en interessant oppgave du gir til deg selv. Selv om du som sagt ikke er på oppdrag for National Geographic, er det lov å leke at du er det. Tenk deg at bildene i boken skal fortelle historier fra ferien, uten at du som fotograf trenger å tilføre for eksempel utdypende tekst. Forsøk å fang stemningen på stedene du er. Gå nært, og ta detaljbilder av de små forskjellene. Gå tilbake og gå stort, og ta innholdsrike bilder som forteller mye.

Ikke glem dem som er på ferie. Ta bilder av de du reiser sammen med i miljøene dere er i, ta bilder av den rare maten dere spiser, og reaksjonen til den som spiser den. Og ikke glem deg selv. Selv om du har mange flotte bilder av byen, naturen og miljøet, bør du ta deg tid til å posere litt selv også. Hvor mange ganger kommer du egentlig til å besøke for eksempel pyramidene?

Mt. Iliamna, Alaska. Et stort fjell til en stor print.Foto: Kristoffer Møllevik

Skrytebildene er de bildene som enkelt og greit ser veldig gode ut. Det er bildene som du jobber for, det ene bildet blant tusen som ble så bra at du vil skrive det ut stort og henge det på veggen hjemme slik at alle kan se det, og når de spør kan du stolt si: «Nei, det har jeg tatt selv.»

Du kan være heldig å få et slikt bilde rett i fanget, men som regel må du jobbe for det. Gjør noen undersøkelser før du drar. Søk opp stedet på Flickr og se hva andre har tatt bilder av før deg. Gå rundt litt i Google Street View og gjør deg litt kjent. Og når du finner noe interessant, sjekk når på døgnet solen er i en god posisjon. Hvis du synes det er vanskelig å finne noe å ta bilder av, kan du gi deg selv en oppgave eller et tema du skal se etter. Det kan være at du tar bilder med katter, inngangsdører, bygningsfasader, kumlokk, refleksjoner, symmetriske eller asymmetriske komposisjonselementer, skygger og så videre.

Fotokvoten

Har du noen gang gått tur med en hund som ikke har lært å gå i bånd? Det verste er ikke trekkingen, men at hunden absolutt må stoppe opp hver 50-ende meter og snuse grundig og vel, for så å markere en skvett. Sånn kan det oppleves å ha en fotograf med på slep, og merk dere uttrykket «på slep».

Det er inspirerende å reise vekk. Du ser omgivelsene med nye, friske øyne, og potensielle motiver overalt. Men husk at hver gang du stopper opp for å ta et bilde, holder du turfølget igjen, og bruker litt av tålmodigheten deres. Særlig barn kan gå lei av dette. Du har på en måte en kvote, et uvisst antall ganger du kan si «Vent et halvt minutt», før det går ut over stemningen. Det er noen ting du kan gjøre på forhånd, for å gjøre dette bedre for alle sammen.

For mange «Vent litt, jeg skal bare...» tærer på tolmodigheten til resten av reisefølget.Foto: Shutterstock

Snakk med de du reiser sammen med om at du har lyst til å fotografere aktivt, også når dere er på sightseeing. Faktisk: Legg speilrefleksen igjen på hotellet, og ta bilder med kompaktkameraet, eller smarttelefonen i stedet. Som regel drar man ut litt utpå formiddagen, og da er det godt nok lys til at disse gir gode bilder uansett. Da får du på mange måter mer tid til å være på ferie og kan gi mer oppmerksomhet til de du reiser sammen med. Du sparer fotokvoten litt, og hvis du ser et motiv som kan være et potensielt skrytebilde: Knips et kjapt bilde av det med telefonen. På slutten av dagen kan du velge ut ett eller to motiver du vil dra tilbake til, geodataene på telefonen gjør dem lette å finne igjen. Så kan du for eksempel stikke ut tidlig om morgenen, og ta deg god tid til å jobbe med motivet i ro og fred, uten at noen irriterer seg over å måtte vente på deg.

Et tips hvis du reiser med barn: Gi de et eget, enkelt kamera, og involver dem i fotograferingen. Dette kjøper deg litt tid, og de kan komme på ting du aldri ville tenkt på selv. Men pass på at de synes det er gøy, og slutt før de går lei. Dukker det opp noe som du bare «må» bruke litt tid på, kan du alltids kjøpe deg 10 minutter med å gi de penger til is. Det er bedre at du må vente litt på at de spiser ferdig, enn at de står og ser på deg fotografere i to minutter, det du sa skulle bare ta et halvt.

Pass på utstyret

Sjekk med forsikringsselskapet ditt at forsikringen dekker fotoutstyret, det kan nemlig være de har særregler for elektronisk utstyr. Hvis du skal være skikkelig nøye lager du en pakkeliste med alt utstyret du tar med på turen, inkludert serienummer, og mailer den til den selv så du har den tilgjengelig i tilfelle tyveri. Det kan høres litt mye ut, men en pakkeliste er uansett en grei oversikt å ha for din egen del.

Prøv å ikke se for bortkommen ut, og pass på hvor du har kameraet.Foto: Shutterstock

Vær oppmerksom på hvordan du bærer på kameraet eller kamerabaggen når du er utendørs på byferie, særlig i områder med mye folk. Det er fristende å slenge kameraet nonsjalant over skulderen, men det gjør det enkelt for lommetyver å dulte borti deg bakfra, og unnskylde så mye mens de napper optikken av kamerahuset ditt. Speilreflekskameraene kommer som regel med en egen reim som skriker ut til omverdenen hva slags kamera du har, og dermed verdien av det. Har du en Canon 5d MkIII med på tur og den originale kamerareimen, kunne du like godt hatt en lapp i hatten hvor det stod «jeg har 25 000 kroner hengende fra skulderen».

Verdien på et godt speilrefleks kan være en månedslønn i Norge, andre steder kan det tilsvare en årslønn. Hvis det først er lommetyver i området, vil du være et naturlig mål.

Hvis du skal fly burde du pakke utstyret i en kamerabag eller koffert som er liten nok til at den får plass under setet. Da har du den alltid i nærheten hvis det er fullt i hyllen over setet ditt, og du risikerer heller ikke å bli bedt om å sjekke den inn fordi den er for stor. Det du eventuelt ikke får plass til i baggen bærer du på kroppen, det vil si i jakken eller bukselommene. Hvis du av en eller annen grunn legger opp til å sjekke inn fotoutstyr, anbefaler vi en solid koffert, for eksempel av typen Pelicase. Disser koster mye, så det beste er å ta utstyret med som håndbagasje.

Skal du på ferie i Norge? Vet du egentlig hvor du har lov til å fotografere?

Hvis du skal reise med tog, buss eller båt om natten, uten å ha egen sovekupé, er det beste å ta kamerabaggen på fanget. En liten hengelås på glidelåsen sørger også for at ubudne gjester ikke sniker den opp og stikker av med kameraet mens du sover. En lett sykkellås kan også vurderes, det gjør det iallfall vanskeligere for eventuelle tyver å bare knabbe baggen i forbifarten.

Pass på bildene

Det er bedre med fire minnekort på 8 gigabyte, enn ett på 64. Hvis ett ryker, har du flere du kan bruke, også mister du ikke alle bildene du har tatt frem til da. Du bør også ta sikkerhetskopi hver dag. Dette er lett og si, men det er nok likevel ikke mange som gjør det. Men tenk gjennom hvor mye det kommer til å svi hvis du mister minnekortet med praktbildet som skulle bli stuens midtpunkt!

Hvis du for eksempel gjør det til en vane å laste bildene opp til Dropbox, eller Google Drive hver kveld, tar det ikke så lang tid heller. Hvis du reiser med barn, kan du gjøre det til en fin kveldsaktivitet å se gjennom dagens bilder sammen med dem, mens du laster opp til skyen.

Men ikke la bildene bli liggende i skyen å samle støv. Ha som mål å ta minst ett bilde som du med stolthet kan skrive ut stort og henge over sofaen, og lag en fin fotobok med de beste bildene. Feriebilder er minner, og det er mye morsommere å sitte og bla i en bok på sofaen, enn å klikke gjennom dem på PC-en.

Det kan være lurt å pakke blitsen til turen:
Les hvorfor her »

annonse