Til hovedinnhold
Artikkel

Hva er det Apple bygger her?

Siden juli 2009 har det vært kjent at Apple bygger et enormt datasenter i North Carolina – iDataCenter – som er fem ganger større enn det de har per dags dato i Newark, California.

I oktober i fjor ble det kjent at senteret var operativt, og spekulasjonene går nå høyt om hvilke planer Apple har. Fra før har Apple et datasenter som håndterer eksisterende satsninger som iTunes og MobileMe, og at de nå bygger et som er mye større tyder på at det er noe stort på gang.

Apple har i tillegg kjøpt domenet iCloud.com for over 20 millioner kroner, noe som forsterker analytikeres teori om at dette mest sannsynlig dreier seg om en fremtidig satsning på nettskyen fra Apple sin side.

Stor satsning

Eiendommen i Maiden, North Carolina har en størrelse på 46 500 kvadratmeter og anlegget har hatt en anslått kostnad på 1 milliard dollar, eller 5,2 milliarder kroner. Med det nye senteret har Apple fått doblet størrelsen på sin serverfarm.

Det er forventet at iDataCenter vil skape minst 50 Apple-spesifikke jobber og så mange som 250 medhjelperstillinger. Ifølge anonyme kilder vurderer Apple å ekspandere ytterligere, og ryktene dreier seg om en fordobling av størrelsen på den aktuelle eiendommen.

Denne videoen av den lokale eiendomsmegleren Bill Wagenseller fra oktober i fjor viser iDataCenter og enda et byggeprosjekt bak datasenteret, men det er uklart om det sistnevnte faktisk har noe med den antatte ekspansjonen å gjøre:

Forberedelse til noe større

Analytikere spekulerer i at den massive serverfarmen kommer til å spille en sentral rolle i Apples satsning på nettskyen.

Apple TV

Selskapets nye Apple TV har for eksempel bare 8 GB med innebygd minne, og passer derfor bedre til streaming fra en ekstern kilde.

Den nyeste utgaven av MacBook Air – som Apple-sjef Steve Jobs har kalt "fremtiden" for MacBook-serien – er bare utstyrt med flashminne og vil dermed passe godt til nettskybaserte tjenester.

Fremtiden i nettskyen

Som nevnt tidligere i artikkelen, har Apple kjøpt domenet iCloud.com fra svenske Xcerion for 23,5 millioner kroner. Svenskene har siden på beleilig vis endret navnet på tjenesten sin fra icloud til CloudMe.

Svenske Xcerion har byttet navn fra icloud til CloudMe

Så hva er egentlig iCloud? Noen tror at det vil være en stor utvidelse av Apples eksisterende tjeneste MobileMe – som gjør at brukere kan synkronisere og lagre bokmerker, e-post, kontakter og liknende på nettet.

Det har blitt vanskelig å tegne nye abonnementer på MobileMe, blant annet har salgspakkene blitt fjernet fra Apples butikker. Dette kan tyde på at Apple ønsker å gjøre plass for en ny tjeneste som nettopp iCloud.

Konkurrent til Spotify?

Apple kjøpte i slutten av 2009 opp musikkstreamingtjenesten Lala for siden å legge den ned kort tid etter. Ryktene sier nå at selskapet jobber med en ny musikktjeneste basert på Lalas teknologi som kan utfordre etablerte tjenester som Spotify. De skal allerede ha fått med seg et par store plateselskaper på satsningen.

iCloud skal videre ifølge ryktene tilby et digitalt "skap" hvor brukeren kan lagre foto og video i tillegg til musikk, noe som fjerner behovet for intern lagringskapasitet for nye Apple-produkter.

Når den nye nettskytjenesten fra Apple blir lansert kommer mest sannsynlig an på når den femte generasjonen av iPhone-telefoner og deres seneste operativsystem iOS 5 dukker opp. Noen anslag sier tidligst til høsten, men det gjenstår å se.

Det har ennå ikke kommet noen offisiell uttalelse om saken fra Apple.

6. til 10. juni i år skal Apple holde sin Worldwide Developers Conference, og kilder kan fortelle at selskapet forbereder betaversjoner av iOS 5.0 og Mac OS X Lion med integrering av iCloud for utviklere. På den måten skal de få tid til å teste og utvikle sine applikasjoner i god tid før en eventuell lansering.

Din mening

Hva tenker du om prosjektet til Apple? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

(Kilder: AppleInsider (1), AppleInsider (2), Gizmodo)

Les også
- Katastrofalt for nye Windows Phone
Les også
Google er best likt
Les også
Apple iPad 2: iPad 2 suser forbi konkurrentene
Les også
Slik blir OS X Lion
Les også
Hva skal Apple lansere?
Les også
Apple med en håndfull nyheter
annonse