Tek.no

Artikkel

Din neste bærbare kan få to skjermer

Intel har fått – eller «lånt» – en god idé.

Vegar Jansen, Tek.no
10 Okt 2014 18:00

San Francisco/Tek.no: Vi er vel bevant med bærbare PC-er og det faktum at dataskjermene skal vende mot tastaturet. Dette er mest hensiktsmessig når du skal skrive, og det beskytter panelet under transport.

Det betyr naturligvis ikke at fleksibilitet kan være kjekt. Vanlige bærbare som Lenovo Yoga, samt hybrider som eksempelvis Microsoft Surface og Acer Aspire Switch 10 gjør det enkelt å svitsje mellom forskjellige måter å bruke skjermen på.

I tillegg eksisterer det bærbare med to skjermer. Noen suksess har det ikke blitt, men vi minnes da godt Taichi fra Asus, en bærbar som var utstyrt med et Full HD IPS-panel både innvendig og «utvendig».

Det finnes også noen mindre toskjermsløsninger. Acer prøvde seg på en «pekeplateskjerm» for noen år siden, dog er det vel strengt tatt kun Razer som har klart å få noe ut av dette med gaminglaptopen Razer Blade.

Men selv om bærbare med to skjermer ikke har fått noen spesielt god og varm mottagelse, er det en mulighet for en ny vår for toskjermsløsninger til neste år.

På årets IDF kunne nemlig Intel vise frem «Second Screen», en alternativ tilnærming til en ekstra skjerm i fronten. Men i motsetning til Asus, som gjorde «frontskjermen» sin til en hovedattraksjon, er Intels tilnærming en mer tilbakeholden affære.

Tar i bruk elektronisk papir

Second Screen er en alternativ toskjermsløsning med e-papir.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Med Second Screen eller «sekundærskjerm» stiller skjerm nummer to helt klart i annen rekke. Skjermteknologien er en helt annen enn det vi kjenner fra vanlige bærbare, og brukes stort sett kun i lesebrett og noen smartklokker.

Vi snakker da om eletronisk papir, også kjent som e-papir.

E-papir er ikke noe nytt – dette er flittig brukt i lesebrett for e-bøker, herunder i Amazons mange Kindle-modeller og konkurrenten Nook fra Barnes & Noble.

Med programvaren har du full kontroll som hva som vises på sekundærskjermen. Det gir gode muligheter for flørting i lesesalen.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Grunnen til at det her satses på e-papir i vanlige bærbare PC-er, er nøyaktig den samme grunnen som at e-papir nå faktisk også brukes i noen smartklokker – nemlig at de kun bruker strøm når det skjer noe på skjermen. Så lenge det som vises er statisk, trekker altså skjermen ikke strøm.

Vanlige LCD-skjermer er i forhold konstante strømsluk, i hovedsak på grunn av behovet for bakgrunnsbelysning.

E-papirskjermer forsøker på sin side å imitere blekk på papir, og reflekterer lys på omtrent samme måte. Uten behov for baklys eller strøm for å vise noe, er e-papiret alltid «på».

Det betyr at det totale strømforbruket for denne typen skjermer er minimalt, og gjør at lesebrettene har et par store fordeler fremfor konvensjonelle nettbrett med LCD-skjermer. Det første er at du ikke trenger lade dem spesielt ofte, mens det andre er at skjermen ikke flimrer slik LCD-skjermer gjør.

For folk som skal lese lange tekster eller bøker, er derfor ofte lesebrett med e-papirskjerm å foretrekke.

Begge disse egenskapene gjør idéen om en sekundær e-papirskjermer ganske attraktiv. De kan settes opp til å vise siste nytt, været, Facebook-varsler, tweets, innkommende e-post, firmalogo, tekst eller bilder av bikkja. Det blir kanskje ikke like vakkert som på en vanlig LCD-skjerm, men for mange vil god batteritid være langt viktigere.

Og hvis e-papir er mindre stressende for øynene enn vanlige skjermer, hvorfor skal man ikke også kunne bruke e-papirskjermen til å lese e-bøker eller lange artikler?

Skal alltid være på

Programvaren er langt fra ferdig, men fungerende.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Ved siden av at skjermen i seg selv ikke spiser kapasitet av batteriet, er hele plattformen designet for fungere selv når enheten er «stengt» – på samme måte som du fremdeles kan motta varsler selv om mobiltelefonen er i hvilemodus. Likevel skal den bruke relativt lite strøm.

Utviklingen av Second Screen er fremdeles et stykke unna ferdigstillelse. Men vi ble da demonstrert en umerket prototype med «Pre-Alpha» programvare, og det grunnleggende så ut til å fungere ganske så bra. Vi vil ikke tro at det trenger å ta så veldig lang tid før vi kan se slike sekundærskjermer på hybrider eller konvensjonelle bærbare.

Second Screen utvikles sågar som en åpen plattform der tredjepartsutviklere kan lage egne apper. Hvorvidt dette er nok til å tekkes industrien gjenstår likevel å se – all verdens apper vil ikke hjelpe dersom ikke bærbarprodusentene finner det for godt å bake inn teknologien i sine nye enheter.

Ikke først ute

Intels toskjermsløsning er for øvrig ikke det første forsøket på å legge til en e-papirskjerm på en enhet med LCD-skjerm. Den russiske mobilprodusenten Yota Devices har en mobiltelefon kalt Yotaphone der forsiden har en vanlig LCD-skjerm, mens baksiden er bekledd av en e-papirskjerm.

Yotaphone er der allerede.Foto: Yota Devices

Tanken har vært den samme som med Second Screen – at den sekundære e-papirskjermen skal benyttes til slikt som sporadiske meldinger, varsler og påminnelser, værmeldingen eller holde kartutsnittet du nettopp hadde på hovedskjermen slik at du slipper å vekke mobilen hver gang du kommer til et kryss.

Og selvfølgelig, at du enkelt skal kunne bruke mobiltelefonen som en liten e-bokleser uten å være bekymret over batteritiden.

Yotaphone har dog fått en litt kjølig mottagelse. Den beskrives gjerne som et utpreget førstegenerasjonsprodukt med en god grunnidé – der idéen dessverre er ikke er godt nok gjennomført.

Hvis det er slik at Second Screen er inspirert av Yota Devices' kreasjon, får vi da også håpe at Intel og PC-produsentene tar seg bryet med å lære av Yota-gjengens feil. For hvis industrien først ser nytteverdien, vil det jo kunne åpne for interessante nye måter å bruke den bærbare PC-en på.

Trådløs lading er også noe nytt:
Neste år skal selv din bærbare PC lades trådløst >>>

Vi gjør oppmerksom på at Intel betalte for reise og opphold i forbindelse med IDF.

Les også
Acers nye bærbare svinger hele veien rundt
Les også
Slik er de høyteknologiske toalettene i Japan
Les også
YotaPhone 2 er lansert
Les også
– Dette er verdens tynneste spillbærbare
Les også
Her får du dobbel skjermlykke
Les også
Nå kommer lesebrettene for fullt
annonse

Les også