Tek.no

Artikkel Kokoon EEG-hodetelefoner

Disse hodetelefonene skal hjelpe nattesøvnen din

Gir deg passende musikk og leser hjerneaktiviteten underveis.

KokoonTech
4 Juli 2015 06:00

Sitter du mye foran skjermen kan det hende søvn er en utfordring. Det mangler ikke på produkter som skal hjelpe oss ø-mennesker både til å sovne enklere, og til å våkne opp på en mer behagelig måte enn med tradisjonelle vekkerklokker. Kokoon EEG-hodetelefonene er atter et forsøk på dette, men det er en nokså unik innfallsvinkel.

Hodetelefonen skal være spesielt ventilert for å ikke bli for varm mens du sover med den. Men det som er unikt for denne hodetelefonen er at den følger med på hjerneaktiviteten din, og vet når du har fått sove. Dermed kan den skru ned volumet, og gradvis dempe lyden helt etter at behovet er borte. Hodetelefonene er dessuten trådløse, slik at du ikke står i fare for å lynsje deg selv i søvne.

Produsentene samarbeider med Onkyo om innmaten i hodetelefonene, som dermed burde være av noenlunde ålreit kvalitet.

Spesiell design skal sørge for komfort

Utseendemessig ser hodetelefonene nokså spesielle ut. Hver av klokkene minner om en slags gummikappe som legges over ørene. De er også forholdsvis flate sammenliknet med mange andre hodetelefoner som bygger mye mer ut fra ørene.

Produsenten har tilsynelatende gjort sitt ytterste for at klokkene skal være behagelige å ha på. Foto: KokoonTech

På prosjektets nettsider forklarer de at de har flyttet mesteparten av elektronikken inn i selve bøylen, mens et gel-materiale er støpt for å passe best mulig med hodets form. På den måten spres hodetelefonens vekt og belastning ut over et større område, og skal gjøre det langt mer behagelig å bruke Kokoon. En viktig forutsetning for hodetelefoner man skal sove med er at de er behagelige å ha på.

Hodetelefonene skal kunne gjøre vesentlig mer enn å bare skru ned volumet når du sovner. De kommer for eksempel med støykansellering, slik at støy utenfra dempes. Er du blant dem som trenger støy for å sovne kan hodetelefonene også bidra med en rekke programmer for hvit støy som skal gjøre det enklere å sovne eller å holde seg i drømmeland.

En egen app tar seg av mye av dette, og her kan også hjerneaktiviteten under søvn leses ut. Hvis systemet fungerer som det skal, da. Vi testet nylig et pannebånd som lovte å hjelpe oss med konsentrasjonen. Det kunne fungert en hel del bedre.

Testen av Melon Headband leser du her »

Lær mens du sover

Mange mer spesielle funksjoner har blitt med i appen. Den kan for eksempel velge type musikk basert på hjernebølgene dine. Den har en egen modus for såkalt binaural lyd, altså lyd som er fanget opp med stereomikrofoner utformet som menneskelige hoder. Dette gir en svært realistisk kringlydeffekt selv om man bare har to lydkanaler til rådighet.

En rekke mer eller mindre spesielle funksjoner finnes i appen som hører til. Foto: KokoonTech

Ønsker du det kan appen dessuten forsøke å lære deg ting mens du sover. Vi regner med dette krever at du har fagteksten din som lydbok. En egen modus for å styre såkalt bevisst drømming, der du er midt mellom våken tilstand og søvn hører dessuten til. Akkurat som pannebåndet fra Melon skal Kokoon kunne hjelpe deg med konsentrasjon og fokus også.

Når det er tid for å våkne igjen lover hodetelefonene at de skal vekke deg forsiktig, på en måte som passer med dine søvnsykluser.

Lang tidshorisont

Enten du vil lære noe, lytte til musikk eller bare ha hvit støy på ørene, skal Kokoon lese hjernebølgene dine og skru ned volumet så du ikke våkner av lyden senere. Foto: KokoonTech

Hvis hodetelefonene var vanntette kunne man strengt tatt beholdt dem på hele døgnet. De skal nemlig også være solide musikkformidlere til fritidsbruk. Den spesielle konstruksjonen med ventilasjon og myke gummideler skal og gjøre dem bedre egnet for treningsformål.

Vurderer du å kjøpe et par Kokoon-hodetelefoner? Prisen begynner på 189 dollar for utgaven med full funksjonalitet. En enklere utgave som først og fremst er hodetelefon selges for 159 dollar. Det gir en pris på rundt 1500 kroner før frakt og norske avgifter, dersom du går for den heftigste varianten.

Du kan lese mer om Kokoon EKG på prosjektets Kickstarter-sider. Forøvrig opplyses det at leveranse av hodetelefonene tidligvst vil skje i februar 2016. Som alltid er det lurt å være forsiktig med pengene man bruker på slike spleiseportaler. Flere prosjekt har strandet, eller brukt enormt lang tid på å levere varene.

Finn alle våre dingsesaker på vår samleside »

Les også
Lydbøker; Scribd, Audible, Storytel, Lydbok, Audiobooks og Downpour: Den beste måten å høre lydbøker på
Les også
Disse «smarte» solbrillene kan enkelt tilpasses alle lysforhold
Les også
Skal fikse mini-jacken
Les også
Når en musikkspiller til mer enn 10 000 kroner ikke er godt nok
Les også
Slik endrer mobilskrivingen hjernen din
Les også
Legendariske Koss fornyer seg
annonse

Les også