Til hovedinnhold
Artikkel

Vi oppsummerer Linux-uken 47-09

Bilde av Enlightenment

Indroduksjon

Forrige uke oppstod det et par tekniske problemer som har ført til et par utsettelser. Vi kommer også, i alle fall i en periode fremover, til å gi ut spalten annen hver uke.

Ubuntu, Mandriva, Open Suse og Fedora er ferdige med sine nylig utgitte utgaver, og vi håper på å få tatt en titt på hver av dem. Denne uken vil vi ta en liten titt på Mandriva 2010, i neste spalte håper vi å ha ferdig en liten titt på Ubuntu 9.10.

Om noen sitter på en eller annen god ide for å gjøre denne spalten bedre, eller hva vi bør vektlegge mer, legg gjerne igjen et innlegg i artikkeltråden eller en send en PM. Hvordan er stemningen for en avsluttende side som tar for seg essensiell informasjon relatert til Linux? De beste sidene for oppdatering av distribusjoner, programvare, nyheter, og hjelp. En kort oppsummering av de viktigste distribusjonene. Kort forklart hvordan man legger en .iso-fil over på CD, DVD eller USB. Nyttige forumtråder. Og andre ressurser man ønsker å ha lett tilgjengelig på et sted.

For de som ikke har lest de tidligere utgavene, tar vi her med lenker til tidligere spalter. For de som leter etter en spesifikk ting nevnes hovedelementene i de tidligere spaltene.

  1. Uke 45: Spilltips: Neverball/Neverputt, Nybegynner: Distribusjoner
  2. Uke 44: Spilltips: The Battle for Wesnoth, Terminaltipset: Diverse kommandoer
  3. Uke 43: Spilltips: Nexuiz, Tips: SSH-tipset
  4. Uke 42: Spilltips: X-moto, Terminaltips: Forandre informasjon og farger i prompt
  5. Uke 41: Spilltips: Super Tux, Terminaltips: Alias

Nyheter

Stort selskap sponser utviklere av Enlightenment-prosjektet

Enlightenment, en noe mindre kjent vindubehandler som fikk sitt liv rundt 1997, har i en liten stund hatt nokså laber utvikling. Enlightentment er nokså lite ressurskrevende, men har allikevel stor fokus rettet mot "eye-candy". Det kan nå se ut til at prosjektet kan få en liten "boost" i utviklingen. I et par uttalelser nevnes det at selskapet som er blant topp 5 i elektronikkbransjen, og produserer millioner av mobiler, TV-er, og andre elektriske artikler, vil bidra i utviklingen. Selv om det ikke ser ut til å ha vært noen offentlig uttalelse fra Samsung selv, er Phronix nokså sikre på at uttalelser på denne siden nærmest bekrefter at det er Samsung som er selskapet bak denne sponsingen. Dette kan også gi noe mening da disse uttalelsene kommer knappe uken etter Samsung annonserte sitt Linux-baserte operativsystem Bada, som ryktes til å skulle være en konkurrent til Google sitt Linux-baserte operativsystem Android.

Kilde: pronix.com

Linux-satsing på Nokia sine avanserte smarttelefoner

Nokia skal fase ut Symbian som sitt operativsystem på sine avanserte smarttelefoner, dvs si at dette hovedsaklig vil dreie seg om Nokia sin N-serie. Operativsystemet som vil bli erstatteren, er Nokias egne Linux-baserte Maemo. Nokia har lagt inn store ressurser i både Symbian og Mameo, men at Nokia øker fokus på Maemo, vil nok for veldig mange ikke være en stor overraskelse, og dette har blitt ryktet om i en stund nå. For å se et lite klipp om hvordan Maemo fungerer, vil klippet over vise en del av funksjonene man finner i Maemo-baserte N900.

Kilde: idg.no

Programvare

Open Suse 11.2

bildet er hentet fra Open Suse sine lanseringssider

Novell var klar med Open Suse 11.2 på torsdag uke 46. Dette er en av distribusjonene vi kommer til å ta en nærmere titt på da dette er en nokså viktig distribusjon, så vi gjør annonseringen kort. Open Suse inneholder en rekke oppgraderte og forbedrede versjoner av en rekke pakker og programmer, heriblant Linux-kjerne 2.6.31, EXT4 som standard filsystem, Open Office 3.1n, KDE 4.3, og Gnome 2.28. Open Suse har også gått tilbake til KDE som standard grensesnitt, men det er tydelig at det også legges mye vekt også på Gnome. Mer informasjon og nedlastingsmuligheter finner dere ved å besøke kildelinken. Her er direktelink til live-CD-utgavene for KDE-utgaven og Gnome-utgaven.

kildelink: opensuse.org

Fedora 12 klar

Fedora 12 med KDE

Den siste distribusjonen ute i hva man kan anse å være blant de fire mest profilerte distribusjoner nå for tiden, er Fedora, som har kommet til utgave 12. Da dette også er en av de viktigere distribusjonene, kommer vi til å gå litt nærmere inn på denne også. Denne utgaven vil inneholde Theora 1.1, eksperimentell støtte for 3D-grafikk i AMD Radeon HD 2400 og senere ("mesa-dri-drivers-experimental"-pakken), en forbedret utgave av NetworkManager, miblin sitt http://docs.fedoraproject.org/release-notes/f12/en-US/html/grensesnitt for nett-PC-er, og en rekke andre nyheter. Denne utgaven er også kompilert for i686-systemer, og er spesielt optimalisert for Intel Atom-prosessorer, som vil gi en økt ytelse i nett-PC basert på Intel Atom. For de som ønsker å se flere bilder av denne distribusjonen, er denne siden et greit sted å titte innom, ser ut til at denne siden kun har fokusert på Gnome-utgaven. Her er direktelink til live-CD-utgaven for Gnome-utgaven og KDE-utgaven.

Utgivelsenotater for Fedora 12 finnes her

Linux Mint 8 RC1 klar

Linux Mint er en Ubuntu-basert distribusjon, som prøver å legge enda mer til rette for nybegynnere. Denne distribusjonen vil på mange måter gi en mer komplett ut-av-boksen-følelse da den inneholder en del nettlesertillegg, støtte for krypterte DVD-er, Java, og støtte for en rekke multimediaformater. Mint er også kompatibel med Ubuntu sine pakkebrønner, og har i tillegg til de pakkebrønnene man finner i Ubuntu, lagt til et par andre som inneholder populær programvare som Google Earth, Picasa, Songbird, og Opera. I Mint 8 vil vi finne en helt ny opplastingsbehandler. Menyen vil la deg konfigurere egne destinasjoner. Oppdateringsprogrammet vil nå la deg definere hvilke pakker du ikke ønsker å motta oppdateringer for. MintInstall har også fått et par endringer: i tillegg til et nytt utseende har man nå også muligheten til å velge flere pakker for installering eller fjerning. Selv om dette er en utgivelseskandidat, som skal være en nokså ferdig produkt, er produktet fortsatt under utvikling, og det anbefales ikke å installere denne utgaven som hovedoperativsystem. Denne utgaven er hovedsaklig rettet mot utviklere, men for de som er nysgjerrige skader det å ta en liten sniktitt via live-CD. Distribusjonen kan lastes ned herfra (direktelink) for de som er interesserte.

For flere nyheter rundt Linux Mint 8, se denne siden.

Ellers disse ukene

Det har skjedd utrolig mye på distribusjonssiden disse ukene, og en rekke mindre men likevel nevneverdige distribusjoner har blitt gitt ut ukene som gikk. Vi gjør det enkelt og prøver og kort oppsummere hvilke andre utgivelser som ble gitt ut disse ukene: BSDanywhere 4.6 kom ut den 5. denne måneden, en OpenBSD basert live-CD distribusjon. En av forandringene som er gjort her er å gå fra Enlightenment som standard skrivebordmiljø til IceWM, annonseringen kan leses her. Warren Woodford var denne måneden klar med distribusjonen Simply Mepis 8.0.12, en nokså nybegynnervennlig distribusjon som baserer seg på Debian. Utgivelsesannonseringen kan leses her: her.Tiny Core Linux 2.5 var klar for nedlasting 11/6. Dette er en meget liten distribusjon (med tanke på størrelse), og tar kun opp 10 MB. Til tross for plassen har denne distribusjonen et veldig minimalistisk skrivebordmiljø skvist inn. Maskinvarestøtten er nok minimal, og noe komplett skrivebordmiljø er det heller ikke, men distribusjonen kan utvides ved å installere programvare fra pakkebrønnene. Denne linken tar deg til en side som lister forandringene som er gjort fra forrige utgave. FreBSD-baserte FreeNAS nådde utgave 0.7 denne uken. Dette er NAS server med støtte for CIFS, FTP, NFS, AFP, RSYNC og iSCSI-protokoller. Utgivelsesannonseringen finnes her. iMagic OS 2010, en kommersiell Ubuntu-basert distribusjon. Les mer her. For de som kun ønsker å ha en nettleserløsning, kan kanskje Webconverger 5.7 være tingen. Denne Debian-baserte distribusjonen inneholder kun Firefox 3.5, mer informasjon finnes her. Core-utgaven til Zenwalk Linux 6.2 er klar for nedlasting. Denne distribusjonen inneholder null grensesnitt, og hensikten med denne distribusjonen er å bygge opp en egen tilpassede server eller skrivebord. For mer informasjon besøk denne siden. SystemRescueCd 1.3.2 (utgitt 9/11) er en CD som kan være kjekk å ha når ting har gått galt, hovedsaklig ved tilfeller der maskinen ikke vil starte operativsystemet. Distribusjonen har også støtte for flere operativsystemer, man kan for eksempel i Windows gjøre endringer i Windows-registeret, og endre passord. Loggen over forandringer fra forrige utgave kan leses her. En annen distribusjon som også skiller seg noe ut blant rekken over Linux-distribusjoner er DEFT Linux som står for "Digital Evidence & Eorensic Toolkit" kom ut i utgave 5 uken som var. Dette er en distribusjon som kan brukes til blant annet kriminal-etterforskning. Annonseringen finnes dere her. Til slutt denne uken nevner vi Sidux 2009-03, en rullerende distribusjon som er basert på den ustabile utgaven av Debian. Utgivelse-notater finnes her.

Vector Linux 6.0 KDE-Classic er ferdig, og som navnet hinter til, inneholder denne distribusjonen KDE 3.5. Grunnen til dette er at KDE 3.5 har fortsatt mange tilhengere, og det skrives også at KDE 3.5.10 får jobben gjort, og det er sikkert en del brukere som ikke føler at KDE 4 er helt "ferdig" enda. Les mer her. Ultimate Ed. 2.4, en distribusjon som baserer seg på Ubuntu er klar. Denne live-DVD distribusjonen kommer med en masse multimedia-støtte, et større utvalg av desktop-temaer/bakgrunner/osv, og et noe annet utvalg av programvare. Les mer her. ZevenOS 2.0, enda en distribusjon som baserer seg på Ubuntu 9.10, eller mer korrekt Xubuntu 9.10, med et utseendet som bærer preg av BeOS. Les mer her. Bluewhite64 Linux 13.0 "LiveDVD", basert på Slackware, er klar. Dette er nokså innlysende for 64-bit systemer. Denne versjonen er ikke installerbar, så hensikten er nok heller å gi personer et test-miljø i live-session før å avgjøre om dette kan være noe for dem eller ikke. Les mer her. Parted Magic 4.6 er en distribusjon som spesialiserer seg på håndtering av disker og redde data. Denne utgaven er først og fremst en feilfiks-utgave, men inneholder allikevel også et par forbedringer. For annonseringen, besøk denne siden. Knoppix 6.2 er klar. Dette er distribusjonen som har vært en av de mest viktige brikkene i live-CD-løsningen som så mange distribusjoner benytter seg av i dag. Debian-baserte Knoppix 6.2 kan lastes ned som både live-CD, og live-DVD med ytterligere programvare. Annonseringen ligger her.

Mandriva 2010

Mandriva 2010 er ute, og har en stor dose nyheter å by på! For de som ikke er kjent med Mandriva, er dette en distribusjon som legger mye vekt på å gjøre brukeropplevelsen enkel også for nye Linux-brukere. Som vanlig kan vi vente opp et nytt utseende, oppdatert programvare, og nye funksjoner. Her er en liten oppdatering. Media på denne siden er hentet fra Mandriva 2010 sine annonseringssider. Det anbefales også sterkt og sette kvaliteten fra SD til HQ på videoklippene.

Nye temaer er, som man som regel kan vente seg, på plass. Hver av utgavene har sine egne forskjeller i utseendet som skiller dem (Free, One, Power Pack og Flash), men temaene for hver utgave ligger også tilgjengelig om du ønsker å benytte deg av et som er tilhørende en av de andre utgavene. I Gnome og KDE vil også bakgrunnbildet forandre seg utifra hvilket tid på døgnet det er, og en del bakgrunnsbilder fra Mandriva sin bakgrunnbildekonkurranse som foregikk under utviklingen av 2010 er også tilgjengelige. Skjermspareren viser bilder forskjellige landskap og naturbilder, som Mandriva også pent oppfordrer oss til å ta vare på. Oppstarten blir nå håndtert av Plymouth, som betyr en penere grafisk oppstart. Videoen under viser oppstart-lasteren.

KDE er det grensesnittet det ser ut til å bli lagt mest vekt i hos Mandriva, selv om Mandriva har et godt utvalg nokså tilpassede skrivebordmiljøer, her er noen av nyhetene man kan vente seg i KDE på Mandriva 2010. Den inneholder et migreringsverktøy som hjelper brukere å migrere data KDE 3, som blant annet brukerpreferanser og e-post. Tidsbasert skifting av bakgrunnsbilder ved hjelp av et plasma widget kalt plasma-wallpaper-timeoftheday. Nepomuk har blitt bedre integrert. Amarok 2.2 rakk å komme med i denne utgaven, en populær musikkspiller til KDE. KMess MSN Live 2.0.0 er lagt til, en IM-klient for MS Live-protokollen som støtter en del av funksjonalitet til "Live messenger". Her er et par bilder og et videoklipp fra KDE-utgaven.

Selv om KDE ser ut til å få mesteparten av fokuset, stopper ikke dette Mandriva til å levere en gjennomført tilpasning av Gnome 2.28. En interessant mulighet er at man kan ta en sniktitt på Gnome 3.0 (bilde lenger nede), denne utgaven av Gnome vil komme i en av utgavene som er ventet i år 2010. Pitivi, som er et videoredigeringsverktøy, har blitt oppgradert til 0.13.3, og inneholder en rekke forbedringer. Nettleseren Epiphany har byttet fra Gecko til Webkit for sin rendringsmotor. Pidgin IM-klient er byttet ut med Empathy. Her er noen bilder og et videoklipp av Gnome-utgaven av Mandriva.

Mandriva har også tilpasset Moblins grensesnitt til sin distribusjon, og er nok den første distribusjonen som har gjort dette. Dette er et grensesnitt utviklet av Intel (som senere ga ansvaret videre til Linux Foundation), som har blitt tilpasset nett-PC-bruk, og som har fått mye skryt for resultatet. Mandriva har også blitt mer nett-PC-vennlig, med bedre støtte for en rekke nett-PC-er som befinner seg i markedet. Det grafiske grensesnittet har også blitt bedre tilpasset de små skjermene, også en del 3. part programvare er tilpasset disse skjermene. Verktøy for å legge .ise-filen over på minnepenn er også på plass, og prosessen skal være meget forenklet. Skrivebordmiljøet LXDE er også tilgjengelig i pakkebrønnene, dette er et annet skrivebordmiljø som også skal egne seg bra til nett-PC-er. Et annet grensesnitt det har vært snakk om med tanke på OLPC, eller "One Laptop Per Child"-prosjektet, som er et prosjekt der man prøver å lage en meget billig PC med et lite ressurskrevende skrivebordmiljø som er tilpasset for barn, er Sugar. Flere grensesnitt ligger også tilgjengelig i pakkebrønnene. Her er et par bilder og et videoklipp av deres tilpasning av Moblin. og bilde av Sugar.

Elisa Media Center har nå byttet navn til Moovida, og kommer nå med et helt nytt brukergrensesnitt. Phoronix, som muligens er det mest kompetente benchmark-programmet til Linux er også tilgjengelig. Konfigureringsverktøyene man finner i Mandriva har også fått meget god kritikk fra forskjellige hold, under er en kort video som viser noen av funksjonene. Hva som er valgt som standard programvare avhenger litt av hvilket grensesnitt man velger. K3B (må lastes ned i One-utgaven grunnet den ikke fikk plass på CD-en) og Amarok som vises under er fra standard programvare i KDE-utgaven. Firefox er standard nettleser i både KDE, Gnome og Xfce-skrivebordmiljøene, i tillegg finner man Konqueror i KDE og Epiphany i Gnome.

Alt i alt, etter å ha lekt med Mandriva One-utgaven av 2010 med KDE i en ukes tid, har jeg fått et nokså positivt inntrykk av denne distribusjonen, og vil på mange områder mene at denne kan være et meget godt alternativ for personer som ikke har erfaring med Linux.

For mer informasjon og linker til nedlasting for denne utgaven, gå til wiki.mandriva.

Spill

Spilltips: Warsow

Denne uken skal vi ta en titt på et nokså populært gratis førsteperson skytespill kalt Warsow.

Spillet har en nokså hektisk spillestil som baserer seg veldig på forskjellige hoppevarianter som er nokså essensielt for å oppnå suksess i dette spillet. Kort fortalt holder man løpeknappen inne mens man sirkelhopper, harehopper, sidehopper, dobbelthopper, rampeglider, raketthopper, dasher, gjør raske sidehopp, eller vegghopp mens man prøver å ta ned så mange motstandere som mulig. Fleksibiliteten med hoppingen har ført til at en annen sjanger har blitt tilgjengelig for dette spillet. Her er det baner som er laget for å være et løp der man konkurrerer om å komme raskest fra A til B. Grafikkmessig har dette spillet et tegneseriepreg over seg, satt i en fremtidssetting.

Våpnene i spillet har ingen funksjon nummer to som man ofte finner i slike spill. I stede har spillet et slags oppgraderingssystem der man, ved å finne esker med "spesiallaget" ammunisjon, vil gi kulene mer styrke, eller gi våpenet ny funksjonalitet. Noen av spillmodusene er"Clan Arena", "Instagib", "Dual", "Capture the Flag", "Team Deathmatch", "Tem Dominator", "Headhunt" og "Bomb & Defuse". Et nytt script er introdusert i versjon 0.5 som inviterer spillere til å lage deres egne spillvarianter.

Angående lisensen er koden til spillet gitt ut under GPL, mens multimediarelatert innhold er gitt ut under en proprietær lisens, dermed har dette spillet status som gratisvare. Spillet er basert på en modifisert utgave av Quake 2-motoren kalt Qfusion. Media på denne siden er hentet fra prosjektets hjemmeside. Spillet kan lastes ned for både Linux, OS X og Windows fra prosjektets hjemmeside som dere finner her.

Mer om
annonse