Til hovedinnhold
Artikkel

Den fortreffelige 2,5-tommeren

Små harddisker kan brukes til nesten alt.

«Alle» skal visst ha en SSD (Solid State Drive) nå for tiden. Og vi forstår jo egentlig det – med unntak av prisen er det jo i dag så å si bare fordeler ved gå for en kjapp og lydløs minnedisk.

Likevel er det slik at de få gjenværende harddiskprodusentene nærmest jobber overtid for å produsere nok av de gammeldagse snurrediskene sånn at du og jeg har et sted å lagre filmer, musikk og tusener av digitale fotografier fra fjorårets ferie. For ikke å snakke om at slike som Google, Facebook og DropBox trenger et sted å lagre mengdene av videoer og bilder som lastes opp hvert sekund.

Den tradisjonelle harddiskindustrien lever derfor i beste velgående, og tilbyr en rekke forskjellige modeller i sine to vante størrelser på 3,5 og 2,5 tommer.

Benevelsen på 2,5 og 3,5 tommer kommer for øvrig fra diameteren på de innvendige roterende platene, ikke de ytre målene.

2,5-tommeren kjenner vi gjerne som harddisken i vår bærbare PC, mens storebror 3,5" jo stadig vekk finner veien til stasjonære PC-er, hjemmeservere og NAS-er.

Men selv om dette er det normale, er det egentlig mange gode grunner til å også bruke 2,5-tommers harddisker til mer generelt bruk. I denne artikkelen skal vi se litt på den lille tassens fortreffeligheter og ulemper.

Fordel: tar mindre fysisk plass

Egentlig høres det ikke så mye ut å gå fra 2,5" til 3,5", men når det kommer til harddisker er det en ganske stor forskjell – og da ikke bare i overflateareal, men også i tykkelse og vekt.

Den velkjente 3,5-tommeren er én tomme høy (2,54 centimeter), mens en typisk 2,5-tommer har en høyde på 9,5 millimeter. Begge får du også i lavere profil, men det er den lille som har det største spennet – du får også 2,5-tommere med høyder på fem, syv og femten millimeter.

En 2,5-tommer klarer seg med en halv centimeter i høyden. Foto: Western Digital

Én grunn til å gå for en 2,5-tommers harddisk er altså størrelsen – de er selvsagte for små datamaskiner. Er du lei din store og plasskrevende PC, kan et mini-ITX-hovedkort i et lite kabinett som Lian Li PC-TU100 gjøre susen. Og da er det kun 2,5-tommere som gjelder.

Små harddisker er også en nødvendighet dersom du er ute etter en ekstra liten NAS.

Fordel: har lavere vekt

Vi sier vanligvis at en standard 3,5-tommers harddisk har en vekt på en drøy halvkilo. Variasjonene kommer i hovedsak an på hvor mange innvendige plater disken har – som varierer avhengig av kapasitet og tetthet. For disker tilhørende samme generasjon, betyr det at større kapasiteter veier mer.

Ser vi eksempelvis på Western Digitals ikoniske Black-serie, som har kapasiteter fra 500 GB til 4 TB, varierer vekten fra 0,43 kilogram for førstnevnte til 0,68 kilogram for den største disken.

WD Black er også å oppdrive i 2,5-tommersversjoner, da med en vekt på mellom 0,092 og 0,15 kilogram – altså rundt hektoen.

Mange små kan veie mindre enn én stor. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Er du eksempelvis mye på LAN og skal bygge en liten gamingboks med lavest mulig vekt, vil en 2,5-tommer langt på vei være å foretrekke.

Ser vi på hva dette kan bety med tanke på kapasitet kontra vekt, blir det faktisk litt interessant. Tar vi eksempelvis en av 2,5-tommerne med mest plass innabords akkurat nå, nemlig Seagate Samsung Spinpoint M9T på 2 TB, har denne en oppgitt vekt på 130 gram. Tre slike vil veie i underkant av fire hundre gram og gi oss 6 TB totalt.

Setter vi dette opp mot én 3,5-tommer med like mye plass – 6 TB er den høyeste kapasiteten vi for tiden finner i nettbutikkene – vil denne veie langt mer. WD Green på 6 TB veier omtrent 750 gram, altså omtrent dobbelt så mye.

Hvis du bryr deg mindre om prislappen og at du da faktisk trenger flere enheter, vil altså 2,5-tommers lagring kunne gi deg mindre vekt å dra på.

Fordel: har lavere strømforbruk

Størrelse og vekt er til dels også grunnen til at det er 2,5-tommerne som lenge har vært favoritten når det kommer til eksterne harddisker. Men vel så viktig er strømforbruket – en ekstern 2,5-tommer kan drives med strømmen fra en USB-port. En ekstern 3,5-tommer krever at du må slepe med deg strømforsyning og ledninger i tillegg.

2,5-tommers disker klarer seg med strømmen fra USB-porten. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Og ettersom vi da snakker om en langt tyngre og tykkere disk, har du jo allerede nok å dra på fra før.

Hvor mye forskjell det faktisk er snakk om kan vi få et inntrykk av ved å ta en kikk på harddiskprodusentenes spesifikasjonsark.

Dersom vi nok en gang skjeler til Western Digitals Green-serie, ser vi at disse kommer i varianter på både 3,5 og 2,5 tommer.

3,5-tommeren på 6 TB har et oppgitt strømforbruk under lesing/skriving på 5,3 watt, mot 1,7 watt for 2,5-tommeren på 2 TB. Det vil si at tre 2,5-tommere vil bruke hakket mindre strøm under slike operasjoner.

Videre bruker disken på 6 TB 3,4 watt som uvirksom, mens tilsvarende tall for den mindre harddisken er 0,8 watt – mer enn fire ganger mindre.

I standby eller hvilemodus er det mindre forskjell – her er det 0,4 watt mot 0,2 watt. Det betyr at tre 2,5-tommere til sammen vil bruke 0,2 watt mer enn 3,5-tommeren når de ikke spinner.

Merk for øvrig at dette vil være helt avhengig av hvilke modeller som måles mot hverandre. Hadde vi tatt WD Black i stedet, hadde det vært ren utklassing fra 2,5-tommeren sin side – men så har vi ikke tatt med ytelse i den ligningen.

Fordel: støyer mindre

Tommelfingerregelen er at mindre harddisker lager mindre støy. Det er dog ikke alltid sant – det har også med ytelse og antall innvendige plater å gjøre.

Spesielt nevneverdige unntak er 2,5-tommere som spinner med hastigheter på 7200 RPM eller høyere. Disse vil som regel suse mer enn en moderne 3,5-tommer med 5400 RPM.

Et skrekksempel er den siste systemdisken vi hadde før SSD-ene virkelig tok over: VelociRaptor fra Western Digital. Med en spinnehastighet på 10 000 RPM klarte den fint å overdøve 3,5-tommeren vi brukte som lagringsdisk i den samme PC-en.

Men i hovedsak gjør altså 2,5-tommerne mindre ut av seg støymessig, og det er grunnen til at den er såpass populær blant støyallergikere og i rolige miljøer. De gjør seg eksempelvis spesielt godt i en ellers passivt kjølt stue-PC, dersom du trenger dugelig med intern lagringsplass og synes store SSD-er blir for dyrt.

Men får du mindre plass for pengene?

Ettersom 2,5-tommers harddisker er fysisk mindre, klarer de heller ikke å levere den samme kapasiteten som du får med en 3,5-tommer. Men det trenger ikke nødvendigvis være et stort problem – på dagens «største» smådisker er det altså plass til anstendige 2 TB med data, noe som holder til en god del spill, film, bilder og musikk.

Videre er det jo slik at dagens trender med skylagring og strømming av medieinnhold fra Internett eller en NAS gjør at behovet for lokal lagringsplass ikke har økt – mange klarer seg nå med en relativt beskjeden SSD i sin PC.

Det klassiske argumentet mot 2,5-tommers harddisker er gjerne prisen – at du får langt mer for pengene dersom du går for en 3,5-tommers variant.

Ja, den store er rimeligere, men det skiller ikke mer enn en hundrelapp. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men går vi til vår Prisguide-tjeneste og ser bort fra produsent og andre spesifikasjoner, finner vi at du får en 3,5-tommer på 1 TB til omtrent 450 kroner, mens en 2,5" med samme kapasitet ligger rett over 500 kroner.

Og det er altså interne harddisker. Er du på jakt etter en ekstern USB 3.0-variant, er faktisk 2,5-tommerne rimeligere.

For 2 TB kapasitet er det dog ikke like lystig lesing – her må du opp til rundt tusenlappen for en 2,5-tommer, mens du for den samme summen kan få en 3,5" på 3 TB. Synes du 2 TB er nok, vil slik koste deg omtrent 750 kroner.

Kapasitetsmessig får du altså gjerne litt mer for pengene ved å gå for en 3,5-tommer, men det er ikke så mye å spare som mange tror. For 1 TB eksterne harddisker er 2,5-tommerne både rimeligere og langt mer praktiske.

Der 2,5-tommeren ikke i det hele tatt kan måle seg mot sine større fettere, er i kapasitet per harddisk. Skal du eksempelvis ha mest mulig lagringsplass i NAS-en din, fyller du den naturligvis opp med 3,5-tommere.

Men får du like god ytelse?

Et annet klassisk argument for å gå for en større harddisk har med ytelse å gjøre. Og ja, stort sett er 3,5-tommerne noen hakk bedre. Mindre harddisker er gjerne utviklet med vekt på lavt strømforbruk, ettersom de ofte finner veien til bærbare batteridrevne PC-er.

3,5-tommerne har derfor gjerne større buffer (cache) og klarer høyere overføringshastigheter enn omtrent tilsvarende 2,5-tommere.

Men det er da slett ikke alltid slik at større er bedre.

Den legendariske og støyende WD VelociRaptor. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vi var jo tidligere innom Western Digitals 2,5-tommers VelociRaptor-disker. Dette er de raskeste mekaniske harddiskene med SATA-grensesnitt som har vært og faktisk fremdeles er i produksjon.

Ulempen? At disse diskene koster det dobbelte av hva du må ut med for en vanlig 2,5-tommer – for ikke å snakke om at de er bygd inn i en 3,5-tommers ramme fordi de blir ganske så varme. Dessuten støyer de som små tornadoer.

Men like fullt snakker vi altså 2,5-tommers disker som yter bedre enn det som finnes av 3,5-tommere – det er sånn sett egentlig ikke størrelsen det kommer an på.

Dessuten er det ikke alltid det spiller så stor rolle hva vi velger. Tidligere i uken testet vi Synology DiskStation DS414slim – en NAS som kun tar 2,5-tommers disker.

Det fikk oss til å lure på om det var noen stor forskjell mellom «NAS-diskene» WD Red i 2,5- og 3,5-tommers format. Derfor fylte vi opp storebroren DiskStation DS414, som naturligvis takler både store og små harddisker, og kjørte noen kjappe tester i RAID 5 for begge størrelsene.

Intel NAS Performance Toolkit

Hastighet i MB/s – høyere er bedre

For NASPT kan vi se er det små noen små forskjeller i både den ene og den andre retningen, men ikke mer enn at det må kunne kalles normale avvik.

Vi fikk også mer eller mindre de samme resultatene under skriving av små filer representert ved ATTO.

For lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 GB brukte vi NAS Performance Tester. Her rapporterte 2,5-tommeren med et par megabyte lavere ytelse, men det er knapt verdt å nevne – en ubetydelig forskjell og nærtil normalt avvik.

Når det kommer til denne NAS-en, klarte vi altså ikke å måle noen praktisk forskjell mellom et oppsett med fire Western Digital Red på 2,5 kontra 3,5 tommer.

Oppsummering

Som vi har sett er det en rekke fordeler ved å gå for en 2,5-tommers harddisk – selv om du ikke skal bruke den i en bærbar PC. Her snakker vi om betraktelig mindre størrelse og vekt, lavere strømforbruk og vanligvis mindre støy enn hos sine større 3,5-tommers slektninger.

Gitt at du ikke trenger spesielt stor kapasitet eller er veldig opptatt av ytelsen – systemdisken er jo nå gjerne en SSD uansett – må heller ikke nødvendigvis en 2,5-tommer koste så veldig mye mer enn en 3,5-tommer.

De større modellene kommer først til sin virkelige rett når det er snakk om høyere kapasiteter, ettersom dagens 2,5-tommere stopper på 2 TB. 3,5-tommerne rommer snart fire ganger så mye.

Det beste argumentet for å kjøpe en 3,5-tommer har derfor du som skal stappe inn så mye kapasitet som mulig på X antall diskplasser – eksempelvis i en hjemmeserver eller NAS.

Og så har vi selvfølgelig deg som av en eller annen grunn trenger en harddisk med litt ekstra innen ytelse, eventuelt i kombinasjon med høyere kapasiteter og lavere pris.

Men i det store og hele kan det være en idé å ta en kikk på hva 2,5-tommerne kan by på neste gang du trenger en snurredisk.

Før var alt større:
Slik gikk det da vi testet en 5,25-tommers harddisk >>>

Les også
Western Digital satser på ekstern lagring for gamere
Les også
La diskene samarbeide for å gi deg bedre ytelse eller bedre sikkerhet
Les også
Dette er SSD-ene vi vil anbefale
Les også
NAS-harddisker: Duell: Denne harddisken er best for NAS-en din
Les også
Vi retrotester en eldgammel harddisk – på 2,5 gigabyte
Les også
Derfor bør du ha en NAS hjemme
Les også
Nå har harddisken blitt slankere
annonse