Til hovedinnhold
Artikkel

Påskeeggene som ikke kan spises

Vi lette, og fant flere skjulte morsomheter i programmene du bruker hver dag.

Shutterstock/ Tiplyashina Evgeniya

Påskeegg ble tidlig en måte for programutviklere å skryte litt av eget arbeid. Faktisk, under Steve Jobs første regjeringstid i Apple, ble alle hans stjerneutviklere oppfordret til å legge igjen navnene sine i programmene de laget. Jobs sammenlignet utviklernes programkode med kunstnerenes signatur på verkene sine.

Da Steve Jobs returnerte til Apple, etter å ha vært forvist fra selskapet en periode, forbød han imidlertid utviklerne sine å legge igjen både navn og påskeegg i programmene sine. De avslørte nemlig hvem som hadde skapt noe av verdens beste programkode, og Jobs mistenkte at signaturene deres ville gjøre det enda lettere for konkurrerende IT-bedrifter å gå etter talentene hans.

En siste hyllest til Steve Jobs. Brillene hans er blitt ikonet for å legge artikkler inn i leselisten.

Dessuten mente han at disse ulike moro-elementene bare tok opp unødvendig plass på disken og kastet bort tiden til utviklerne. Han fikk derfor alle påskeeggene fjernet fra og med Mac OS 9, noe som er grunnen til at svært få påskeegg finnes på Mac-plattformen i dag.

Noen påskeegg har likevel sneket seg inn, dog i ganske så uskyldige former, hvor brorparten av de som fortsatt holder stand holder til i terminalen.

Visste du at alle Macer leveres med verdens beste (skjulte) kjeksoppskrift?
Har du ikke prøvd Emacs cookies, bør du lese dette »

Skjulte spill

Om du alltid har følt at sjakk ikke har vært helt det store, eller misunnet Windows-folket deres kabaler og minesveiper, da skulle du nok ønske at du hadde funnet alle terminalens gjemte spill tidligere.

Her skriver du inn navnet på spillet. Enten Tetris, Pong eller Snake.
Om du surrer med rekkefølgen kommer toget.

Noe av det første enhver vordende Linux-mester må lære seg er enkle kommandoer for å liste filer og mapper i terminalen. Kommandoen for dette er «ls». Selv enkle kommandoer kan imidlertid være vanskelige å huske i mengden, og en vanlig feil mange nykommere gjør er å bytte om på rekkefølgen og skrive inn kommandoen «sl». Sl er på engelsk kort for «Steam Locomotive», og selvsagt har noen sett sitt snitt til å ha det litt gøy på andres vegne.

Alt som skal til for å ha det litt gøy med nybegynnerene på jobben eller skolen er å installere trikset ved hjelp av kommandoen «apt-get install sl». Da kommer et lokomotiv dampende over terminalvinduet neste gang en uerfaren Linux-pjokk blander bokstavene.

Om brukeren skriver inn «ls -a» vil det gå aldeles galt for både lokomotivet og folkene om bord, så ikke spill dette trikset på noens første dag. Prøv heller kommandoen «ls -F» for å sende lokomotivet opp i skyene. I tidligere versjoner tutet også lokomotivet, men under nyeste Ubuntu ser det ut til å gå mer fredfult frem, kanskje greit med tanke på intetandende folk med hodetelefoner på seg.

Fattigmanns kino

Om ikke annet er det imponerende å tenke på tiden det har tatt å animere første akt av Star Wars i ASCII-kode.

Før vi beveger oss helt bort fra terminalen må vi ta med det som kanskje er et tvilsomt påskeegg, men som likefullt fortjener litt omtale. Gjennom «telnet», som kan aksesseres fra alle operativsystemer, kan du nemlig se hele den første akten fra Star Wars gjengitt og animert gjennom ASCII-tegn. Alt som skal til er å skrive inn «telnet towel.blinkenlights.nl» fra operativsystemets terminal. Sett av god tid, for det hele pågår i gode 20 minutter og er ganske godt laget.

Velfortjent annerkjennelse

Før Steve Jobs returnerte til Apple var det omtrent fritt frem for utviklerne å gjemme små overraskelser i programmene sine. En av de mest vanlige tingene å gjøre var å legge igjen navnetrekket sitt, men da Apples første Macintosh skulle lanseres fant utviklerteamet ut at de bare måtte utnytte den større mengden minne og den langt mer høyoppløste skjermen da de skulle legge igjen sin hilsen for ettertiden. Ved å gå inn i feilsøkmenyen og skrive «G 41D89A» med tastene spratt det derfor opp et – av dagens mål – ganske imponerende bilde av utviklerne, som tok beslag på hele 256 kilobyte minne, noe som var mye på tiden.

Det skal vanskelig gjøres å finne denne boksen om du ikke vet hvordan du lurer den frem.

Utviklerne hos Microsoft ønsket ikke å være noe dårligere, så da de hadde lagt siste hånd på Windows 3.1 i 1992 så de også sitt snitt til å legge inn litt selvskryt – til tross for at Bill Gates, akkurat som Jobs, ikke skal ha hatt særlig mye til overs for slikt. Ved å gå til «Om»-seksjonen mens man befant seg i programoversikten og holdt inne tastene «Ctrl + Alt + Shift», kunne man klikke gjentatte ganger på de ulike fargene i Windows-logoen for å til slutt få opp en ekstra boks med navnene til utviklerne, i tillegg til et bilde av figuren som bare går under kallenavnet «Microsoft-bjørnen».

Googles stikk til Microsoft

De fleste av oss har nok allerede stiftet bekjentskap med Googles kontorpakke i skyen, men for de som enda ikke har prøvd selskapets flotte Google Docs, er de nesten nødt til å ta seg turen innom test-dokumentet straks. Her kan du skrive brev og notater akkurat som i Microsofts Word, men også samarbeide i sanntid i samme dokument.

Nå er du i det gode selskap.

I testdokumentet sitt har Google imidlertid tatt seg noen friheter og hentet fortidens kjente personligheter som William Shakespeare og Charles Dickens opp fra de døde og inn i dokumentet ditt. Disse kommer stadig med sine egne rettelser til teksten du skriver og legger også til sine forslag til videre handling. Dette er jo morsomt i seg selv, men noe påskeegg er det jo ikke.

Nevner du derimot konkurrenten «Microsoft Office» i teksten din vil for eksempel dikteren Edgar Allen Poe hoppe inn for å endre til «Microsofts kammer av slit». Finner du et bedre påskeegg, legg det inn i komentarfeltet nedenfor.

Betryggende eller skremmende?

Tuller om fremtiden

Googles kanskje aller mest kjente tjeneste, utenom søket deres, er videostrømmetjenesten YouTube. Her kan du finne videoer for enhver smak og blir sjelden sittende å se bare én.

Om du likevel skulle kjede deg kan du forsøke å taste inn «use the force Luke» i søkefeltet for å se hva som skjer. Om du ikke er en Star Wars-fan finnes det selvsagt et triks for «Trekkere» der ute også. Bare skriv inn «Beam me up Scotty» for å redde dagen.

Internett og ny teknologi tok livet av tidligere storheter:
Husker du disse 90-tallsprogrammene som forsvant? (Ekstra) »

annonse