Tek.no

Artikkel

Høstens beste bilder

Se de beste bildene fra Bildekritkken

Oslo 2014.Foto: «hsp»
Kristoffer Møllevik
17 Des 2014 06:00

Hver ukedag velger vi et bilde som blir Dagens bilde fra Bildekritikken. Disse dagsvinnerne er så med i konkurransen om å bli Månedens bilde. Vinneren av denne kåringen får et gavekort på 1000 kroner på Japan Photo XXL. Bildet vil også være med i vurderingen om å bli årets bilde her på Akam.

Denne gangen har vi kåret månedens bilde for både oktober og november. Alle bildene som ble kåret til Dagens bilde kan sees i bunnen av saken, eller inne på Bildekritikken.

Månedens bilde for oktober: Oslo 2014 av «hsp»

Henning er en av de dyktigste gatefotografene som bidrar til Bildekritikken, og har særlig i høst vært aktiv med sin serie «Oslo 2014». Bildene hans bærer preg av et svært godt øye for det estetiske i det urbane landskapet. Dette er det vi skrev om vinnerbildet da det ble kåret til dagens bilde:

«Et gåtefult bilde som både tar kontakt med oss, og avviser oss samtidig. Hva skjer med mannen i vinduet? Er han trist og lei, eller bare trett? Dekker han til ansiktet med vilje? Hvem sitt håndavtrykk er det? Er det hans, eller noen han har tatt farvell med?

Håndavtrykket gir intrykk av at noen har presset hånden mot ruten nylig, som en hilsen eller farvel. Det hinter om en kontakt som har vært, og på mange måter blir håndavtrykket en skygge som fortsatt tar kontakt med oss. Vi lurer derfor desto mer på hvorfor mannen tilsynelatende unngår oss.

Mannens skjulte ansikt fører til en anonymisering som gjør at bildet ikke handler så mye om ham som person, men om mennesker generelt. Gråtonene kler motivet svært godt, og bildet er perfekt eksponert. Lav dybdeskarphet gir det et tydelig fokus. Godt jobba.»

Klikk her for å se bildet i full oppløsning»

Vil du se flere av Hennings bilder? Gå til profilen hans på Bildekritikken»

Månedens bilde for November: Sleeping Beauty II av TCL Photography

Sleeping beauty II. (Foto: Tove Landberg - TCL Photography)

Landberg er en allsidig fotograf som er aktiv i Bildekritikken. Hun mestrer mange fotosjangre, og er særlig dyktig med mennesker foran kamera. Hun har kunstbakgrunn og – som det kommer frem av vinnerbildet – er flink til å se etter nye måter å ta bilder på. Dette er det vi skrev om vinnerbildet da det ble kåret til dagens bilde:

«Dette var et veldig tøft bilde! Det at katten er krøllet sammen i en ball på denne måten, avbildet med hodet ned, gjør at vi tenker mer på stilleben enn på fotografering av levende dyr. Det harde lyset og de sterke kontrastene kler motivet veldig godt, og skaper en dramatisk kontrast til det fredfulle uttrykket. Som seere av bildet spør vi oss selv om det vi ser er en en som sover fredfullt, eller om det er den store freden etter livet.»

Dette er tredje gang et av Landbergs bilder blir valgt ut til Månedens bilde. Første gang var for november 2013, sist gang var for april i år.

Klikk her for å se bildet i full oppløsning»

Vil du se flere av Landsbergs bilder? Gå til profilen hennes på Bildekritikken»

Les også
De beste leserbildene fra julen
annonse

Les også