La deg ikke slå ut selv om du ikke får jobben
Slik håndterer du avslaget.
«Takk for søknaden din. Vi mottok 189 søknader og mener vi har funnet riktig person til stillingen. Lykke til med din videre jobbsøking.» Slik kan et typisk brev fra en HR-avdeling lyde.
Arbeidsledigheten for IT-folk er ikke skyhøy i Norge, men ikke alle kan velge og vrake på øverste hylle. Mange opplever en rekke slike avslag før de endelig får napp. Det gjelder ikke å la seg slå ut. Får du ikke jobben på søknad nummer n, får du den på søknad n+1.
I Danmark, der arbeidsmarkedet er enda mer presset, er boken Arbeidsløs – verdens hårdeste job nettopp kommet ut for hjelpe arbeidsløse til å takle en bedrøvelig tilværelse. Den har et helt kapittel med tips om hvordan man takler gjentatte avslag og holder motet oppe. Tipsene er verdt å ta med seg for norske jobbsøkere.
Skal du søke en jobb, er det viktig å legge arbeid og energi i søknaden. For dem som ansetter er det lett å gjennomskue søknader som er sendt til mange med kun små modifikasjoner på formulering og CV.
Har man lagt mye av seg selv i søknaden, er det desto verre å få et standardsvaret midt i fleisen. Det kan gå en gang, to ganger, ti ganger, men etter hvert kan det tære både på motivasjon og selvtillit. Spesielt om man i tillegg er presset økonomisk og har problemet på andre områder. For, som boken antyder, hvordan kan du selge deg selv, om du ikke lenger har tro på produktet? Trikset er da å snu nedover-spiralen og tenke annerledes.
Dette er bokens fem råd for å holde trøkket oppe:
Tenk rasjonelt
Noe av det viktigste du gjør etter flere avslag er å overbevise deg selv om at det faktisk ikke betyr at det er noe galt med deg. Det er ikke alltid så lett etter mange avslag, men tenker du rasjonelt, er det ikke så vanskelig likevel. Bruker du kalkulatoren og regner over hvor stor sjanse det egentlig var, kan du oppdage at sjansene var små. Men de er der, og du vet at du har mye å gi og at det går til slutt. Du vet bare ikke når – om det blir etter tre eller tredve søknader, og om det blir denne måneden eller neste år. Avslagene rister du av deg og ser videre, for kompetansen din er fortsatt like bra.
Du utvikler deg selv
Du lærer noe om deg selv ved å skrive søknader og utarbeide CV-en din. Kanskje oppdager du at det du først søkte på ikke er det du egentlig vil i livet. Du blir mer bevisst på hva som egentlig er profilen din og din styrke, og hva du er beste på, slik at søknadene framover blir mer målrettete.
Jobb med å tenke positivt
Kanskje er meningen med at du ikke skal få jobben at det er en enda bedre jobb rett rundt hjørnet. Og er det noe å sutre for om du ikke får noen begrunnelse for avslaget når du ringer opp og ber om det. I den andre enden kan det sitte en overarbeidet HR-medarbeider med problemer på hjemmefronten som ikke har verken overskudd eller guts til å gi deg den lille ekstraservicen du har bedt om. Du skal heller ikke se bort fra at det er et hyggelig og vennlig avslag du har fått når de sier at du har kvalifikasjonene, men ikke den riktige alderen eller erfaringen.
Disse rådene er god gammel mentaltrening, men ikke mindre viktige. Det du fokuserer på er det som fyller sinnet ditt og bevisstheten din. Tillater du deg å deppe og fortvile, er det de følelsene du tar med deg til neste søknad og til neste intervju. Og omvendt. Fokuserer du på det positive, vil det prege det du gjør.
Hva med å ta for seg søknadene med positiv respons og se hva du har skrevet eller gjort da det nesten gikk? Kanskje er det noe i framgangsmåten din som må forbedres.
Legg en jobbplan
I stedet for å bare søke på det som annonseres, kan du sette opp en plan der du lister opp hva du kan og hva du har lyst til å jobbe med. Med den i lommen kan du gå til arbeidsgivere som ikke har annonsert og tilby tjenestene dine.
Det gir ikke nødvendigvis full treff med en gang det heller, men det hjelper deg å bli bevist på hvor du vil og hvordan du vil komme deg videre. Ikke minst vil du føle at det er deg selv som utformer hvordan du vil forholde deg, og ikke at profilen din formes av tilfeldige stillingsutlysninger.
Finn noe som gir mening i hverdagen
Det er lettere å takle et avslag eller ti om du engasjerer deg i andre ting som gir deg mening i hverdagen, og som du opplever suksess og glede ved. Derfor bør du så raskt som mulig engasjere deg i ting utenom det du jobber med, så du følelsesmessig og psykisk har flere ben å stå på.
Dette siste punktet synes forfatterne av boken er så viktig at det har fått et eget kapittel med en rekke eksempler. Det er utrolig hvor greit folk kan takle et avslag når de har nok av støtte og trygghet rundt seg.