Artikkel

Kulere skrivebordslampe skal du lete lenge etter

Svever og lyser via induksjon.

For mange av oss er skrivebordslamper først og fremst en nødvendighet. Kanskje til og med et nødvendig onde; noe som tar opp plass på skrivebordet og bidrar til det generelle rotet. Så er det selvsagt andre igjen som setter pris på en lampe som den funksjonelle dekorgjenstanden det kan være. Uansett, hvis du først skal ha en skrivebordslampe, hvorfor ikke en stilig high-tech-sak?

Nå står i alle fall denne høyt på vår lampe-ønskeliste (har ikke du også en slik?): Den svevende lyspæren «Flyte».

Elektromagnetisk sveving og induksjon

Foto: Flyte

Ved å kombinere magnetisk levitasjon, altså bruk av magneter for å kjempe mot tyngekraften, med induksjon, har teamet bak Flyte laget en base av tre som både holder lyspæren svevende, og gir den strøm.

Lyspæren i seg selv kan ikke byttes ut, men er en spesialpære av «uknuselig» plast med LED-lys inni (ikke glødetråd som på tegningen til høyre). Den skal gi et varmt lys på 60 lumen, og skal fungere på både det amerikanske og det europeiske strømnettet. Basen skal også kunne brukes til å lade telefonen din, hvis den støtter induksjonslading, men det krever et tredjeparts-tilbehør.

Foto: Flyte

Slik vi tolker tegningen vil magnetene bare holde lyspæren svevende, og ikke bidra til å holde den på plass utover det, så vi gjetter at den raskt går i bakken hvis den får et lite puff. Hvis plasten rundt lyspæren er sterk og fleksibel bør ikke det være noe problem, men den er nok ikke laget for å bli herjet med. Bør gå bra på skrivebordet, men kanskje ikke like bra i garasjen.

Produktet ligger nå ute til finansiering på Kickstarter, og mannen bak er Stockholm-baserte Simon Morris. Prisen på Kickstarter er 249 dollar for de billigste utgavene, altså nærmere 1900 norske kroner. Det er en stiv pris hvis du egentlig hadde greid deg med noe enkelt fra andre, mer kjente svenske eksporter som Clas Ohslon eller Ikea, men i grunn ikke så alt for galt hvis man ser på det som en litt unik designerlampe.

Kunst og design er uansett ikke vår sterke side, men hvis du vil gjøre deg opp din egen mening kan du se flere bilder og video her.

Et annet spennende Kickstarterprosjekt med magneter er «MagSafe», et prosjekt som skal forbedre minijacken »

(Kilde: Kickstarter)

annonse