Til hovedinnhold
Artikkel

Bare denne løsningen ga oss «Super HD» og rå batteritid

Det er lett å gå i fallgruvene når du skal kose deg med Netflix-abonnementet ditt.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no, Shutterstock/Filip Dokladal, Netflix
Anders Brattensborg Smedsrud

Slik testet vi

Det er liten tvil om at nordmenns medievaner er i endring. Vi ser mindre på lineær TV og vi laster dessuten ned mindre piratkopiert innhold enn tidligere. Dette betyr likevel ikke at vi har sluttet å konsumere film eller underholdning. Vi har bare fått muligheten til å se innholdet vi ønsker oss når vi ønsker det og der hvor det passer oss best.

Amerikanske Netflix ble raskt en av nordmenns foretrukne strømmetjeneste, og som vi i Tek tidligere har vist er det også her du finner desidert flest serier og filmer.

Hopp rett til resultatene av testen »

Kanskje bestemte du deg for å abonnere på Netflix etter å ha sammenlignet innholdet de tilbyr med andre strømmetjenester, og etter at valget var tatt falt du til ro med at du hadde den beste løsningen for akkurat deg? Det er likevel godt mulig du ikke får maks ut av Netflix-abonnementet ditt i dag. Netflix er nemlig tilgjengelig både gjennom nettleseren på Windows og OSX, samt som en egen app i Windows 8, men disse strømmeløsningene er langt fra like.

Som vi skal se er det langt fra hipp som happ om du strømmer Netflix gjennom Safari, Firefox, Internet Explorer, Chrome eller Windows-appen.

Ikke bare kommer forskjellene til uttrykk gjennom kvalitetsforskjeller i videostrømmen, men for bærbare datamaskiner spiller løsningen du går for en stor rolle for hvor lenge du kan forvente å bli underholdt før batteriet går tomt for strøm.

Slik testet vi

Siden vi hadde den ypperlige Asus Zenbook UX302L for hånden ble det denne PC-en vi utpekte til testmaskin for nettlesere i Windows 8.1. Vi ønsket imidlertid ikke å bare ta for oss Windows-plattformen og inviterte derfor OSX Yosemite med på test. For Yosemites vedkommende fikk vår MacBook Pro Retina 13 oppgaven å teste strømmeegenskapene til OSX sine nettlesere.

Den langtekkelige jobben med å finne ut hvilken nettleser som gir deg best videokvalitet og lengst strømmetid gjorde vi litt hyggeligere ved å sette i gang den kritikerroste naturdokumentaren Life fra BBC. Denne er kjent for sine spektalulære scener og gjør seg ekstra godt i høy oppløsning – som vi håpet mange av nettleserne skulle støtte.

Dessverre fikk vi oss en overraskelse da vi skulle gå i gang med testingen, ettersom det viste seg at kun Firefox for Mac og Internet Explorer for Windows støttet full-HD-strømming.

Life fikk dermed boltre seg i den høyeste oppløsningen nettleseren støttet, være seg kun standarddefinisjon (720 x 480), 720p, eller aller best 1080p, altså full-HD. Avspillingen ble i hovedsak gjennomført med Silverlight på Windows-plattformen, da kun Chrome støttet HTML5-avspilling her. For OSX ble alle nettleserene testet med HTML5-avspilleren. Den siste versjonen av den norske nettleseren Opera støttet verken HTML5- eller Silverlight-strømming av Netflix, og er derfor ikke med i testen.

Siden Netflix også er tilgjengelig som en egen «Modern»-app i Windows Store fikk denne selvsagt også være med på testen – som foregikk under ellers like forutsetninger som nettleserne. Windows-appen benytter seg av Silverlight til strømming og byr på lik funksjonalitet som nettleserne gjør.

Alle batteritestene ble gjennomført med skjermens lysstyrke satt til 100 prosent og strømplanen «Balansert» i Windows. Ingen andre programmer kjørte mens testene ble foretatt og de samme episodene av «Life» ble avspilt for alle testene.

Resultater

Det vi håpet skulle gi et klart bilde av hvilken løsning som var best for å strømme serier og filmer gjennom Netflix på portable enheter, ble etter at alle testresultatene lå på bordet langt vanskeligere. Dette fordi de ulike nettleserene alle støtter videostrømming i svært varierende kvalitet. Resultatene, som vi straks kommer til, kan likevel hjelpe deg å finne det beste kompromisset mellom kvalitet og batteritid, eller gi deg svar på hvilken løsning du skal gå for om du bare ønsker å se seriene dine i best mulig kvalitet – uten å tenke for mye på batteritiden.

Mens vi for OS X ser at alle de testede nettleserene støtter HTML5-avspilling, er kvaliteten høyst variabel mellom de tre alternativene du har for hånden. Typisk ser vi også at om du velger nettleseren som gir deg best bildekvalitet, altså Firefox, får du også desidert svakest batteritid. Firefox egner seg dermed ikke for lange seriemaraton på farten men heller for de gangene du har koblet til laderen og prioriterer bildekvaliteten. Chrome er et godt kompromiss mellom kvalitet og batteritid, mens Apples egen Safari – til tross for at Netflix selv hevder nettleseren støtter full-HD – bare gir oss lusne 720 x 480 pikslers oppløsning men svært god batteritid av samme grunn.

Noe overraskende ser vi at Netflix viser innholdet sitt fra sin beste side gjennom Windows 8.1-appen sin. Ingen av nettleserene kan nå denne opp til knærne når det kommer til verken videokvalitet eller batteritid. Appen gir for eksempel hele 54 prosent lengre batteritid enn Internet Explorer som strømmer innhold i samme kvalitet. Vi konstaterer også at Chrome med HTML5-avspiller ikke er spesielt mer effektiv enn samme nettleser i Silverlight-modus.

Konklusjon

Mens vi venter på at Netflix skal gi støtte for HTML5 for alle nettlesere og sørge for skikkelig videokvalitet til alle uavhengig av plattform eller nettleser, er det i alle fall greit å være bevisst på styrkene og svakhetene til hver nettleser slik at du kan velge selv hva du vil prioritere av kvalitet eller batteritid.

For Windows-plattformen ville vi skrotet hele rekken med nettlesere og gitt Netflix-appen i Windows Store en velfortjent sjanse om du ikke allerede har gjort så. For OSX blir det mer situasjonsbetinget og ikke så klart hvilken nettleser du bør bruke. På en liten skjerm kan faktisk Safaris lavoppløste SD-strøm gjøre nytten, mens for støtte skjermflater, og om du har et fulladet batteri og ikke en hel serieboks å se igjennom, kan enten Chrome eller Firefox være det beste valget.

Senest i fjor avslørte vi at videoavspilleren og operativsystemet du bruker har svært mye å si for hvor mange TV-serier du kan se før batteriet tømmes:

annonse