Artikkel

Dette gjorde noen av de mest beryktede hackerne i verden

Mens kredittkortsvindleren gravde ned utbyttet i foreldrenes hage, brøt en annen seg inn på romstasjonen.

De fire første

Hacking er ikke et nytt fenomen, det har eksistert siden 70-tallet da de første datamaskinene ble koblet sammen i nettverk som ARPANET. Men etter hvert som Internett bredde om seg har de fått en mye større lekeplass.

Mange er av den oppfatning at en hacker er en person som ønsker å ødelegge og tjene penger på kriminelle handlinger utført via en datamaskin, og selv om dette i noen tilfeller se sant, er disse i mindretall. Brorparten av alle hackere gjennom historien er nemlig kort og godt på jakt etter én ting: status.

Tenk om du var i stand til å tre inn i sjefsstolen til en stor bedrift og bestemme hva de skal foreta seg, eller spille din egen musikk på en mobiltelefon som egentlig ikke tillot deg det?

I den analoge verden er dette vanskelig, men i den digitale verden er alle mulighetene åpne, om du vet hvordan du manøvrerer usett mellom sperringene som er satt opp. Disse kjente og beryktede hackerne lot seg ikke stanse av noe, og mens én av dem besøkte selveste romstasjonen ISS, tok en annen full kontroll over nettsiden til nyhetskanalen CNN.

Noen hacker fordi de frykter for samfunnsutviklingen, noen for å skaffe seg full tilgang til materialet de selv har kjøpt, og noen få for å tjene seg søkkrike, selvsagt. Vi har satt sammen en liste over de mest beryktede hackerne som har herjet Internett – kanskje har en av de til og med vært på besøk på maskinen din?

En million dollar i foreldrenes hage

Albert Gonzalez. Foto: Wikimedia

Albert Gonzalez er mesterhjernen som står bak det største kredittkort-tyveriet i historien. Over tre år fikk hackergruppen som han ledet samlet inn informasjon om over 170 millioner kredittkort.

Gonzalez benyttet såkalt SQL-injection for å få tilgang til store forretningssystemer, og plantet bakdører i disse som han så brukte for å hente ut informasjon om kundene deres.

Den lille geskjeften hans gikk svært godt, men alt godt må ta slutt en gang, og ved arrestasjonen beslagla politiet verdier for 1,6 millioner dollar, inkludert 1,1 millioner dollar som var gravd ned i plastikksekker i foreldrenes hage.

Resultatet for Gonzalez ble 20 år bak murene, hvor han sannsynligvis mimrer tilbake til bedre tider. Etter sigende skal han nemlig ha unnet seg et heidundrende bursdagsselskap mens han var på toppen, hvor 75 000 dollar ble svidd av på morosaker.

Ved en annen anledning skal han også ha sutret over at han måtte telle en del av utbytte, 340 000 dollar, manuelt etter at tellemaskinen hans brøt sammen.

En manipulator av de skjeldne

Kevin Mitnic. Foto: Wikimedia

Fra å være den mest ettersøkte hackeren i USA, snudde Kevin Mitnick på flisa etter fem år i fengsel. I dag jobber han som sikkerhetsekspert og hjelper andre å sette opp sikkerhetsløsninger som kan holde likesinnede ute – selv om han gikk på en smell selv, da hjemmesiden hans ble hacket.

I senere tid har han bygget seg opp et godt renommé som forfatter av flere bestselgende bøker om kunsten å «smooth-talke» seg inn i sikre systemer, såkalt sosial engineering. Her manipulerer man menneskers følelser, og appellerer til deres naturlige ønske om å hjelpe en, fremfor å gå løs på datasystemene selv.

At Mitnick også klarte bragden å få fjernet en arrestordre han hadde på seg fra politiets systemet, kan man bare lure på hvordan gikk til.

Så hvorfor havnet han i politiets søkelys? Vel, ved å bryte seg inn i datasystemene til blant annet IBM, FBI og Pentagon er man nødt til å vekke en viss interesse.

Også finske Nokia og Motorola har hatt besøk av Mitnic. En av hans spesialiteter var nemlig å avlytte telefonsamtaler, noe han visste å benytte seg av. Mens han var på rømmen fra lovens lange arm lå han alltid et hestehode foran NSA-agentene som forsøkte å peile han inn, ved å avlytte samtalene deres.

Fra han endelig ble arrestert i 1995 fikk han et forbud mot å være i nærheten av datamaskiner helt frem til 2003, noe som nok var en vel så hard straff for Mitnic som selve soningen.

Utenomjordiske hensikter

Gary McKinnon. Foto: Wikimedia

«Sikkerhetssystemet deres er ubrukelig», var meldingen som spratt opp på skjermene til det amerikanske militæret i 2002.

Ikke mange datahackere presterer å sette forholdet mellom to allierte land på styr, men skotske Gary McKinnon klarte brassen. Etter å ha brutt seg inn i det amerikanske forsvaret og gjort ugang for 700 000 dollar, har McKinnon kjempet i 10 lange år mot en utlevering som potensielt kunne sperret han inne i 70 år i amerikanske fengsler.

I følge amerikanske myndigheter brøt McKinnon seg inn hos både forsvaret, marinen, flyvåpenet og NASA, hvor han skal ha slettet og endret filer. McKinnon har innrømmet skyld, men forsvarer handlingen ved å vise til målet for datainnbruddet, som var å finne hemmelighetsstemplede dokumenter som omhandlet UFO-er.

Som om ikke meldingen han skrev på skjermene var ærlig nok, forsøkte han aldri å skjule sine spor. Han brukte nemlig sin egen private e-postadresse i datainnbruddene, som han fortalte var mulig ved å bruke kommersielt tilgjengelig programvare, og fordi flere av systemene hadde dårlige passord eller brannmurer. Videre hevdet han at han aldri var ute etter å gjøre skade på systemene, som amerikanerne hevdet i rettsaken.

I fjor konkluderte det britiske rettsapparatet med å nekte utlevering, blant annet fordi McKinnon lider av aspergers syndrom, en variant av autisme. Saken hans var viktig fordi den ventes å sette presedens for lignende saker, og den satte utvilsomt spørsmålstegn ved måten amerikanerne behandler hackere som har funksjonshemninger.

Ubuden gjest på ISS

Den internasjonale romstasjonen (ISS). Foto: Shutterstock/ Marcel Clemens

Bare 16 år gammel fant Jonathan James nettveien inn hos amerikanske myndigheter og selskapet BellSouth. Her installerte han en bakdør som lot han samle inn over 3000 meldinger, mange av de hemmelighetsstemplet. Kronen på verket var dog innbruddet hos NASA, hvor han angivelig stakk av gårde med kildekoden for livsstøttesystemet til den internasjonale romstasjonen. NASA så seg dermed nødt til å stenge ned og oppgradere systemet, noe som kostet dem over 40 000 dollar.

Disse «guttestrekene» førte til at han ble den første mindreårige som ble dømt for datainnbrudd. Etter noen år gjenopptok han hackerkarrieren ved å stjele kredittkortinformasjon. Under etterforskningen av denne saken tok James sitt eget liv, og i brevet han etterlot seg hevder han sin uskyld.

Bli med over på neste side, så kikker vi på fire til »