Tek.no

Artikkel

Se vår nye testlab

Vi har flyttet inn i nye lokaler og bygget ny testlab.

istock 000010353204
Are Thunes Samsonsen
26 Des 2012 04:15

Rommet

I høst kom det beskjed om at vi skulle flytte inn i nye lokaler om et år eller to. No problem, gooooood tid, tenkte vi. To dager etterpå kom beskjeden: "Vi flytter på fredag".

Og dermed var panikken et faktum likevel.

Høsten ble med andre ord hektisk, etter at et helt mediehus ble pakket ned i en fei, flyttet, og pakket opp litt senere (for ikke å snakke om saktere). Problemet Akam satt igjen med var at vi plutselig ikke hadde noe testrom. Vi hadde riktignok en slags tilgang til testrommet vi egentlig flyttet fra, i alle fall i en periode, men det lå nå halve sentrum unna, og var dermed ganske upraktisk.

Selv om vi nå flyttet tilbake til Akersgata 28A, hvor vi "bodde" inntil halvannet år tidligere, kunne vi ikke bruke våre gamle testrom der. De ble nemlig revet da vi flyttet ut, og bygget om til kontorer og møterom.

Ikke bare det, vi skulle nå inn i fjerde etasje, og ikke tredje hvor vi var dengang, så her måtte det bygges nye testrom, selv om vi tidligere hadde ganske fancy saker her: De gamle testrommene hadde egen uavhengig lufttilførsel, 60 dB støyskjerming, elektromagnetisk skjerming og egen stabilisert strømkurs. Og en dør som aldri virket som den skulle - bare spør frilanseren som holdt på å tilbringe hele helgen på testrommet da døren gikk i vranglås en fredag kveld...

Kanskje like greit at vi nå måtte bygge nye testrom, når vi tenker etter. Ikke bare på grunn av døren, men også fordi vi nå har fått ganske så bra testfasiliteter. Uten avløpsrør som går tvers gjennom rommet.

Hardwares testrom og rotehyller.Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Der vi tidligere hadde fire forskjellige testrom, har vi nå fått to, med felles dør. Hardwares testrom for datatutsyr og TVer, samt "lageret" deres (vi andre kaller det rotehyllene), er nå samlet på ett og samme rom. På dette finner man også en dør inn til Akams aller helligste, som vi nå skal guide dere gjennom.

Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Dette er utsikten fra inngangsdøren til testlabben vår. Til venstre ser dere en flik av produktfotoriggen, midt i bildet ser dere arbeidsplassen, og til høyre selve testfotoområdet. Hele rommet er ca 7 meter langt, og rundt 2,7 meter bredt, for det meste.

Mer om alt dette litt senere.

Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

La oss begynne med produktfotoriggen. Denne ble kjøpt inn i fjor, da vi ennå holdt til i Hieronymus Heyerdahlsgate 1, en adresse vi nå for øvrig er svært fornøyde med å slippe å stave på telefonen til utlendinger...

Produktfotoriggen kom på ca 40 000 kroner i innkjøp, og består av et produktfotobord på hjul, med rammeverk for oppheng av lamper og papirbagrunner. Sistnevnte bruker vi ikke på grunn av manglende takhøyde, men at det hele er såpass portabelt som det er, er temmelig praktisk.

Belysningen består av fire stykk Hensel Expert Pro 500, hvorav to er av Plus-varianten og to er vanlige. Forskjellen har i hovedsak med mulighet for trådløs styring å gjøre, og nettopp dette benytter vi oss av. Når vi skal ta produktbilder benytter vi oss av en trådløs blitstrigger som styrer alle fire blitsene.

På bildet ser du bare tre av dem, med softbokser fra enten Hensel eller Creative Light. Det er fordi den siste er festet under bordet, for å gi bakgrunnsbelysning og drukne ut småfeil og riper i bordet. Det er akkurat gjennomskinnelig nok til at lyset blir passe diffust og kraftig til å gi en lys og detaljfri bakgrunn.

Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Produktfotoriggen deler Akam med resten av Tek-nettverket, i hovedsak Hardware.no, Gamer.no og Amobil.no, men resten av rommet tilhører Akam. Det samme gjør lagerhyllene ved siden av produktfotoriggen. Her står det kasse på kasse med gammelt ræl og annet som det er helt essensielt at vi har tilgang på på kort varsel. Oppå hyllene ligger ekstra dagslysrør og slikt til testriggen vår.

I skapet ved siden av produktfotoriggen ligger kabler og annet som kan være greit å ha innenfor enda kortere rekkevidde.

Akams lager av fotostash. Dvs, ett av dem. Vi har flere.Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

I skapene dere ser til venstre ligger det hauger med fotoutstyr av varierende verdi og alder.

I en nisje i veggen har vi satt inn en pult og en PC, som frilanserne kan bruke som arbeidsstasjon.

Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

PCen, som har det klingende navnet "Minion", kjører Windows 7 Pro i 64-bit utgave, og kan fjernstyres ved hjelp av TeamViewer. På den måten kan alle Akam-frilanserne ha enkel og grei tilgang til for eksempel Photoshop CS6 med siste versjon av Adobe Camera RAW, uten at vi trenger å sørge for at alle har programmet og oppdateringene hver for seg. Det samme gjelder andre fine ting som tilgang til vår ftp-server og analyseprogrammet vi bruker til diverse målinger når vi tester kameraer og optikk. Med TeamViewer kan PCen fjernstyres fra både Mac og Windows, og sågar også Android-enheter. Praktisk og greit, spesielt med tanke på at vi da bare trenger å oppdatere en enkelt maskin når det er noe nytt på gang, eller vi oppdager en feil i innstillingene.

PCen for øvrig, for de spesielt interesserte, har en 160 GB SSD, en Intel i5 750 prosessor og 8 GB RAM.

Boksen ved siden av skjermen har forskjellige skuffer hvor man kan finne kabler, deksler, minnekort og stativfester, bare for å nevne noe.

På neste side ser vi på selve testriggen.

Les også