Til hovedinnhold
Artikkel

Sniktitt: LG GGC-H20L

Innledning

Jeg nevnte i min forrige artikkel at det var skjedd noe interessant på HD-fronten, og her er det interessante. LGs nyeste kombinasjonsdrev for Blu-ray og HD DVD, LG GGC-H20L (den/de siste bokstavene varierer etter hvilken DVD-sone de er solgt i, men det skal ikke være fysiske forskjeller).

Den har så langt vært umulig å oppdrive i Europa, og i USA har det vært til dels hysteriske tilstander. Folk jager fra nettbutikk til nettbutikk etter som noen får dem inn, og så blir de utsolgt igjen på noen få timer fordi en eller annen på AVS Forum oppgir hvor den er tilgjengelig.

Det skyldes hovedsakelig at den er billig. Noen steder koster den mindre enn 1500 norske kroner, altså en helt annen pris enn noe tidligere kombidrev. Det er faktisk ikke langt unna prisen på det som til nå har vært nødløsningen for de fleste, bare å kjøre HD DVD ved hjelp av et eksternt drev for Xbox 360.

Ren flaks gjorde at jeg fikk tak i en via en kjenning i ”Unaiten” (thank you very much, Ron!), og ventetiden ble pinefull. Jeg er jo av den typen som, når jeg har bestemt meg for hva jeg vil ha, egentlig skulle hatt det i går!

I bruk

Da den kom i posten, stappet jeg den inn i en dertil bygd blodtrimmet pøbel av en HDPC (som også snart vil bli gjenstand for en liten artikkelserie), koblet til SATA-kabel og strøm og installerte avspillingsprogrammet CyberLink Hi-Def Suite 1.0 som inneholder halvdårlige brenneprogrammer og PowerDVD 7 i en såkalt OEM-versjon, altså en vanligvis lett forkrøplet utgave som følger med maskinvare.

I tillegg inneholdt CD-en en firmware som skulle være nyere, men den lot jeg være inntil videre. Ikke så lett å kjøre garantisaker tvers over ”dammen”, hvis noe mot formodning skulle gå galt...

Så stappet jeg inn den ene av de to første platen jeg hadde kjøpt, ”Spider-Man 3”. Stoooor skuffelse da det ikke fungerte. ”Van Helsing” på HD DVD fungerte utmerket, og en kjapp tur på nettet bekreftet min antakelse, at kopieringsbeskyttelsen BD+ hadde skylden.

Den medfølgende programvaren fungerer ikke med de nyeste Blu-ray-platene, mens HD DVD ikke er noe problem i det hele tatt. Det gikk på programvare, for rent fysisk hadde den ingen problemer med å lese noe som helst. Og ved hjelp av en fullversjon av PowerDVD oppgradert til nyeste oppdatering kunne også ”Spider-Man” gjøre som Tarzan og slenge seg fra tre til halv fire.

Et annet alternativ ville vært å bruke AnyDVD fra SlySoft, som tar seg av svineriet. Som vanlig er hysterisk DRM mer til hinder for vanlige kunder enn for piratene, for de har jo uansett knukket den for lengst.

Like før jeg sendte inn denne artikkelen hørte jeg visse rykter, så jeg installerte OEM-versjonen fra den medfølgende CD-en en gang til, og ved oppstarten av PowerDVD kom det et tilbud om å oppdatere fra 7.3.2911c til den nyere versjonen 3616. Oppdateringene er litt spesielle, for man må faktisk laste ned en ny, full installasjonsfil. Den gamle versjonen blir avinstallert, og den nye installeres. Hvis man har fullversjonen, må man også skrive inn registreringsnummeret på nytt. Men ved OEM-versjoner slipper man det.

Og under over alle under, undernes tid er ikke forbi, verdens under-gang er nær og så videre: Denne versjonen spiller faktisk ikke bare vår veggklatrende venn Peter Parker, men også den ikke mindre magiske siste filmen om Harry Potter (en for øvrig utmerket film, hele familien Mastiff satt klistret til lerretet, så det er flaks at det er stort nok til å gi plass til alle!), med aller siste versjon av ”Blu-ray-standarden”.

Et problem med Blu-ray er nemlig at standarden ennå ikke er helt ferdigskrevet. En annen sak er at denne versjonen fjerner muligheten tidligere versjoner har hatt til å spille av rippede filmer fra harddisk, så den vil ikke funke med en HD DVD/Blu-ray-server. Men det er en helt annen sak som vil bli omtalt (og selvsagt allerede er løst) i artiklene om hele PC-en.

Så mye mer er det vel ikke å si om dette drevet. Et positivt bekjentskap, ikke minst når man ser på prisen, som er på omtrent halvparten av tidligere kombidrev. Men jeg må nok si at jeg syns det burde vært en fullversjon av PowerDVD når man først betaler noen høvdinger for spilleren. Jeg har ikke funnet at den medfølgende versjonen er forkrøplet på noen områder, slik OEM-versjoner ofte er (men kan ikke garantere at den ikke er det på noen områder jeg ikke har sjekket).

Der den svikter, er at den ikke har samme oppdateringssyklus. CyberLink kommer atskillig oftere med nye oppdateringer til fullversjonen på grunn av de nevnte Blu-ray-problemene.

Når det gjelder bildekvaliteten, er jo den avhengig av andre forhold, så det eneste kravet til selve drevet er at det kan lese filmene. Og det gjør det! Når det bare blir tilgjengelig på markedet også i furet, værbitt, er det suverent til prisen.

annonse