Til hovedinnhold
ArtikkelFreecom mHDD Slim

2 terabyte på 150 gram

Lille, tynne mHDD Slim fra Freecom er en liten lekkerbisken.

Kurt Lekanger, Tek.no

Små, eksterne harddisker går det tretten av på dusinet – men nylanserte Freecom mHDD Slim er såpass liten og lekker at vi synes den skiller seg litt fra mengden.

Den lille disken veier ikke mer enn 150 gram og er 0,9 centimeter tykk. Kabinettet er i børstet aluminium og fås i fargene sølv, gull og «space grey» – slik at den skal passe godt til fargene til Apples MacBook-maskiner. Men disken fungerer selvfølgelig like godt til Windows-PC-er som til Mac.

1 eller 2 terabyte i lommen

Det at disken er såpass liten og tynn gjør at den sklir lett ned i lommen, og ikke trenger du å ha spesielt store lommer heller. Og når du ikke har den i lommen, sørger små gummiknotter i hvert hjørne for at disken ligger stødig på bordet.

Freecom mHDD Slim fås i to versjoner: 1 TB eller 2 TB. Vi har prøvd 1 TB-versjonen, men har ikke gjort en full test av den. Men vi har gjort en enkel ytelsesmåling, og kan konkludere med at ytelsen er god med hensyn til hva du kan forvente av en harddisk i denne størrelsen. Målingene er gjort ved å kopiere 8 GB med tilfeldig utvalgte filer i ulike størrelser til og fra disken.

Disken har et USB 3.0-grensesnitt, og leveres med kabler for både USB Type A (den vanlige brede pluggen) og USB-Type C. Den får nok strøm via USB, så det er ingen ekstern strømforsyning. Kablene er forholdsvis korte – rundt 30 centimeter – noe som kan være upraktisk i noen tilfeller (men kanskje like ofte praktisk – du slipper å drasse på lange kabler).

Backupprogramvare følger med

På harddisken ligger det både bruksanvisninger og diverse programvare for Windows og macOS (OS X). Det meste er ikke så veldig nyttig, men Windows-brukere får med backupprogrammet Nero Backup, slik at du enkelt skal kunne sikkerhetskopiere innholdet på PC-en din. Nero kan om ønskelig kryptere sikkerhetskopiene dine. Mac-brukere vil kanskje foretrekke Time Machine-funksjonen som er innebygget i macOS – og til det fungerer selvfølgelig denne disken utmerket.

Det følger med et program som heter «Green button» som lar deg definere hvor lang tid det skal ta før harddisken går i dvalemodus – noe som skal kunne forlenge levetiden til disken, samt redusere strømforbruket. Men på undertegnedes Mac insisterte programvaren på at ingen støttede Freecom-enheter var tilkoblet, så denne funksjonen har vi ikke prøvd.

Disken fås i tre ulike farger.
Freecom

Et program vi ikke helt skjønner vitsen med, er FHDFormatter. Det lar deg rett og slett formatere disken – men det har du som kjent også innebygde funksjoner for i operativsystemet. Det er mulig programmet kanskje er litt mer intuitivt enn det som er i operativsystemet – i hvert fall Diskverktøy på Mac – men det å måtte først installere et program som du kanskje bare skal bruke én gang virker på oss unødvendig tungvint.

Harddisken kommer for øvrig formatert med FAT32 som standard, slik at disken kan brukes både på Mac og Windows-PC-er uten videre fiksfakseri – men om du vil kan du selvfølgelig formatere den i NTFS som brukes av Windows eller HFS+-formatet som brukes av macOS. De to sistnevnte formatene støtter også filstørrelser større enn 4 GB, som er maksstørrelsen som støttes av FAT32.

Stillegående, men litt dyr

Freecom mHDD Slim er stillegående, og du hører ikke stort til den når den er i bruk.

Alt i alt har vi sansen for disken, og det at den ser pen ut skader heller ikke. Med en prislapp på 900-1000 kroner for 1 TB-versjonen er ikke nødvendigvis dette det beste kjøpet du kan gjøre. Lagring koster ikke stort om dagen, og du får nå små eksterne 1 TB-disker ned mot 600 kroner, og for 1000 kroner får du også disker med kapasitet på 2 TB.

Ute etter en ekstern SSD med enda høyere ytelse i stedet?
T3 er en snerten og kjapp ekstern SSD »

annonse