Tek.no

Artikkel

MySQL - på vei mot PostgreSQL, Oracle? (del 1)

26 Juli 2005 14:00

Strategi bygget på open source

Introduksjon

MySQL karakteriseres som verdens mest utbredte open source databasemotor og har i skrivende stund mer enn seks millioner installasjoner på verdensbasis. Databasen har sine største brukerskare i forbindelse med dynamiske nettsider, men danner også grunnlaget for bedriftskritiske systemer.

Et lite utdrag av viktige referansekunder er The Associated Press, Yahoo og NASA. Som mange sikkert har fått med seg kjører også store deler av Hardware-nettverket på MySQL.

Mye av poenget med MySQL gjennom tiden synes å ha vært enkelhet og effektivitet. Gjennom et aktivt open source-miljø har databasen skaffet seg enorme brukermasser og regnes som selve standarden i forbindelse med "webdatabaser".

MySQL kan nok på mange måter sies å ha fulgt populariteten til PHP og har derfor blitt førstevalget blant de fleste som skal utvikle ulike former for nettsidefunksjonalitet - eksempelvis gjestebøker, forum og publiseringsløsninger.

Applikasjonen utvikles og eies av MySQL AB. Selskapet ble originalt startet opp i Sverige av David Axmark, Allan Larsson og Michael Widenius.

MySQL AB, et selskap grunnlagt på open source

Utgangspunktet for MySQL var å bruke mSQL til å kople til tabellene ved å bruke såkalte ISAM-rutiner. Etter å ha gjort en del forsøk bestemte man seg for at man ikke ville satse på mSQL fordi hverken ytelsen eller fleksibiliteten syntes tilfredsstillende. Dette førte til at man lagde et helt nytt SQL-grensesnitt mot databasen som hadde mange likheter med mSQL.

Det er stor usikkerhet rundt hvordan MySQL faktisk fikk sitt navn. Rykter sier at det skal ha sammenheng med datteren til en av grunnleggerene (Monty Widenius) som het My. Offisielt har man imidlertid ingen anelse på opphavet for selve firmanavnet.

Navnet på delfinen som er logoen til MySQL AB er "Sakila". Dette navnet har sine røtter i Swaziland og ble gitt etter en konkurranse der man skulle finne på navn til maskoten.

Selve databaseapplikasjonen, MySQL, er distribuert som open source og beskyttet under GNU General Public License. I praksis betyr dette at hvilken som helst bruker kan laste ned kildekoden, modifisere den, bruke den, men være forpliktet til å gi den nye versjonen tilbake til open source-miljøet.

Du kan lese mer om GNU General Public License her: Free Software Foundation.

MySQL AB har definert klare mål og retningslinjer for sin virksomhet. Et lite sammendrag av disse sier følgende:

  • Selskapet omfavner både miljøet og politikken rundt open source
  • Programvarepatenter motarbeides
  • Deling av informasjon står i høysetet
  • Likesinnede partnere foretrekkes
  • Ambisjonen for MySQL er å være den beste og mest utbredte databaseapplikasjonen på verdensbasis
  • MySQL skal være tilgjengelig for alle

Et vanlig spørsmål i mange miljøer er hvordan selskaper som benytter open source-modellen for utvikling faktisk kan tjene penger. Denne artikkelen vil ikke gå nærmere inn på dette, men det er faktisk mange som tjener penger ved å ha open source som en sentral del i sin strategi. Noen av de største heter IBM, Novell og Red Hat. På det norske markedet finnes det også flere slike selskaper.

Noe av det MySQL AB tjener sine penger på er blant annet kundestøtte, opplæring, sertifiseringer, "branding", integrasjon og komplette produktpakker med sammensatte tjenester.

En spesifikk ting man må betale for er dersom man ønsker å distribuere MySQL som en del av egen applikasjon der kildekoden er lukket. I slike tilfeller vil man være nødt til å kjøpe en lisens av MySQL AB.

Gjennom partnere har man et stort utvalg av produkter og tjenester som eksempelvis hosting, bøker, programvare og konsulenttjenester.