Artikkel

Programtips: GParted

Gparted er et program som kan brukes til å opprette, slette og endre størrelsen på partisjoner. Programmet fungerer på alle maskiner uansett hvilket operativsystem som er installert.

I utgangspunktet er Gparted et Linux-program, men du kan laste ned en såkalt LiveCD ISO-fil, brenne den på en CD-plate, og starte opp PC-en med denne.

Programmet viser en oversikt over partisjoner på en harddisk, og kan på en enkel måte brukes til å foreta endringer i partisjonene.

Del opp harddisken

GParted er et nyttig verktøy dersom du eksempelvis skal installere flere OS på samme PC. Du kan redusere den eksisterende partisjonen og opprette en ny en for å få plass til et nytt OS.

Viktig: Ta alltid sikkerhetskopi av viktige data før du eventuelt tar programmet i bruk. Les vår guide om sikkerhetskopiering i Windows. Hardware.no fraskriver seg alt ansvar for eventuelle feil som oppstår ved partisjonering.

Dersom du høyreklikker på en partisjon, kan du redusere størrelsen på partisjonen for å få plass til et annet OS. Velg Resize/Move fra høyreklikkmenyen, og du vil få opp et vindu med muligheten til å redusere partisjonen.

Skriv inn et tall for størrelsen på den nye partionen (Free Space Following), for eksempel halvparten av harddisken. Trykk deretter på Endre størrelse/flytt og Apply slik at endringen trer i kraft.

Les mer om programmet på gparted.sourceforge.net.

Les også vår guide om partisjonering.

Les også
Programtips: WinLibre
Les også
Programtips: Alternative PDF-lesere
Les også
Programtips: Dead Pixel Tester
Les også
Programtips: Revo Uninstaller
Les også
Programtips: VistaTweaker
Les også
Programtips: TweakVI
Les også
Programtips: Switcher for Vista
Les også
Programtips: SIW
annonse