Tek.no

Artikkel

Les dette før du brenner penger på en SSD

Det finnes lynraske harddisker til en brøkdel av prisen.

10 Juni 2013 13:13

Som vi tidligere har nevnt er hybridteknologi noe av det som gjør at harddisken, med sine trege, snurrende plater, fortsatt er relevant i dagens lynraske datamaskiner. Kort forklart kombinerer hybridene den tradisjonelle snurredisken med noen lynraske minnebrikker.

Dette skal gi deg både lagringskapasiteten til en harddisk, og hastigheten til en SSD – på oppgaver du utfører ofte. Du får ikke det enorme hoppet i ytelse på alle oppgaver som du kunne fått fra å ha en fullblods SSD i maskinen, men sammenliknet med en vanlig harddisk er forskjellen til å ta og føle på.

Det er imidlertid ikke bare enkelt å bestemme seg for hvilket alternativ man skal gå for. Noen hybridløsninger er nemlig likere enn andre, og hvilken som passer best avhenger av flere forskjellige ting. Her presenterer vi de fire mest aktuelle løsningene i dag.

Den lettvinte, men trege:

Vanlig harddisk med innebygd SSD

Allerede i 2007 kom Samsung på banen med en harddisk som hadde 256 MB innebygd flashminne. Dette var den første faktiske hybridharddisken, og var tilgjengelig i størrelser opp til 160 GB sammenlagt.

Siden den gang har både hastigheter og kapasiteter skutt i været, i takt med at SSD-teknologien har blitt mer moden. Denne typen hybrid er imidlertid fremdeles svært utbredt, og er utgangspunktet for blant annet Apple sine FusionDrive-enheter.

Kort oppsummert er det kanskje den enkleste inngangen til ytelsen du kan få fra en SSD for mannen i gata. Utvendig ser det nemlig ut som en helt vanlig harddisk, og når du plugger den i datamaskinen oppfører den seg også tilsynelatende på samme måte.

Under huden skjer det imidlertid saker og ting, og når du starter opp datamaskinen din med en av disse montert opp, vil den bruke avanserte algoritmer for å finne ut hvilke filer du har mest bruk for til enhver tid. Etter bare kort tids bruk vil den ha fått med seg nok av ditt bruksmønster til at alle filer du bruker ofte vil ligge på de lynraske minnebrikkene, istedet for på de snurrende platene.

For avanserte brukere som vil ha full kontroll på alt i datamaskinen selv, kan dog helautomatikken være mer enn de ønsker å svelge. Andre løsninger kan med litt finjustering gi enda bedre resultater enn en kombinert hybrid som dette.

I tillegg er gjerne lagringskapasiteten på SSD-delen av slike enheter langt lavere enn hva man kan få med andre løsninger, og det er heller ingen mulighet for å oppgradere SSD-delen uten å bytte ut hele disken.

Konklusjon: Kun å anbefale for deg som bare har plass til én fysisk lagringsenhet i datamaskinen, og ønsker et enkelt oppsett.

Den småsære:

En mini-SSD skrudd fast på hovedkortet

Med en liten mSATA-SSD klistret på hovedkortet kan du ved hjelp av Intels SRT, som står for Smart Response Technology, få en ganske så elegant smak på hybrider.

Hvis du har et hovedkort med et lite mSATA-spor, og dessuten støtte for Intel SRT, kan du plugge inn en mSATA-SSD som Intel 525 Series 120GB, som så vil bli brukt som mellomlagring for filer fra den vanlige harddisken. Teknologien har flere fordeler, men er ikke helt problemfri.

I motsetning til en del andre løsninger kan det nemlig være ganske mye jobb å sette opp denne, spesielt om du ikke har full kontroll på hva RAID, AHCI og IDE går ut på. I tillegg har ikke SRT støtte for ryddeteknologien TRIM, som sikrer at SSD-en holder ytelsen i toppform over tid.

På den annen side kan du få mellomlagring opp til 64 GB, som er mer enn hva enkelte andre løsninger har å by på. Andre kan mene dette er litt for lite, men avhengig av hvordan du setter den opp får du mye mer valgfrihet enn med for eksempel innebygde hybridløsninger i harddisken.

Dersom den lille mSATA-enheten din har større kapasitet enn det du har lyst eller mulighet til å bruke som mellomlagring, kan du også sette opp en partisjon med plassen du har til overs. Denne partisjonen kan du bruke som en vanlig SSD – om enn litt tregere enn hvis du hatt en koblet til en SATA 3.0-inngang.
Konklusjon: For deg som ikke er redd for å leke rundt i maskinens dype kroker, men som har både SSD, harddisk og rett hovedkort fra før.

Bedre fart og lett å utvide:

Koble SSD-en og harddisken sammen

Et oppsett med en «vanlig» SSD koblet sammen med harddisken er litt mer utbredt enn Intel SRT, og byr på mange av de samme fordelene – samtidig som du kan slippe flere ulemper.

Er du ikke komfortabel med å trekke kabler rundt omkring inni datamaskinen din kan riktig nok en ferdigbygget hybridharddisk være et greiere alternativ. Da vil du imidlertid gå glipp av den suverene ytelsen en ekte SSD kan bidra med; noe dette oppsettet i større grad enn de øvrige alternativene vi har nevnt vil gi deg.

Du kan få støtte for både TRIM og store mengder plass, og noen modeller støtter det superkjappe SATA 3.0-grensesnittet på 6 Gbit/s. Det er imidlertid en del forskjeller i funksjonalitet, blant annet krever enkelte slike hybrider at du installerer operativsystemet på selve enheten, mens andre bare plugges inn og fungerer så snart den medfølgende programvaren er installert.

OCZ Synapse har vært vår favoritt i dette segmentet en stund, og selv om det begynner å bli en stund siden vi testet den, tilbyr enheten både støtte for TRIM, enkelt oppsett og ganske mye plass. Et annet godt og rimelig alternativ er Corsair Accelerator, som er enda enklere å ta i bruk – selv om den er noe tregere.

Konklusjon: For deg som vil ha en skikkelig hybridløsning på en harddisk du allerede har, med enkelt oppsett og smertefri installasjon.

Masse plass, og nesten like rask som en SSD:

Superhybrider på et PCI Express-kort

Det er nå halvannet år siden vi testet SSD-en OCZ RevoDrive 3 X2 480 GB, og rivende utvikling på lagringsfronten til tross har vi fortsatt til gode å se noe som kan levere noe i nærheten av de hastighetene vi fikk fra denne enheten.

Den koster da også sitt, og vel så det. Heldigvis har OCZ også laget et mer lommebokvennlig alternativ, som byr på en hel terabyte med lagringsplass kombinert med ytelsen til en helt grei SSD.

Vi snakker om OCZ RevoDrive Hybrid 1 TB, som i motsetning til alle alternativene vi har nevnt til nå monteres i et PCI Express-spor. Dette bidrar til at minnebrikkene ikke blir begrenset av SATA-grensesnittet hva hastighet angår, og i vår test kom vi frem til at etter kort tids bruk kunne ytelsen konkurrere meget greit med SSD-ene som var på markedet for et års tid siden.

Sammenliknet med moderne SSD-er kan den altså komme littegrann til kort, men når vi ser tilbake på testresultatene nå må vi si de har holdt seg overraskende godt. Dyrere enn å lage sitt eget hybridoppsett er det riktignok, men installasjonen er noe av det mest smertefri du kan finne blant alle hybridene.

Konklusjon: For deg som vil ha SSD-hastigheter og masser av lagringsplass – og er villig til å betale det lille ekstra.

Raske, enkle, men dyre gigabyte:

Skikkelig SSD istedet for hybrid

Selv om hybridløsningene er gode, og etter hvert har kommet svært langt, er det ikke til å komme unna at SSD-er har kommet enda lengre de siste par årene.

I dag er det kun hvis du trenger flere terabyte lagringsplass på samme enhet at du faktisk er tvunget til å holde deg til harddisken, siden SSD-er nå faktisk er tilgjengelige opp til rundt en terabyte.

Les også tre gode grunner til at du bør velge SSD »

Særlig av økonomiske grunner kan like fullt en hybridløsning være en svært aktuell løsning, og for de flestes bruk vil dette holde i lange baner – spesielt om du velger den av løsningene over som passer akkurat ditt behov best.

Selv den tradisjonelle harddisken, uten flashminne ombord, har sine bruksområder. De gir nemlig fortsatt ekstremt mye plass til en svært billig penge, og til ren oppbevaring av data synes vi igrunn at en diger SSD rett og slett blir litt overkill.

Tre gode grunner til at du bør holde deg til harddisken »

Svindyrt, men gir ekstrem ytelse:

Blodtrimmede SSD-er på det lynraske PCI Express-grensesnittet

Det absolutt aller råeste som finnes på markedet er flere SSD-er koblet sammen på et PCI Express-kort. Vi testet OCZ RevoDrive 3 X2 480 GB for en stund siden, og kort sagt: Det blir ikke raskere enn dette med dagens teknologi.

Med fire kontrollere ombord har ikke SATA-grensesnittet, som de fleste normale lagringsenheter benytter, nubbsjans til å overføre raskt nok. Det er grunnen til at dette alternativet kjøres på PCI Express.

Teknologien som driver dette alternativet er fullstendig kompromissløs. Skal du ha det aller råeste, er dette med andre ord det alternativet du leter etter. Prisen er også deretter: I skrivende stund er laveste pris på OCZ RevoDrive 3 X2 i terabyte-utgave like under 11 000 kroner.

Konklusjon: Hvis du svømmer i penger finnes det ingenting som er bedre.

Les også
SSD-salget har hatt en eksplosiv vekst
Les også
SSD vil være best i lang tid framover
Les også
Utsett dødsdagen til SSD-en
Les også
Slik kuttet vi størrelsen på Windows 8 med 7,4 GB
Les også
Samsung 840 Pro SSD 256 GB: Endelig testet vi forumets favoritt-SSD
Les også
3 grunner til å ikke velge SSD
Les også
3 gode grunner til å velge SSD
Les også
SSD-ene får bedre levetid og høyere ytelse
Les også
OCZ RevoDrive Hybrid 1 TB: Har du ikke råd til en romslig SSD?
Les også
OCZ RevoDrive 3 X2 480GB: Den råeste SSD-en du får kjøpt
annonse